CNSAS: Viorel Cataramă a fost sursă a Securităţii. Acesta avea nume conspirative precum „Viorel”, „W” sau „Voicu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unei adeverinţe publicate joi de CNSAS pe site-ul instituţiei, candidatul la alegerile prezidenţiale Viorel Cataramă nu a fost colaborator al Securităţii, însă a fost sursă a Securităţii şi avea nume conspirative precum „Viorel”, „W”, sau „Voicu”.

„Domnul Cataramă Viorel figurează în dosarul fond informativ numărul I 542786 (cotă CNSAS), titular VRHP. Domnia sa, economist la întreprinderea de comerţ exterior Tehnoforest Export, ulterior (din ianuarie 1987) reprezentant în România, prin intermediul Oficiului Argus, al firmei olandeze Belco – partener comercial al ICE Tehnoforest Export, figurează în dosar cu numele, precum şi în calitate de candidat la recrutare, în atenbţia unităţii centrale a Securităţii cu atribuţii pe linia întreprinderilor de comerţ exterior.

În dosarul I542786 (cotă CNSAS) titlular VRHP s-au identificat documente în care i-a fost atribuit de către ofiţerii de Securitate numele conspirativ „Viorel”, cât şi documente olografe, semnate de căre domnul Cataramă Viorel atât cu numele real, cât şi cu numele conspirative „W” şi „Voicu”, se arată în adeverinţa publicată, joi, de CNSAS.

În aceeaşi adevernţă mai sunt prezentate mai multe evenimente care au legătură cu Viorel Cataramă, ca sursă a Securităţii.

„Direcţia de Specialitate a identificat în dosarul menţionat următoarele informaţii transmise Securităţii de către domnul Cataramă Viorel:

- notă către protocol, 12.09.1985, olografă, semnată cu numele real: „Subsemnatul Cataramă Viorel, economist la Serviciul 430, referitor la derularea contractului extern cu firma Belco - Belgia, vă aduc la cunoştinţă următoarele: de la preluarea de către mine a acestei firme (aprilie 1985), am observat că patronul firmei, domnul HVR, deţine - privitor la mobila executată şi livrată de CPL Oradea - informaţii pe care Tehnoforest nu le deţine.


Întrucât firma foloseşte aceste informaţii fără ştirea noastră, sub semnătura tov. dir. ID, s-a expediat la CPL un telex (numărul 34830/31.05.1985) pe care îl anexez la prezenta notă. Spre surprinderea noastră, acest telex a ajuns la cunoştinţa firmei Belco în RSR, domnul ŞL, şi implicit la conducerea firmei străine”, se mai arată în adeverinţa publicată de CNSAS.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite