Miza presupusei idile amoroase a Corinei Creţu cu fostul secretar american, Colin Powell: un post de comisar european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu şi Colin Powell FOTO Mediafax/Reuters
Corina Creţu şi Colin Powell FOTO Mediafax/Reuters

Schimbul de emailuri dintre europarlamentarul PSD Corina Creţu şi fostul secretar de stat american Colin Powell i-a adus în lumina reflectoarelor pe cei doi diplomaţi. Surse de la Bruxelles susţin că miza acestui scandal este funcţia de comisar european, pentru care ar fi trebuie să fie nominalizată şi Corina Creţu.

Surse din politica europeană susţin că europarlamentarul PSD urma să fie nominalizat la una dintre funcţiile de comisar european, considerate la cel mai înalt nivel decizional al Uniunii Europene . În prezent, România deţine portofoliul Comisariatului pentru Agricultură , funcţie ocupată de Dacian Cioloş. 

Despre Corina Creţu se ştie că a fost purtător de cuvânt al fostului preşedinte Ion Iliescu şi, din 2007, este eurodeputat în Parlamentul European din partea PSD. 

Între anii 1990 şi 1992, Corina Creţu a lucrat în presă, semnând materiale în mai multe publicaţii, precum „Azi“, „Cronica Română“ şi „Curierul Naţional“. În calitatea de ziarist, a reuşit, în exclusivitatea, să-i ia o declaraţie preşedintelui Bill Clinton. La scurt timp, renunţă la viaţa de ziarist în favoarea unui post de expert pe lângă preşedinţia României, activând timp de patru ani în cadrul cabinetului purtătorului de cuvânt al preşedintelui Ion Iliescu. În anul 1996 se înscrie în PSD, unde va ocupa mai multe funcţii (secretar executiv, şef birou de presă PSD, vicepreşedinte al Organizaţiei Naţionale de Femei).

În anul 2000, Creţu obţine un mandat de deputat în Parlamentul României, la care renunţă însă la scurt timp pentru a ocupa funcţia de consilier prezidenţial, devenind totodată purtător de cuvânt al preşedintelui Ion Iliescu. În anul 2004, candidează şi câştigă un nou mandat de deputat pe care nu-l va duce până la capăt, deoarece în 2007 este ales europarlamentar pe listele PSD.   

În luna iulie, prezentă la Satu Mare, Corina Creţu şi-a exprimat intenţia de a candida pentru un nou mandat de europarlamentar.

Relaţia cu Ion Iliescu

În ciuda traseului profesional impresionant, europarlamentarul PSD a avut  o viaţă personală tumultoasă. După cum mărturiseşte într-un interviu acordat revistei „Tango“ în anul 2009, cel mai mult a fost afectată de speculaţiile priivind relaţia sentimentală pe care ar fi avut-o cu preşedintele Ion Iliescu. 

„Zvonul că între mine şi domnul preşedinte ar fi o relaţie mai mult decât profesională m-a afectat şi cred că a ţinut foarte multi bărbaţi departe de mine. Eu nu cred că sunt singura femeie din preajma unui om politic despre care se spune că are relaţii altfel decât profesionale. Ştiu că au fost zvonuri, ce s-a scris, s-a scris în  Caţavencu, înainte de alegerile din ’96, când a fost o campanie atât de murdară. Iar mie nu aveau ce să-mi găsească. Şi dacă nu-ţi găsesc ceva legat de afaceri, nu găsesc că esti coruptă, unei femei ce altceva să-i găseşti?“, s-a confesat Corina Creţu în revista „Tango“. 

În noiembrie 2012, Corina Creţu s-a căsătorit cu omul de afaceri Ovidiu Rogoz (foto dreapta). 

corina cretu ovidiu rogoz FOTO mediafax

La eveniment, a fost prezent şi fostul preşedinte Ion Iliescu care a declarat că eurodeputata „avea nevoie să se căsătorească“: „E foarte bine că se căsătoreşte, o să fie o femeie împlinită, la casa ei (...) Da, avea nevoie să se căsătorească, că era cam stingheră“.

George W. Bush Collin Powell FOTO Reuters

Cine este Colin Powell

Colin Luther Powell s-a născut în 5 aprilie 1937 şi este general în rezervă al SUA. 

Între anii 2001-2005, în timpul mandatului lui George W. Bush, Powell a fost numit secretar de stat, fiind prima persoană afro-americană desemnată într-o astfel de funcţie. Powell, care este căsătorit de 50 de ani, a declarat că a cunoscut-o pe Corina Creţu în urmă cu aproximativ zece ani, în timp ce era secretar de Stat al fostului preşedinte George W. Bush, iar ea era purtător de cuvânt al preşedintelui României Ion Iliescu. El subliniază că s-au întâlnit personal „o dată sau de două ori“ în ultimii opt ani. 

Powell, în vârstă de 76 de ani, a fost nevoit să ofere clarificări despre realaţia sa cu Creţu, în vârstă de 46 de ani, după ce un hacker cunoscut ca "Guccifer" a postat pe pagina sa de Facebook un link către o corespondenţă prin e-mail între cei doi.

"Un trădător al patriei", a scris hackerul pe wallul lui Powell pe Facebook, ataşând un link spre un drive Google cu e-mailuri primite de Powell de la Corina Creţu în perioada 2010-2011, prin contul său pe AOL.

În aceste e-mailuri, Creţu îl numeşte pe Powell, originar din Bronx, New York, "dragostea vieţii mele" şi sugerează că scrie despre o poveste de dragoste mai veche, potrivit TheSmokingGun.com. Aceeaşi Corina Creţu îi scria, în 2010, în Ajunul Crăciunului, fostului secretar de stat american: „Nu aş fi crezut că, la 43 de ani, pot plânge după un bărbat mai mult decât în adolescenţă“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite