Comisia Europeană a aprobat un ajutor pentru ţările din Parteneriatul Estic, printre care şi Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Tudorache FOTO Sever Gheorghe
Dragoş Tudorache FOTO Sever Gheorghe

Europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache a anunţat luni că Comisia Europeană a decis azi să aloce 140 de milioane de euro pentru ţările din Parteneratul Estic, din care face parte şi republica Moldova, în vederea combaterii efectelor pandemiei de coronavirus.  „Republica Moldova trebuie să se pregătească, să se mobilizeze exemplar şi să utilizeze fondurile şi ajutoarele pe care Comisia le-a pus la dispoziţie”, a declarat Tudorache.

„Comisia Europeană a decis astăzi să aloce 140 de milioane de euro pentru ţările din Parteneriatul Estic, din care face parte şi Republica Moldova. Instrumentele financiare existente şi care însumau deja 700 de milioane de euro pentru aceste ţări vor fi şi ele redirecţionate pentru a combate efectele pandemiei asupra ţărilor partenere. La cererea celor şase ţări din Parteneriatul Estic, Comisia Europeană va răspunde imediat prin susţinere directă prin distribuţie de echipamente medicale şi personale, cum sunt ventilatoare, kituri de laborator, măşti, ochelari şi costume de protecţie. Pentru aceste echipamente, Comisia Europeană colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi a alocat un buget de 30 de milioane de dolari astfel încât materialele necesare să fie achiziţionate imediat şi distribuite eficient sistemului medical din fiecare ţară. Un buget separat de 11,3 milioane de euro va fi alocat pentru a susţine acţiunile societăţii civile”, a explicat europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache.

Acesta a transmis apoi şi un mesaj Republicii Moldova în care precizează că aceasta trebuie să „se pregătească, să se mobilizeze” pentru fondurile puse la dispoziţie de Comisia Europeană.

„Republica Moldova trebuie să se pregătească, să se mobilizeze exemplar şi să utilizeze fondurile şi ajutoarele pe care Comisia Europeană le-a pus la dispoziţia ţărilor din Parteneriatul Estic. Cred că este de la sine înţeles că acest efort va fi susţinut de Uniunea Europeană, pentru că avem o nouă dovadă a capacităţii de susţinere la nivel european şi a faptului că, pentru Bruxelles, Parteneriatul Estic a fost şi este in instrument politic extrem de valoros. Sper ca lucrurile să fie la fel de bine înţelese la Chişinău şi, ca urmare, să se investească energia necesară în valorificarea resurselor puse la dispoziţie.

Valorile Uniunii Europene sunt puternic ancorate în conceptul de solidaritate şi nicio propagandă care încearcă să inducă cetăţenii în eroare nu va putea să ne inducă în eroare. Suntem conştienţi de situaţia de criză pe care o traversăm şi de faptul că se încearcă să se folosească acest moment pentru a induce ideea că mecanismele europene nu funcţionează. Decizia de astăzi este doar una dintre cele care demonstrează contrariul şi ar fi bine să dăm dovadă de maturitate şi echilibru politic de la Bruxelles până la Bucureşti sau Chişinău. Anunţul Comisiei Europene făcut astăzi are la bază suportul politic al tuturor celor care cred în ideea de solidaritate europeană şi mă bucur că Republica Moldova face parte din beneficiarii acestei solidarităţi”, a conchis europarlamentarul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite