Cod roşu de procedură penală între Palate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta FOTO Mediafax

GÂLCEAVĂ Cu două zile înainte ca noul Cod de procedură penală să devină aplicabil, preşedintele Traian Băsescu l-a somat pe şeful Guvernului să repare legea printr-o ordonanţă de urgenţă. Cererea  a fost, însă, respinsă imediat de premier

Codul Penal şi Codul de procedură penală, care urmează să intre în vigoare de la 1 februarie, au încins spiritele între cele două Palate, după ce preşedintele Traian Băsescu i-a reproşat premierului că a ignorat semnalele din partea instituţiilor judiciare şi nu a modificat Codul Penal prin ordonanţă de urgenţă.

„O ordonanţă este necesară pentru a da modul de interpretare a perioadei de tranziţie dintre cele două Coduri. O spun în modul cel mai serios, cu toată responsabilitatea: dacă prim-ministrul nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140, este emblema corupţiei“, a avertizat Băsescu, după care şi-a continuat tirul la adresa premierului. „Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt prin utilizarea actelor normative. Toate acestea îl arată ca fiind un om corupt. În cazul în care nu face urgent modificările care trebuie făcute la articolul 140, el devine scutul oamenilor corupţi şi primul responsabil“, a mai spus şeful statului.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a recunoscut că a fost indus în eroare de formularea unui articol. „Îmi asum promulgarea Codului, pentru că asta este responsabilitatea preşedintelui. În acelaşi timp, îmi asum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140“, s-a disculpat Băsescu. Eroarea menţionată de preşedinte datează din iunie 2010, când Codul de procedură penală adoptat de Camera Deputaţilor a fost promulgat de Traian Băsescu fără ca problemele să fie remediate. Concret, articolul respectiv stipulează faptul că supravegherea tehnică (interceptarea convorbirilor telefonice) poate fi dispusă numai în cazul persoanelor împotriva cărora s-a început urmărirea penală. Până acum, conform vechiului Cod Penal, procurorii puteau dispune interceptarea convorbirilor într-o fază anterioară începerii urmăririi penale, numită anchetă preliminară. Acum, conform Codului Penal care va intra în vigoare sâmbătă, procurorii nu mai pot recurge la interceptări anterioare pentru a instrumenta cazul, ci vor putea face acest lucru numai după ce va fi declanşată urmărirea penală ca atare, iar persoana în culpă trebuie anunţată. Acest lucru poate dăuna anchetei, pentru că persoana investigată se poate aştepta ca telefonul să-i fie ascultat şi să nu mai furnizeze informaţii utile pentru procurori.

Potrivit preşedintelui, dispoziţia ar face imposibilă prevenirea unor infracţiuni precum abuzul în serviciu, frauda fiscală, traficul de influenţă sau de persoane. „Toate acestea se urmăresc prin mijloace tehnice. Or, din acest punct de vedere, articolul 140 ia organelor statului capacitatea de a prinde reţele sau oameni implicaţi în astfel de ilegalităţi“, a explicat Băsescu.

Băsescu: Ponta trebuie să modifice urgent Codul Penal, altfel devine scutul oamenilor corupţi

Răspunsul lui Ponta

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta susţine că responsabilitatea pică în sarcina Guvernului Boc care şi-a asumat răspunderea în Parlament asupra Codului Penal, dar şi a preşedintelui însuşi, care a promulgat Codul de procedură penală.

În ce priveşte riscul pe care îl presupun interceptările anunţate, Ponta s-a mărginit să declare că preşedintele este cel obligat să-şi asume răspunderea asupra consecinţelor generate de aplicarea Codului de procedură. „Referitor la alin. 2 al scrisorii dumneavoastră, «în lipsa acestor completări, există un risc semnificativ să devină extrem de dificilă probaţiunea în cauzele penale referitoare la fraude fiscale, corupţie, trafic de persoane, criminalitatea transfrontalieră, trafic de droguri, etc.»,  vă cer, Domnule Preşedinte, să vă asumaţi public răspunderea pentru promulgarea celor două Coduri, în condiţiile invocate de dumneavoastră“, a conchis premierul Ponta, care aşteaptă ca  ministrul Justiţiei să prezinte Guvernului propuneri de modificare a legislaţiei.

DNA arată punctele slabe

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi-a exprimat  „deosebita îngrijorare” privind intrarea în vigoare a noului Cod Penal. Procurorii au avertizat că noul Cod, în forma actuală, „ar înlătura răspunderea penală a unor persoane acuzate de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave“. În plus, DNA subliniază că dispoziţiile referitoare la interceptări sunt neclare, iar această tehnică s-ar putea dovedi imposibil de folosit. Procurorii mai avertizează că „normele tranzitorii“, respectiv trecerea de la vechiul Cod Penal la cel nou, nu sunt explicite, „ceea ce va genera dificultăţi de interpretare în practică“. În plus, fostul şef al CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a fost joi seară la Guvern pentru a discuta despre inadvertenţele noului Cod.

Băsescu, atac la Predoiu

Traian Băsescu i-a imputat anumite erori din Cod şi fostului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu. „Da, s-a făcut o eroare din partea mea şi, poate, din partea domnului Predoiu. Şi poate acum aveţi explicaţia de ce nu-l susţin, a  negociat cu toată lumea în Parlament“, a declarat preşedintele Traian Băsescu, cu referire directă la candidatul PDL pentru prezidenţiale. 

Citeşte şi:

Totul despre noul Cod Penal Începând de sâmbătă persoanele judecate în dosare penale vor putea ataca o singură dată o decizie a instanţei, iar pedepsele pentru faptele de corupţie se vor reduce, ceea ce va aduce automat şi diminuarea perioadei de prescriere. În plus, interceptările se vor putea efectua doar după ce s-a început urmărirea penală. Noul Cod Penal aduce şi termenul de arest la domiciliu, dar şi cel de eutanasie.

Băsescu îi cere lui Ponta să dea ordonanţă de urgenţă pe Codul Penal. Răspunsul lui Ponta Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să emită o ordonanţă de urgenţă privind noul Cod Penal şi Codul de procedură penală, în care să ia în calcul propunerile făcute de DNA şi DIICOT. Premierul Victor Ponta i-a amintit preşedintelui, tot printr-o scrisoare, că cele două coduri au fost iniţiate de Guvernul Boc şi promulgate de el.

Băsescu, despre Cătălin Predoiu: „A negociat Codul Penal cu toată lumea din Parlament“ Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că îşi asumă promulgarea Codului de procedură penală, dar a avertizat că unul dintre articole, cel privind interceptările, trebuie corectat. În acest sens, Băsescu i-a imputat eroarea  şi fostului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, candidatul PDL la alegerile prezidenţiale.

Predoiu îi răspunde lui Băsescu: „Eu îmi asum întreg Codul. Fără negociere, legile nu trec“. DNA îşi exprimă „deosebita îngrijorare” Fostul ministru al Justiţiei şi candidadtul PDL la Preşedinţie, Cătălin Predoiu, a afirmat vineri, imediat după declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, că îşi asumă Codul Penal şi Codul de procedură penală pentru că sunt bune pentru România. Totodată, prim-vicepreşedintele PDL a spus că fără negociere, legile nu trec, însă articolul privitor la interceptări, nu a fost negociat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite