Cod roşu de traseism politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşirea de la putere a Partidului Democrat Liberal (PDL) a deschis o nouă etapă în istoria traseismului politic din România.

Anticipând rezultatele moţiunii de cenzură care a parafat căderea Guvernului Ungureanu, zeci de politicieni au schimbat macazul, cu câteva zile înainte de intrarea moţiunii în Parlament, iar alţii au făcut-o în al 12-lea ceas.

Apogeul a fost atins de liderii UNPR Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu, foşti componenţi de seamă ai PSD, trecuţi apoi la UNPR pentru a putea fi la guvernare. Imediat după căderea Guvernului Ungureanu, cei doi şi-au declarat susţinerea necondiţionată pentru noul Executiv, care ar urma să fie condus de Victor Ponta.

Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, a anunţat că UNPR se căieşte amarnic pentru alianţa cu PDL, care i-a permis să facă parte din coaliţia de guvernare:
„Ne-am lepădat ca de Satana. Nu era o alianţă viabilă. Fostul guvern, în special Guvernul PDL condus de Emil Boc, a adus un atentat grav la adresa vieţii şi a siguranţei oamenilor".

USL nu mai face faţă cererilor

În teritoriu s-a declanşat un adevărat val de migraţii politice, care a crescut în intensitate în săptămâna dinaintea căderii Guvernului Ungureanu. La Iaşi, senatoarea PDL Mihaela Popa a decis, pe 19 aprilie, să treacă în barca PNL, invocând „lipsa exerciţiului democratic în partid".

Deputatul Eugen Constantin Uricec, vicepreşedinte al PDL Suceava, a anunţat, pe 23 aprilie, că trece la PSD, „din motive personale". Vasile Pruteanu, şeful Consiliului Judeţean Neamţ, a plecat de la PDL la începutul lunii aprilie, s-a înscris în PSD şi a anunţat că va candida la şefia judeţului din partea USL. Alături de Pruteanu, au migrat către PSD încă 20 de primari PDL din judeţ!

Deputatul de Timiş Marius Dugulescu a anunţat, pe 20 aprilie, că demisionează din PDL şi că se înscrie în PNL. La Caraş-Severin, trecerea lui Sorin Frunzăverde de la PDL la PNL este deja celebră. Acesta a tras după el întreaga organizaţie PDL a judeţului.

În judeţul Vâlcea, 15 consilieri locali şi un primar, cel al comunei Livezi, au migrat de la PDL către PSD. Nicolae Dobra, senator de Alba, a demisionat din PDL şi s-a înscris în UNPR. În Bihor, Ştefan Seremi, care era preşedintele PDL Bihor, şi senatorul Petru Filip au părăsit tabăra portocalie. Filip, care este vicepreşedintele Senatului, s-a înscris în PSD după câteva zile.

Şapte primari PDL din judeţul Călăraşi au trecut şi ei în barca USL, după îndelungi negocieri. Alţi şase primari au cerut să fie primiţi în USL, dar au fost refuzaţi.

Săndina Georgescu, şefa Organizaţiei Judeţene de Femei a PSD Călăraşi, a oferit o declaraţie concludentă pentru întregul fenomen: „Cei care au venit în rândul nostru sunt PSD-işti vechi, obligaţi de PDL să treacă de partea lor. Acum însă au revenit la matcă".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite