Politică

articolul anterior articolul urmator

CNSAS: Viorel Cataramă a fost sursă a Securităţii. Acesta avea nume conspirative precum „Viorel”, „W” sau „Voicu”

16
7 Nov 2019 16:48:02
Autor: Iulian Bîrzoi
Viorel Cataramă. FOTO Arhivă
Viorel Cataramă. FOTO Arhivă

Potrivit unei adeverinţe publicate joi de CNSAS pe site-ul instituţiei, candidatul la alegerile prezidenţiale Viorel Cataramă nu a fost colaborator al Securităţii, însă a fost sursă a Securităţii şi avea nume conspirative precum „Viorel”, „W”, sau „Voicu”.

„Domnul Cataramă Viorel figurează în dosarul fond informativ numărul I 542786 (cotă CNSAS), titular VRHP. Domnia sa, economist la întreprinderea de comerţ exterior Tehnoforest Export, ulterior (din ianuarie 1987) reprezentant în România, prin intermediul Oficiului Argus, al firmei olandeze Belco – partener comercial al ICE Tehnoforest Export, figurează în dosar cu numele, precum şi în calitate de candidat la recrutare, în atenbţia unităţii centrale a Securităţii cu atribuţii pe linia întreprinderilor de comerţ exterior.

În dosarul I542786 (cotă CNSAS) titlular VRHP s-au identificat documente în care i-a fost atribuit de către ofiţerii de Securitate numele conspirativ „Viorel”, cât şi documente olografe, semnate de căre domnul Cataramă Viorel atât cu numele real, cât şi cu numele conspirative „W” şi „Voicu”, se arată în adeverinţa publicată, joi, de CNSAS.

În aceeaşi adevernţă mai sunt prezentate mai multe evenimente care au legătură cu Viorel Cataramă, ca sursă a Securităţii.

„Direcţia de Specialitate a identificat în dosarul menţionat următoarele informaţii transmise Securităţii de către domnul Cataramă Viorel:

- notă către protocol, 12.09.1985, olografă, semnată cu numele real: „Subsemnatul Cataramă Viorel, economist la Serviciul 430, referitor la derularea contractului extern cu firma Belco - Belgia, vă aduc la cunoştinţă următoarele: de la preluarea de către mine a acestei firme (aprilie 1985), am observat că patronul firmei, domnul HVR, deţine - privitor la mobila executată şi livrată de CPL Oradea - informaţii pe care Tehnoforest nu le deţine.


Întrucât firma foloseşte aceste informaţii fără ştirea noastră, sub semnătura tov. dir. ID, s-a expediat la CPL un telex (numărul 34830/31.05.1985) pe care îl anexez la prezenta notă. Spre surprinderea noastră, acest telex a ajuns la cunoştinţa firmei Belco în RSR, domnul ŞL, şi implicit la conducerea firmei străine”, se mai arată în adeverinţa publicată de CNSAS.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Hoher Herman
7.11.2019, 17:11:24

Care este diferenta intre "colaborator" , "informator" si "sursa"? Este doar o smechereala ca sa mai scape unii secirici mai pilosi. Si criminalu' asta vrea sa fie presedinte? Adica, securiciu Johan este inlocuit cu securiciu Viorel. Intra la incalzire securiciu Voiculescu. Mama voastra de borfasi!

+1 (7 voturi)
Ludwig
7.11.2019, 17:28:48

Cine oare mai are incredere in acest comediant de doi lei? Asemanarea figurii sale este izbitoare cu a comicului francez Bourvil. Viorel "Catarcta", acest Borvil al politicii romanesti...

+9 (9 voturi)
Liviu Nicolae Avram
7.11.2019, 18:06:43

Technoforestexport, leaganul carierelor instelate pe umeri pentru dan voiculescu si catarama. Adevarata pepiniera de escroci si mari delapidatori, acum se cheama PSD. Inca !

+2 (6 voturi)
Tomescu Tom
7.11.2019, 18:18:52

CNSAS ... instrumentul ideal de denigrare .. :)) Breee... " Securitatea " ..avea multe alte atributii, nu era doar un instrument de reprimare a opozantilor regimului ... Fara serviciile de informatii .. ne mananca cainii .. Daca nu era Securitatea si celelalte institutii de " intelligence " care sa-si faca datoria , nu mai exista demult Romania asa cum o stiti acum ... Poate si din cauza asta asistam la acest " razboi " in care sunt vizate exact institutiile cu rol decizisiv in apararea statului roman si a cetatenilor lui ! . Catarama avand activitati in zona cometului exterior , livra informatii referitoare la domeniul lui de activitate ! Nu trada pe nimeni ...isi facea datoria de cetatean roman !

0 (2 voturi)
Manole Scarlat
7.11.2019, 18:21:51

Tovarăşul Petrov avea funcţie mai mare, pe scară ierarhică era şeful lui Cataramă.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările