Comisia Europeană refuză toate propunerile din Iniţiativa cetăţenească Minority SafePack sprijinită de Viktor Orban şi UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor alături de Viktor Orban  FOTO: Arhivă
Kelemen Hunor alături de Viktor Orban  FOTO: Arhivă

Comisia Europeană a anunţat că nu va adopta nici o modificare legislativă cerută de iniţiativa Minority SafePack, privind întărirea drepturilor minorităţilor în Uniunea Europeană. Drept argumente, Comisia a declarat fie că nu are competenţe în domeniul drepturilor minorităţilor (politici ce aparţin exclusiv statelor membre), fie că a demarat deja iniţiative care sprijină diversitatea culturală în UE, arată un comunicat oficial.

UDMR a reacţionat dur faţă de decizia Comisiei Europene, pe care a acuzat-o într-un comunicat de presă că „a dezamăgit minorităţile”.

Amintim că iniţiativa europeană cetăţenească Minority SafePack este o temă controversată, oficialii români pronunţându-se în trecut împotriva acesteia.    

Ce prevede iniţiativa cetăţenească

   Primul lucru pe care îl cer autorii iniţiativei este întărirea protecţiei lingvistice şi culturale prin folosirea limbilor regionale şi ale minorităţilor în administraţia publică, în serviciile publice, în educaţie, în cultură, în sistemul judecătoresc, în media, în sistemul de sănătate, comerţ şi protecţia consumatorilor. 

   În paranteză fie spus, în România, prin Legea administraţiei locale, e prevăzut că în unităţile administrativ locale unde numărul unor cetăţeni ai unor minorităţi reprezintă cel puţin 20% se foloseşte şi limba respectivă în administraţie şi în sistemul judecătoresc. În prezent, surse politice au precizat pentru „Adevărul” că UDMR a susţinut că vrea să discute reducerea pragului la 10% pentru folosirea unei limbi în administraţia locală, dacă PNL şi USR-PLUS pun în discuţie revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

    În iniţiativa cetăţenească mai este cerut un Centru European al Diversităţii Lingvistice, precum şi finanţarea unor organizaţii care să promoveze diversitatea culturală şi lingvistică. De asemenea, prin acest centru ar putea fi „ajutate” autorităţile din statele membre să „pregătească politici şi măsuri la nivel naţional, regional sau local”. Mai mult, autorii iniţiativei cer ca prin intermediul Fondului Social European să poată merge bani pentru minorităţile naţionale şi lingvistice.

   Un alt aspect este intervenţia legislativă pentru a permite accesul la canale din ţările-mamă sau sprijinerea presei de o anumită limbă a unei minorităţi, pentru ca aceasta să aibă parte de acces la informaţii corecte. Nu în ultimul rând, prin măsurile cerute, contestatarii iniţiativei susţin că e deschisă calea către revendicări care duc spre autonomie regională. 

Vezi aici comunicatul integral al Comisiei Europene.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite