Clotilde Armand: Este necesar ca iniţiativa privind modificarea Constituţiei să fie supusă referendumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clotilde Armand (USR) a scris, marţi, pe Facebook, că iniţiativa de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei trebuie supusă referendumului, întrucât este nevoie de o implicare mai mare a cetăţenilor în deciziile legate de chestiuni netehnice, înţelese de marea masă a alegătorilor.

Clotilde Armand invocă articolul 2 din Constituţie care prevede că poporul îşi exercită suveranitatea prin alegeri libere şi referendum. ”Opinia mea este că e bine să redăm poporului român deplina exercitare a suveranităţii sale prin ambele modalităţi prevazute în Constituţie. Un exemplu celebru este iniţiativa recentă de modificare a Constituţiei de către un grup de 2,7 milioane de cetăţeni. Este necesar ca această iniţiativă, declarată recent constituţională de către CCR, să fie supusă deciziei populare prin referendum”, a scris Armand.

Ea a arătat că iniţiatorii proiectului USR au avut câteva teme care i-a adus împreună: corupţia, proasta adminstraţia, lipsa de transparenţă, risipirea banului public, manipularea alegerilor. Despre alte teme, au căzut de acord să nu le abordeze din postura de politician întrucât au opinii diferite. ”Ar fi neetic să procedăm altfel, deoarece nu am fost votaţi şi nu candidăm decât pe temele menţionate mai sus”, a precizat Clotilde Armand.

În consecinţă, alte teme, care nu comportă aspecte tehnice greu de înţeles pentru electorat, pot fi soluţionate prin implicarea mai mare a cetăţenilor, Clotilde Armand amintind că, până acum, nicio iniţiativă legislativă populară nu a devenit lege.

”Aş vrea ca pe teme netehnice, care pot fi înţelese de către marea masa a alegătorilor, decizia să revină poporului român prin referendum şi nu unor reprezentanţi aleşi pe cu totul alte platforme şi teme electorale. Pentru aceste teme, noi încurajăm iniţiativele legislative, inclusiv de modificare a Constituţiei, din partea poporului. Numai dacă sunt consultaţi şi au un rol activ, cetăţenii se vor implica cu adevărat în viaţa politică. Noi dorim o comunitate responsabilă, care îşi spune părerea. Numai cu această condiţie democraţia se va maturiza. Ne plângem că poporul este manipulabil, dar cum ar putea deveni mai matur politic dacă nu este lăsat să se exprime şi nu este luat în serios?”, crede Armand.

Ulterior, ca răspuns la un comentariu dezaprobator faţă de postare ei - ”iar nu avem cu cine”, Clotilde Armand a precizat: ”Este opinia mea personală, nu a partidului, iar eu nu candidez la aceste alegeri.”

Reprezentanţii Asociaţiei Neamunit şi Coaliţia pentru Familie au solicitat Parlamentului, pe 26 septembrie, să urgenteze procedurile parlamentare pentru revizuirea Constituţiei privind introducerea precizării că familia se întemeiază între un bărbat şi o femeie, iar referendumul să fie organizat simultan cu alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite