Ziua a VI-a. Comisia de revizuire a Constituţiei. Căsătoriile gay nu mai sunt interzise prin Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu, preşedintele Comisiei Constituţionale FOTO Adevărul
Crin Antonescu, preşedintele Comisiei Constituţionale FOTO Adevărul

Comisia parlamentară pentru modificarea Constituţiei are, astăzi, cea de-a şasea şedinţă în care senatorii şi deputaţii vor discuta modificarea Legii fundamentale.

UPDATE Parlamentarii au scos din proiectul de revizuire a Constituţiei şi sintagma „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie“. Aceştia au luat în considerare că s-a respins şi interzicerea discriminării pe bază de orientare sexuală. Textul Constituţional rămâne în forma actuală, cu sintagma "căsătoria între soţi".

UPDATE Comisia pentru revizuirea Constituţiei a revenit asupra votului la amendamentul care interzicea discriminarea bazată pe orientarea sexuală, adoptat în urmă cu o săptămână, şi l-a respins.

Amendament aprobat, articolul 119 Consiliul Naţional de Securitate organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc securitatea naţională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii.

Amendament aprobat, articolul 116 Ordonanţele de Urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, ori privind regimul infracţiunilor, pedepselor şi executării acestora, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

Amendament aprobat, articolul 95 Dacă propunerea de suspendare din funcţie a fost invalidată prin referendum, Parlamentul va fi dizolvat,  urmând ca in termen de 30 de zile calendaristice să se organizeze alegeri parlamentare, perioada în care Guvernul nu va avea dreptul să iniţieze nici o măsură legislativa, respectiv, ordonanţe de urgenţă, cu excepţia cazurilor de forţă majoră.

Amendament aprobat, articolul 75: Senatul numeşte sau alege, după caz, în condiţiile stabilite prin lege sau prin regulamentul propriu de organizare şi funcţionare: a) 3 dintre judecătorii Curţii Constituţionale; b) preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Legislativ; c) consilierii Curţii de Conturi; d) preşedintele Consiliului Economic şi Social; e) preşedintele Autorităţii Electorale Permanente; f) reprezentanţii oricărei alte autorităţi sau instituţii publice aflate sub control parlamentar sau care, potrivit legii, prezintă Parlamentului rapoarte sau alte dări de seamă privind propria activitate.

Amendament aprobat, articolul 75: Camera sesizată se pronunţă în termen maxim de 30 de zile. Pentru coduri si alte legi de complexitate deosebită termenul maximal este de 45 de zile.

În Constituţia actuală, termenele erau de 45 şi 60 de zile.

Amendament aprobat: Camera Deputaţilor şi Senatul verifică respectarea principiului subsidiarităţii în cadrul Uniunii Europene în conformitate cu tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în condiţiile stabilite prin lege organică.

Amendament aprobat: Parlamentul are printre atribuţii numirea Avocatului Poporului; preşedintelui Curţii de Conturi a României; preşedintelui Autorităţii de Supraveghere  Financiara; presedintelui televiziunii si radioului nationale. Până acum , doar alegerea Avocatului Poporului era reglementată de Constituţie, restul fiind prevăzute de legi organice.

Comisia Constituţională a decis că moţiunile simple vor fi discutate de plenul reunit şi nu de plenul fiecărei Camere, ca până în prezent.

Comisia a nu a aprobat  un amendament potrivit căruia aprobarea rectificărilor bugetare urmează să fie atributul Parlamentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite