#Colectiv, NATO şi ruşii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un exerciţiu de imaginaţie: în actualul context geopolitic România nu ar fi fost aliat NATO şi nici membră a UE. Cu o ţară ieşită în stradă exasperată de corupţie, morţi, arşi de vii, ucişi de lanţul ucigaş al tuturor funcţionarilor şpăgari, cu state precum Germania sau Franţa cu interese financiare ce se bat cap în cap cu fundamentele UE, făcând lobby pentru Rusia, am fi scăpat de invazia omuleţilor verzi?!

Ce legătură există între NATO, UE, oamenii verzi şi tragedia de la #Colectiv? Corupţia. Corupţia care macină statele fostului bloc comunist, în special România şi Bulgaria. Corupţia despre care Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA declara că este un ”cancer”, principala vulnerabilitate a statelor din Balcani şi Europa Centrală şi de Est. Cancer care macină şi Statul român, afectând Statul de Drept. Corupţia care ucide a scos în stradă zeci de mii de români. Cetăţenii au înţeles abia acum, cu preţul vieţii nevinovate a 34 de tineri, că neimplicarea şi corupţia este un amestec letal. Un stat fragilizat este expus pericolelor externe. Este oferit pe tavă.

Cu o Rusie flămândă în coastă, cu o Republica Moldova sufocată de corupţie aflată sub o presiune uriaşă a Rusiei,  cu intervenţia armatei ruse în Ucraina, cu trupe ruseşti, cu încălcarea dreptului internaţional prin operaţiunile din Crimeea, cu o Germaniei care pare că a trădat şi, în plină criză a migranţilor, cere înţelegere pentru Rusia, cu o Uniune Europeană care s-a dovedit slabă şi incoerentă – România să nu fi avut NATO alături şi nici să fi fost în clubul Uniunii.

Îşi poate cineva imagina că România ar fi scăpat de pofta teritorială a Rusiei?!  Că omuleţii verzi n-ar fi intrat nestingheriţi în ţară până ne-am fi trezit cu istoricele tancuri?! Am fi avut un deja vu istoric. Din fericire pentru noi, tot acest context geopolitic în care Putin pune presiune militară şi psihologică pe Europa, România nu e singură în faţa gurii uriaşe şi flămânde a Rusiei. Parteneriatul NATO care a părut ani de zile o simplă formalitate se dovedeşte a fi astăzi o frână puternică pentru pofta insaţiabilă a lui Putin. Mini-summitul NATO de la Bucureşti de zilele trecute nu ar fi avut loc şi am fi privit cu disperare spre Europa vestică, ne-am fi simţit abandonaţi pentru a două oară, iar vălul negru al neo-imperialismului rus ne-ar fi obturat din nou orizontul.

Dar România a fost gazda summitului regional NATO la care au participat lideri din statele Europei Centrale şi de Est. România înţelege că solidaritatea în cadrul alianţei este esenţială, că prezenţa NATO în această zonă este absolut vitală, spaţiul de la Marea Neagră la Marea Baltică trebuie securizat, iar dialogul cu Rusia nu poate avea loc decât în cadrul regulilor şi principiilor dreptului internaţional.

Pentru România frâna trasă a unui Occident dezorientat, rupt între principii şi interese financiare, nu e o opţiune. Este timpul acţiunilor tranşante şi transparente, a alianţelor asumate şi declarate. Mai mult decât acest summit, între 21 octombrie şi 6 noiembrie, a avut loc cel mai important exerciţiu militar multinaţional al NATO – TRIDENT JUNCTURE 15 (TRJE 15), în San Gregorie, Spania. România a fost reprezentată de 75 militari – un pluton de cercetare din cadrul Batalionului 528 Cercetare ”Vlad Ţepeş” care a executat, împreună cu structuri militare din armata belgiană şi spaniolă, infiltrări în dispozitivul inamicului pentru culegere de date şi informaţii despre forţele acestuia, şi un pluton de decontaminare Radiologică, Biologică şi Chimică din Batalionul 202 Apărare CBRN ”General Gheorghe Teleman”, care a avut misiuni de decontaminarea personalului, tehnicii, echipamentelor şi terenului.

Cine a urmărit evoluţia evenimentelor, declaraţiilor lui Putin, felul în care totul a devenit extrem de volatil nu mai poate fi prizonierul stereotipurilor de genul americanii sunt the bad guys în legătură cu Rusia, că americani vor să îi pună cu botul pe labe pe ruşii lui Putin. Acţiunile lui Putin sunt clare şi precise, chirurgicale. Putin a tăiat în carne vie şi continuă să o facă. Profită de lentoarea europenilor şi în problema Siria. Astfel, ca simplu cetăţean european, ştiind că între mine şi Rusia este NATO, iar România este în barcă, pentru mine e vital.

Faptul că cel mai important exerciţiu militar al ultimului deceniu ne are şi pe noi drept parteneri mă face să mă simt în siguranţă. Faptul că TRIDENT JUNCTURE 15 are ca scop evaluarea şi certificarea structurilor participante la Forţa de Răspuns a NATO – NRT, pentru 2016, este certitudinea că facem parte dintr-un plan precis. NRT este un pachet de forţe întrunite, multinaţionale, rapid dislocabil, pregătite, antrenate şi certificate pentru îndeplinirea misiunilor încredinţate. Au participat 36.000 de militari din peste 30 de state membre ale NATO şi partenere, precum şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii internaţionale, printre care Uniunea Europeană şi Uniunea Africană.

E un război sofisticat cel în care la capătul podului rânjeşte Putin, e un război care îşi schimbă vitezele, de la o zi la alta. Nu avem doar avioane de luptă, tancuri, mine de război, bombe, avem lupte de gherilă, terorism, războiul informaţional, cel al dezinformărilor, cel al creării realităţii paralele, al războiul cibernetic, ameninţări care pot paraliza un stat. Americanii au realizat importanţa siguranţei cibernetice încă din războiul din Afganistan. Exerciţiul Trident Juncture este de o importanţă strategică pentru NATO. Solidaritatea statelor membre NATO este esenţială. Trident Juncture foloseşte cele mai noi şi mai evoluate concepte şi tehnologii avansate, fiind pregătită pentru cele mai complexe scenarii. Exerciţiul constă în simularea unui criză dincolo de graniţele NATO, într-o ţară ficţională,  în care victimele sunt fie ale tensiunilor interne, a unei catastrofe  sau a unei agresiuni din partea unui stat vecin. Strategie, campanie militară şi operaţiuni civile. În exerciţiu sunt simulate terorismul, manevre militare la scară mare, război chimic, cibernetic si informaţional în care sunt implicate tabere rivale, lideri politici autocratici şi impredictibili.

Dincolo de aparenţa de film de război simulat al exerciţiului militar NATO, trăim vremuri atât de complicate încât a rămâne prizonieri ai filmului ”Noi nu avem nevoie de nimeni!” este dovada neînţelegerii lumii în care trăim. Faptul că nu suntem străbătuţi de tancurile ruseşti nu se datorează politicienilor noştri, care ne-ar fi vândut demult (pe sub masă oricum au încercat, au dat semnale că sunt dispuşi pentru un pumn de arginţi), conflictul din Ucraina nu a tras după ea România e consecinţa faptului că suntem parte a NATO. Combinaţia dintre corupţie şi poziţia geografică a României impune o strategie pe mai multe planuri. Un Stat de Drept puternic şi parteneriatul NATO sunt vitale pentru România. Tragedia de la Clubul Morţii a fost efectul neimplicării şi al acceptării Micii şi Marii Corupţii. Românii au înţeles abia acum că au de pierdut pentru că sunt decuplaţi de la politic, pentru că nu sunt cu ochii pe politicieni. Să ne aducem aminte de nedumerirea Victoriei Nuland în 2014 când nu înţelegea cum de românii nu ies în stradă pentru a-şi apăra Statul de Drept. Românii au înţeles asta, cu preţul morţii a 34 de tineri. Corupţia Ucide! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite