Comisia Europeană a adoptat solicitarea lui Siegfried Mureşan de a folosi restul fondurilor europene pentru combaterea COVID-19. Cum se va împărţi suma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan FOTO Eduard Enea
Siegfried Mureşan FOTO Eduard Enea

Comisia Europeană a anunţat joi că este de acord cu propunerea europarlamentarului PNL Siegfried Mureşan de a mobiliza toate fondurile rămase disponibile în Bugetul UE pe anul 2020 pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Suma însumează aproximativ 4,1 miliarde de euro.

„Am spus săptămâna trecută că răspunsul la această criză este solidaritatea europeană. Iar solidaritatea se obţine doar prin măsuri concrete.

De aceea, salut răspunsul prompt al Comisiei Europene la solicitarea mea de a mobiliza fondurile europene disponibile în bugetul Uniunii Europene de anul acesta pentru combaterea pandemiei de COVID-19”, a declarat Siegfried Mureşan.

Acesta a adăugat că o parte din bani vor merge pentru rezerva de echipamente medicale şi de protecţie a UE

„Pachetul de solidaritate propus astăzi de Comisia Europeană cuprinde mobilizarea a 3 miliarde de euro, dintre care 300 de milioane de euro vor merge către rezerva de echipamente medicale şi de protecţie a Uniunii Europene – RescEU. Această rezervă va finanţa achiziţionarea de echipamente medicale în proporţie de 100% din bugetul Uniunii Europene. Rezerva a fost înfiinţată la începutul lunii martie tocmai pentru a fi utilizată în situaţii de urgenţă în regiunile şi statele UE care au cea mai mare nevoie în contextul pandemiei de COVID-19. România este primul stat al Uniunii Europene care a primit acceptul să găzduiască o parte din această rezervă”, a adăugat europarlamentarul.

„Alte 2,7 miliarde de euro vor merge către Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă al Comisiei Europene. Acest instrument va permite, printre altele, achiziţionarea de medicamente sau dispozitive medicale, dezvoltarea unor facilităţi temporare de îngrijire medicală, dezvoltarea unor facilităţi de producţie de echipamente medicale, dar şi reconversia unor capacităţi de producţie deja existente pentru producţia de echipamente medicale în interiorul Uniunii Europene.

Instrumentul a mai fost folosit în 2016 pentru sprijinirea Greciei în timpul crizei migraţiei, însă acum bugetul instrumentului şi aria sa de aplicare au fost extinse pentru a permite un răspuns coordonat al Uniunii Europene la pandemia COVID-19.

Pe lângă cele 3 miliarde de euro prezentate mai sus, Comisia Europeană a mai înaintat zilele trecute şi o propunere de rectificare bugetară în valoare de aproximativ 570 de milioane de euro, dintre care aproximativ 119 milioane de euro sunt pentru măsuri de combatere a pandemiei de COVID-19 la nivel european”, a mai spus deputatul european.

Toate sumele prezentate până acum sunt fonduri europene nerambursabile. În plus, Comisia Europeană a mai anunţat astăzi crearea unui instrument de 100 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi pentru ţările europene afectate economic de COVID-19. Guvernele europene vor accesa aceste împrumuturi pentru a garanta că oamenii nu vor rămâne fără locuri de muncă în urma pandemiei de COVID-19.

Concret, acest instrument va putea finanţa cheltuieli pentru scheme naţionale prin care angajatorii vor fi încurajaţi să nu disponibilizeze personal, statul urmând a plăti o cotă parte din salariul acestora. Astfel, pe perioada crizei, dacă un angajator consideră că activitatea companiei s-a redus, în loc să disponibilizeze angajaţi, va plăti doar o cotă parte din salariul acestora, conform unei scheme de lucru de tip part-time, iar statul va acoperi restul salariului.

Eu mă voi asigura că această schemă de împrumut va putea fi accesată cu uşurinţă de România, adică va ţine cont de realitatea de la noi din ţară. Sunt foarte mulţi români ale căror locuri de muncă sunt puse în pericol de efectele economice ale COVID-19. Vreau ca, prin această schemă, să-i putem ajuta pe fiecare dintre ei.

De asemenea, ca vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru buget, mă voi asigura că adoptăm aceste măsuri în procedură de urgenţă în Parlamentul European pentru ca fondurile să fie folosite cât mai repede în România şi în celelalte state membre”, a mai explicat Siegfried Mureşan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite