Politică

articolul urmator

Coaliţia hienelor umflate de foame

6
2 Sep 2021 19:48:18
Teodor Răileanu-Olariu

Haosul politic de la vârful politicii româneşti este unul de un grotesc absolut şi rupt complet şi total de realitatea agendei românului normal la cap. Nu poţi, ca om obişnuit, să nu te întrebi „Frate, ce-i cu ăştia?”.

Chiar dacă jocurile politice sunt complicate, cetăţeanul implicat şi atent la ce se întâmplă în societatea în care trăieşte are toate şansele să înţeleagă dezgustat cam care este dinamica politică din aceste zile. O coaliţie aflată la guvernare, cu tabere diferite ideologic şi cu agende politice separate şi deloc conectate între ele sau la cetăţean, se bat pentru puterea în guvern şi în propriile partide. Dacă ar fi să ne hazardăm la o alegorie cu lumea animală, actuala coaliţie guvernamentală se comportă ca o haită de hiene flămânde care nu reuşesc să îşi împartă carcasa golită de carne a unei capre slăbănoage şi amărâte.

Ghinionul „caprei” (hai să o numim România!) este că se trezeşte condusă de trei partide fundamental diferite:

  • PNL este un partid pestriţ, eterogen, constituit în proporţii variabile din ceva foşti penelişti vechi (cei care nu au devenit aldişti cu Tăriceanu), o bună parte din PDL şi cam o treime din pesediştii mediu-radicali (cei talibani au defectat către partide mai coerente ideologic, PER sau AUR). Vizibil din satelit este efortul vechilor pedelişti de a captura întreg partidul liberal. Se mai adaugă aici un Preşedinte tăcut, fără o agendă clară şi care reacţionează adesea impulsiv, chiar dacă pe sub masca unui calm saxon. Ideologic, PNL oscilează între naţionalism creştin ortodox şi liberalism social progresist. Da, este adevărat, nici o denumire nu pare coerentă ideologic cu nimic din ce a înregistrat ştiinţa politică.

  • USRPLUS este o construcţie artificială bicefală, foarte similară cu acele maşini rupte în două prin accidente rutiere şi sudate laolaltă din două epave. Alegoria este foarte transparentă dacă ne uităm la listele echipelor care candidează pentru conducerea formaţiunii: Cioloş cu „doar” plusişti pe listă, Barna cu „decât” userişti pe listă. Nu s-a contaminat nici un grup în urma fuziunii. Pare că ambele formaţiuni aşteaptă congresul şi eşecurile guvernării pentru a putea avea prima motivul „divorţului”. La USRPLUS măcar scandalul a avut loc înainte de intrarea la guvernare prin epurări pesediste ale celor care aveau opinii contrare şefilor, iar conducerile filialelor locale s-au rezolvat prin de acum celebra metodă „autobuzul”.

  • UDMR joacă simplu cartea guvernării prin maximizarea atuului că fără ei nu se poate guverna în actuala structură parlamentară. În lumina ultimelor evenimente (mai ales celebrul amendament legat de SIIJ), pare că sunt mai degrabă atraşi de un joc al negocierii mai facile cu PNL decât de asumarea unor reforme „neproductive”.

Pentru a încerca oarece explicaţii ce ţin de psihologia umană, trebuie lămuriţi un pic termenii alegorici prezenţi în titlul acestei opinii:

Hiene...” - comportamentul personajelor implicate direct şi indirect în lupta pentru putere (atât în USR, cât mai ales în PNL) aduce cu „orbirea” hienelor atunci când se hrănesc. Frenezia foamei o face pe hienă să muşte nu doar din cadavrul hrănitor, ci şi din celelalte „surate” pentru a-şi securiza o halcă mai consistentă de carne sângerândă. Legătura cu miliardele PNRR-ului şi cu alte fonduri posibil a fi alocate discreţionar (chiar dacă sunt împrumuturi externe la niveluri ameţitoare) este mai mult decât vizibilă. Iar „orbirea” se referă la lipsa oricărui instinct de conservare electorală fiindcă pentru „hiene” nu mai contează câtuşi de puţin faptul că „măcelul” public produce daune electorale masive. Inclusiv daune psiholgogice-afective în rândul propriului electorat (explic un pic mai spre final acest impact!).

„..umflate” – este aproape şocantă aroganţa cu care par să se auto-eternizeze în funcţie conducătorii actualelor partide din coaliţia de guvernare! Poate singurul lucru care ar trebui să fie constant în background-ul minţii oricărui politician este că funcţia în care se află este „vremelnică”, temporară şi, oricât de sus ai ajunge (mai ales în zone „rarefiate”), urmează şi decăderea. De aici, orice om cu instincte de conservare, îşi va calcula „căderea”, ieşirea demnă de pe scena politică. Autosuficienţa, aroganţa uşii ţinute deschise, „domneala” şi plecăciunea subalternilor umflă exagerat orgolii de oameni mărunţi care nu vor rezista în structuri competitive de performanţă.

„...de foame” – un amic, sportiv şi antreprenor de succes mi-a vorbit într-o zi de cea mai dăunătoare situaţie într-o negociere sau ofertare: „Nu contează de cât timp nu ai mai mâncat, dacă vorbeşti ceva în business, să nu se răsufle foamea! Chiar dacă eşti cel mai mare furnizor, dacă ţi se simte foamea (de profit – n.n.), clienţii vor începe să te ocolească fiindcă transmiţi neîncredere”. Vorbă mare, „foamea” asta... Politicieni care îşi simt micimea şi pe baza căreia dezvoltă complexe de superioritate, ajung în sfârşit la „masa bogaţilor”, acolo „sus” şi se comportă ca ultimii flămânzi rupţi în fund. Iar cei care i-au trimis acolo să îi reprezinte nu înţeleg de ce unii care se pretindeau „salvatori”, „reformatori” şi care promiteau măcar o bucată de pâine în plus pentru toţi, ajung să se târâie în mocirlă pentru propria lor „foame”.

Încălcarea oricăror principii, renunţarea la minimele aparenţe de decenţă, ignorarea oricărei agende a cetăţeanului înspăimântat de facturi la gaze, boală şi pandemie, rate crescute de un leu blegit şi de preţul zburător al benzinei, toate acestea deschid calea către extreme. Ignorarea unui electorat care are pretenţii democratice din ce în ce mai mari, care şi-a pus speranţa în nişte reprezentanţi şi care vede acest spectacol jenant va conduce la dezamăgiri extreme, la absenteism electoral extrem, la opinii extreme la ascultarea celor care răcnesc soluţii extreme. Ce se întâmplă azi reprezintă extremismul de mâine. Doar că o hienă umflată de foame nu poate privi mai departe de halca din faţa ochilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Iulian Arion
2.09.2021, 20:20:12

„Frate, ce-i cu ăştia?” Neam prostie Lacomie, Mandrie N-au niciun merit personal. Batranii ofiteri ai securitatii i-au propulsat, in ideea ca poate scolile din Apus le-a trezit ceva in capetele purtate doar sa nu le ploua in gat. N-ai ce scoate din ei. Nici cu vorba buna nici altfel.

-9 (11 voturi)
Dorin Saramet
3.09.2021, 08:56:10

Dle Răileanu-Olariu, sunt de acord cu dvs în mare măsură. Nu văd niciun rost în toate aceste certuri, mai ales că nu s-a realizat mai nimic din promisiunile din campanie. În loc să strângă rândurile și să îi ajute pe cei merituoși și să îi elimine pe cei slăbuți ei se bat de când au început guvernarea. Întâi războiul absolut halucinant între cei doi candidați la alegerile interne PNL. Apoi jignirile repetate și, din ce în ce mai dure, între partenerii de coaliție. Este greu de înțeles de ce oameni care sunt educați și inteligenți se pot comporta în asemenea hal. Dar cireașa de pe tort este USR, care face pact cu AUR. Evident explicând nevoia națională, etc. Ei uită că drumul spre iad este pavat cu intenții bune, iar această asociere cu AUR le va fi o piatră de moară multă vreme, asta în cazul în care vor supraviețui politic unei asemenea greșeli imense. Puteau să dea jos guvernul împreună cu minoritățile, cu PSD, dar niciodată Barna nu trebuia să se alieze cu Aur. Doar oamenii fără caracter se aliază cu dușmanii de moarte ca să își realizeze un obiectiv momentan. Istoria a demonstrat acest lucru. Datorită alianței dintre Hitler și Stalin a fost posibil WWII și 45 de beznă comunistă peste Europa și lume. Mai ales după declarația din aprilie: "Cu cei de la AUR nu voi negocia pentru că, din punctul meu de vedere, am spus-o şi la tribuna Parlamentului, AUR s-a dus într-o zonă de partid extremist. Am văzut ieri un lider important din AUR, un purtător de mesaj important din AUR, propunând public o listă de intelectuali care trebuie ucişi. Acolo suntem, este o realitate pe care nu o putem ignora. Şi dacă îi dăm oricât de mic credit unui astfel de partid, nu ştiu unde putem ajunge. Din punctul meu de vedere, AUR este un partid extremist şi eu nu voi negocia cu ei", a declarat, la Digi24, Dan Barna, pe 23 aprilie. No more comments...

+10 (14 voturi)
Iulian Arion
3.09.2021, 18:29:23

Stimate Domn, USR a scris motiunea, iar ceilalti au declarat ca o vor vota. Nu este nicio alianta intre USR si AUR nici intre USR si PSD. Partid extremist, atitudine extremista, ideologie extremista inseamna ca adeptii respectivi militeaza pentru abolirea cel putin a unui drept fundamental al omului. Etichetarea de "extremist" este folosita cu precadere de catre pegra neomarxista. Ei aplica principiul lui Iosif Visarionovici: Cine nu este cu noi, este impotriva noastra. La noi in Ialomita, cei doi senatori sunt de la A.U.R. Unul dintre ei este dl Costea - blogger pe aceasta platforma. Cand aveti timp, puteti verifica daca este sau nu extremist in ceea ce sustine.

-11 (13 voturi)
Iulian Arion
3.09.2021, 18:37:06

"Este greu de înțeles de ce oameni care sunt educați și inteligenți se pot comporta în asemenea hal." Tocmai aici este problema: Cultura si inteligenta lor este una de tip abtibild. In care abtibildul este diploma. Au trecut prin universitati ca gasca pein apa. Nu s-a prins nimic de ei. Cam toti sunt astfel alesi de catre oamenii din serviciile secrete. Ei stiu acest aspect foarte bine. Doar unii recunosc: Niculae Badalau: ”Partidul ne-a facut ce suntem astazi fiecare dintre noi. Fara partid eram nimeni” Niste nimeni cu diplome sunt promovati in mod ocult pe listele de candidati ale partidelor. Cand a fost citat cu o promisiune neonorata, Catu Vasile a intrebat reportera: "Cand am zis aceasta? Inainte sau dupa alegeri?" El nu stia, pentru ca zicerile nu-i apartin. Apartin celor care jefuiesc Romania. Vasile Catu a fost numit prim ministru ca sa semneze tot ce gaseste dimineata la mapa, fara sa puna intrebari.

-4 (14 voturi)
octavian calin
4.09.2021, 18:03:29

Iulian Arion ,cand faci intelegere semnata parafat cu act in toata regula ARATAT PUBLIC vii tu vidanjor nenorocit userist de rahat si spui ca nu e adevarat ca exista o alianta AUR USR ,

-14 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările