Codruţa Kovesi intră în săptămâna mare. Klaus Iohannis anunţă dacă o revocă. PSD a pregătit deja riposta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis va anunţa „luni sau cel târziu marţi“ dacă o va revoca din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi. Potrivit unor surse politice, liderii PSD se aşteaptă ca şeful statului să refuze demiterea şefei DNA, astfel încât au pregătit deja o sesizare la Curtea Constituţională, sperând că CCR îl va obliga pe Iohannis să o dea jos pe Kovesi. Sesizarea a fost scrisă de Ministerul Justiţiei şi va fi susţinută de Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis va anunţa, „la începutul săptămânii“, dacă acceptă sau nu revocarea Laurei Codruţa Kovesi, au declarat surse din Administraţia Prezidenţială pentru „Adevărul“. Surse politice susţin că şeful statului va  respinge solicitarea primită din partea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader de a o destitui pe şefa DNA. Principalul argument cu care Iohannis va justifica decizia este avizul negativ dat de Secţia de Procurori a Consiliului Superior al Magsitraturii (CSM), instituţia direct responsabilă cu activitatea procurorilor. Şeful statului a lăudat în mod repetat activitatea şefei DNA în fruntea instituţiei, atât pe plan intern, cât şi în faţa liderilor europeni.

Şi Ludovic Orban, preşedintele PNL, partid apropiat de Klaus Iohannis, a susţinut, voalat, că Iohannis n-o va demite pe Kovesi. „Este cronica unei decizii care este cunoscută. În ceea ce ne priveşte pe noi, am considerat ridicole motivele prezentate de Tudorel Toader pentru a justifica propunerea de demitere a procurorului-şef DNA şi noi considerăm că nu există niciun temei serios pentru acest demers (revocarea - n.r)“, a spus Orban, întrebat ce decizie crede că va lua preşedintele cu privire la revocarea procurorului-şef al DNA.

PSD a pregătit contraatacul
Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că PSD se aşteaptă ca Iohannis să refuze demiterea şefei DNA, în consecinţă Ministerul Justiţiei a elaborate deja o sesizare către CCR în care a invocat un conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Guvern. Pe surt, Guvernul susţine că preşedintele este obligat să accepte revocarea Laurei Codruţa Kovesi.

„Vreau să văd în primul rând ce va face preşedintele, pentru a putea lua o decizie. Însă ceea ce vă pot spune sigur este că îl voi susţine pe ministrul Justiţiei“, a declarat Dăncilă, întrebată dacă Guvernul va sesiza CCR în cazul în care preşedintele nu o va revoca pe Kovesi.

Poate PSD să o demită pe şefa DNA cu mâna CCR? Părerile sunt împărţite. Un fost preşedinte al CCR spune că Iohannis va avea câştig de cauză. Un alt fost preşedinte al CCR îl contrazice.

Pe ce se bazează PSD? Pe o formulare imprecisă din Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care detaliază procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi Parchetul General.

În timp ce procedura de numire a şefului DNA este fără echivoc (ministrul Justiţiei propune, CSM avizează, preşedintele acceptă sau refuză), în cazul revocării formularea lasă loc de interpretări. „Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei“, prevede articolul 54 din Legea 303/2004, în baza căruia se cere revocarea şefei DNA.

Primele îndoieli au fost lansate de Ioan Vida, fost preşedinte al CCR la începutul anilor 2000.  „Atunci când un ministru propune ceva, preşedintele nu face decât să confirme, să îi dea putere acelei decizii. La noi s-a înţeles că preşedintele este un fel de Ceauşescu, ori nu e aşa“, a spus Ioan Vida pentru Antena 3, întrebat dacă preşedintele este obligat să o revoce pe Kovesi.

De cealaltă parte, Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR din perioada Traian Băsescu, crede că Iohannis este îndreptăţit să refuze. „Nu, preşedintele nu este obligat să revoce un procuror. Ce rost ar avea să-l mai întrebi atunci pe preşedinte? Îl pui numai să semneze? Legile trebuie citite şi interpretate cu bună-credinţă”, a spus Zegrean.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite