Codul de etică al lui Macovei, primit cu scântei în PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tonul pe care vicepreşedintele PDL Monica Macovei şi-a prezentat în conducerea partidului codul etic adoptat ieri i-a pus pe jar pe colegii fostului ministru, care i-au strigat în faţă "îngerului Dreptăţii" că se comportă ca "un procuror comunist".

"Principiile au fost votate în unanimitate, dar atitudinea Monicăi Macovei ne-a deranjat. Atâta superioritate din partea "îngerului Dreptăţii", de parcă noi eram toţi nişte hoţi! S-a comportat exact ca un procuror comunist! Nu cred că vreunul dintre noi a înfundat puşcăria, să merităm un astfel de tratament", a declarat, revoltat, unul dintre participanţii la şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN). Potrivit acestuia, Macovei şi-a continuat expunerea fără a lua în seamă criticile cu care au bombardat-o şi alţi colegi din conducerea PDL, nemulţumiţi de comportamentul său. Alţi colegi i-au reproşat lui Macovei caracterul ambiguu al unor prevederi, ceea ce face subiectivă dezbaterea cazurilor celor care se abat de la "noua etică".

Încleştare cu Mircea Andrei
Printre cei care s-au arătat nemulţumiţi de ideile şi tonul lui Macovei s-au numărat, potrivit unor surse participante, senatorii Gabriel Berca şi Mircea Andrei. Recent inclus în schema de conducere a partidului ca şef al comisiei de justitie, Andrei i-a reproşat lui Macovei, "ca de la un procuror comunist la altul", paragrafele referitoare la importanţa pe care o au articolele din presă în conturarea "imaginii etice" a unui reprezentant PDL. "Mi-e şi frică să răspund la întrebările presei în ceea ce vă priveşte. Să nu fiu nevoită să le dau un răspuns cinstit", i-ar fi răspuns Macovei, potrivit aceloraşi surse, senatorului Mircea Andrei. "Să ştiţi că şi eu aş putea să aranjez ca în presă să apară nişte articole care să nu vă fie favorabile, nu cred că asta trebuie să fie un criteriu în stabilirea profilului etic", i-ar fi replicat, nervos, democrat-liberalul.

Plăcintă, judecată pentru "manifestările ciudate" ale fiului
Plecând de la importanţa aplicării normelor propuse de Macovei, democrat-liberalul Dorin Florea s-a arătat nemulţumit ca senatorul Sorina Plăcintă, susţinută puternic de Elena Udrea, să fie numită la şefia comisiei pentru economie din partid. "Nu poţi pune pe cineva cu un fiu care a făcut pipi pe cruci în conducerea partidului", a comentat Florea.

Democrat-liberalii care dansează pe mese, pedepsiţi de partid
În baza codului etic elaborat de Monica Macovei, partidul îi va putea trage la răspundere şi sancţiona pe membrii care au fost condamnaţi penal sau au colaborat cu Securitatea, pe cei care sunt în conflict de interese, pe cei care nu-şi depun la timp declaraţiile de avere, care dau informaţii adversarilor politici sau care nu respectă "morala publică". La acest capitol, Macovei a dat ca exemplu dansul pe mese sau cearta. "Toţi trăim pe baza unor norme publice", a insistat fostul ministru al Justiţiei.

Vicepreşedintele PDL a precizat că în urma adoptării acestui cod etic, democrat-liberalii au avut în vederea crearea unui mecanism de reacţie rapidă la anumite situaţii şi că, în cazul în care Comisia de etică a PDL nu ia o decizie rapidă într-un caz, o decizie de sancţionare poate fi luată direct de BPN. "Nu tăcere, nu bâlbâială, ci decizie rapidă printr-o procedură clară, justificată, argumentată, comunicată publicului. Evident, asumată de partid", a mai spus Macovei.

Oltean i-a ameninţat pe duşmanii "puşcăriabililor"
Împăcat cu noile norme s-a arătat, potrivit unor surse, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, care le-a transmis celor prezenţi că este decis să-i dea în judecată pe toţi colegii care "îi lezează imaginea". "Oltean s-a referit la senatorul PDL Iulian Urban, care i-a reproşat pe blog că a pus puşcăriabili în funcţii la partid", a explicat unul dintre participanţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite