Politică

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană a modificat greşeala din Raportul MCV: România are doi miniştri cercetaţi penal, nu trei

5
31 Jan 2013 20:34:59
Autor: Lucian Negrea
Vosganian a fost exclus de pe lista miniştrilor „penali" anunţaţi în raportul MCV  FOTO Adevărul
Vosganian a fost exclus de pe lista miniştrilor „penali" anunţaţi în raportul MCV  FOTO Adevărul

Comisia Europeană a corectat Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie. Oficialii europeni precizează că în varianta de Raport, dată publicităţii ieri, s-a comis o eroare. În Raport se specifica că trei dintre miniştri noului Guvern sunt urmăriţi penal. CE a revenit şi a precizat că este vorba de doar doi miniştri.

CE a modificat textul Raportului MCV publicat miercuri în ceea ce priveşte formula "dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie".

În varianta existentă pe site-ul Comisiei joi seară, paragraful a fost modificat: "Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, însă în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupţie. În recomandările sale din luna iulie, Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie. Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcţii ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţia de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate".

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a explicat că această eroare a fost corijată pentru a evita orice ambiguitate care ar fi putut apărea în urma Raportului MCV.

„Am modificat textul în acest mod pentru a evita ambiguităţile. Sunt doi miniştri care au fost efectiv puşi sub urmărire penală, acestea fiind cazuri confirmateVersiunea de pe site-ul Comisiei este cea finală. Cred că aceasta este singura modificare a textului, nu ne aşteptăm să mai apară şi altele. Am mai făcut-o de câteva ori şi în anii trecuţi, nu e prima modificare de acest fel. După ce este adoptat, textul raportului mai este verificat încă o dată pentru a avea o formă finală înainte de a fi trimis statelor membre", a  spus Mark Gray.

El a arătat că această modificare pe text a fost făcută în urma unei decizii luate joi în cadrul Colegiului Comisarului, nu în urma unei plângeri înaintate de Guvernul României. „Nu sunt la curent cu o plângere formalizată trimisă Comisiei din partea Guvernului român sau a unor persoane din acesta referitoare la acest subiect", a specificat purtătorul de cuvânt.

Conform informaţiilor difuzate de AFP, Comisia Europeană se referea, în Raportul iniţial, la următorii miniştri: vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Ministrul asupra căruia Comisia Europeană s-ar fi înşelat ar fi Varujan Vosganian, ministrul Economiei, informează România TV.  

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că el nu se simte vizat de precizarea din raportul MCV care inidcă ministri urmăriţi penal. „Nu m-am simţit vizat negativ de Raportul MCV. Eu nu am văzut în Raport numele meu. Eu am văzut pe nişte site-uri despre care nu ştiu dacă sunt parte din MCV sau parte din Comisia Europeană", a spus Dragnea.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ionel Niculaie
31.01.2013, 20:56:02

Ca sunt trei ori doi,acelasi lucru!

+3 (3 voturi)
radu bradeanu
31.01.2013, 20:59:02

Nici aratati cu degetul de CE nu au bunul simt sa demisioneze.

+3 (3 voturi)
Carmen Florea
31.01.2013, 23:35:41

de parca e prima data.cat s-a invartit pe-acolo licheaua de diaconu sa puna mana pe o pensie barosana.nu CE ii matura de-acolo,tonta trebuie s-o faca,dar cum daca dragnea avea votanti 250% impotriva lui basescu.fenechiu ar baga-o pe cea de l-a facut la bulau in locul lui numai sa rada ca proasta inaintea lui tonta.s-apoi tonta cine-i? un plagiator,un hot.

+1 (1 vot)
dorel
1.02.2013, 01:34:13

pe usl ii doare in cot ce spune raportul MCV

Nicolae Pacurar
1.02.2013, 11:03:17

CE e tot o Romanie ! Interese si atat ! :)

Modifică Setările