Comisia „Alegeri 2009“: Daniel Dragomir a povestit cum s-au împărţit găştile înaintea scrutinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Dragomir, fostul ofiţer SRI. FOTO Inquam Photos
Daniel Dragomir, fostul ofiţer SRI. FOTO Inquam Photos

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, în prezent judecat pentru fapte de corupţie, a povestit, în faţa parlamentarilor care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009, că, în spatele celor doi candidaţi pentru Cotroceni de la acea vreme – Traian Băsescu şi Mircea Geoană- erau, de fapt, două mari grupări care se luptau pentru putere. Afirmaţiile lui Dragomir ridică însă unele semne de întrebare.

Pe de o parte, era tabăra condusă de Mitică Iliescu, fostul şef al SPP în timpul mandatelor lui Ion Iliescu, din care mai făceau partea fostul senator PSD Cătălin Voicu, condamnat ulterior la 7 ani de închisoare pentru corupţie, şi Ionel Marin,  fostul director adjunct al SRI la începutul anilor 2001, instalat în funcţie chiar de Ion Iliescu, în timp ce Radu Timofte era director civil al instituţiei. Ionel Marin a fost schimbat din funcţie de Traian Băsescu, după un conflict cu George Maior şi Florian Coldea, cei care au preluat conducerea SRI după ce Băsescu a ajuns la Cotroceni. Potrivit unor surse politice, chiar dacă a fost înlăturat din SRI, Ionel Marin a rămas în continuare conectat la informaţii, fiind una dintre sursele lui Mitică Iliescu, cel care, în 2009, era unul dintre sfetnicii lui Mircea Geoană. „Am propus să-l cheme la audieri şi pe Ionel Marin“, a spus Daniel Dragomir după audierile din comisia de anchetă.

Coldea, trimis în Sudan

În tabăra cealaltă, potrivit lui Daniel Dragomir, se aflau George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea şi Elena Udrea, adică oamenii apropiaţi de Traian Băsescu, contracandidatul lui Mircea Geoană din urmă cu opt ani.  Daniel Dragomir spune că pe fondul acestei dispute pentru putere, care a depăşit graniţele confruntării politice pentru Cotroceni, a venit şi întâlnirea din sufrageria lui Gabriel Oprea, din seara turului doi al alegerilor prezidenţiale. „Acea întâlnire a fost foarte tensionată, pentru că, în baza acelor sondaje scoase de Antena 3 şi Realitatea, un candidat pierdea (Traian Băsescu –n.r.) şi în momentul acela fiecare dintre participanţi avea de pierdut funcţia, avea să iasă din Sistem“, a spus Daniel Dragomir la audieri. Fostul ofiţer SRI a venit şi cu un exemplu concret.

„Înainte de alegerile din 2009, domnul Cătălin Voicu i-a transmis, printr-un intermediar, domnului Gabriel Oprea că i-a pregătit deja celula“. Numai că Mircea Geoană n-a mai ajuns preşedinte, iar cel care a ajuns în celulă a fost Cătălin Voicu. Daniel Dragomir a susţinut că tabăra Mitică Iliescu – Cătălin Voicu, tot prin intermediari, i-a transmis lui Florian Coldea, ironic, că a doua zi după ce Geoană va ieşi preşedinte, va fi trimis ambasador în Sudan. Dragomir a spus că, în 31 decembrie 2009, a avut o discuţie la sediul central al serviciului, cu generalul Coldea. „Mi-a confirmat că existaseră presiuni din partea taberei opuse şi într-adevăr fusese ameninţat cu numirea la Ambasada din Sudan. Şi cumva, la discuţie a mai fost prezentă o altă persoană, a încercat să arate că implicarea ulterioară datei de 6 decembrie i-a permis să-şi menţină funcţia”, a adăugat fostul angajat SRI.

„Au fost implicaţi ofiţeri, unităţi“

De asemenea, şi Laura Codruţa Kövesi urma să fie îndepărtată de la conducerea Parchetului General. Ulterior, Kövesi a dus la bun sfârşit mandatul din fruntea Parchetului, apoi a ajuns procuror-şef al DNA. Potrivit fostului ofiţer SRI, cele două tabere încercau să se anihileze reciproc. Mitică Iliescu şi Cătălin Voicu se pregăteau să conteste alegerile prezidenţiale şi să ceară renumărarea voturilor din Diaspora, în cazul în care Mircea Geoană ar fi pierdut, iar aripa Maior-Coldea-Oprea s-ar fi adunat la fostul preşedinte al UNPR pentru a stabili un plan prin care să contracareze acţiunile echipei lui Mircea Geoană după anunţarea rezultatelor. „Domnul Vasile Dâncu intra în încăpere şi îi alimenta cu date obţinute în timp real. În acea noapte a turului doi, domnul Coldea primea pe telefon, la intervale foarte scurte de timp, informaţii despre cine s-a întâlnit cu cine şi ce plănuieşte fiecare. Au fost implicaţi ofiţeri, au fost implicate cadre, unităţi. Lucrurile acestea lasă urme“, a susţinut Daniel Dragomir.

Afirmaţiile lui Dragomir ridică însă unele semne de întrebare. Este inexplicabil motivul pentru care cei adunaţi în sufrageria lui Gabriel Oprea plănuiau să blocheze demersurile în Justiţie ale PSD de a cere renumărarea voturilor din Diaspora, din moment ce întâlnirea a avut loc într-un interval orar în care fie încă se vota, fie exit-poll-urile îl dăduseră deja câştigător pe Mircea Geoană. Despre victoria la limită a lui Traian Băsescu şi contribuţia Diasporei la aceasta s-a aflat la ore bune după ce întâlnirea din sufrageria lui Oprea s-a încheiat.

UNPR, creaţia SRI

Daniel Dragomir a insistat că Uniunea pentru Progresul României (UNPR) – partidul creat de Gabriel Oprea după ce a rupt o parte din PSD pentru a forma o majoritate care să susţină Guvernul Boc după alegerile prezidenţiale din 2009 – a fost un plan orchestrat de SRI. „UNPR a fost gândit în laboratoarele Serviciului, de către Serviciu. «P»-ul din UNPR, adică cuvântul progres, a fost o insistenţă a Serviciului“,  a spus Dragomir. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite