Comisia Europeană a modificat greşeala din Raportul MCV: România are doi miniştri cercetaţi penal, nu trei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vosganian a fost exclus de pe lista miniştrilor „penali" anunţaţi în raportul MCV  FOTO Adevărul
Vosganian a fost exclus de pe lista miniştrilor „penali" anunţaţi în raportul MCV  FOTO Adevărul

Comisia Europeană a corectat Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie. Oficialii europeni precizează că în varianta de Raport, dată publicităţii ieri, s-a comis o eroare. În Raport se specifica că trei dintre miniştri noului Guvern sunt urmăriţi penal. CE a revenit şi a precizat că este vorba de doar doi miniştri.

CE a modificat textul Raportului MCV publicat miercuri în ceea ce priveşte formula "dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie".

În varianta existentă pe site-ul Comisiei joi seară, paragraful a fost modificat: "Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, însă în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupţie. În recomandările sale din luna iulie, Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie. Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcţii ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţia de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate".

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a explicat că această eroare a fost corijată pentru a evita orice ambiguitate care ar fi putut apărea în urma Raportului MCV.

„Am modificat textul în acest mod pentru a evita ambiguităţile. Sunt doi miniştri care au fost efectiv puşi sub urmărire penală, acestea fiind cazuri confirmateVersiunea de pe site-ul Comisiei este cea finală. Cred că aceasta este singura modificare a textului, nu ne aşteptăm să mai apară şi altele. Am mai făcut-o de câteva ori şi în anii trecuţi, nu e prima modificare de acest fel. După ce este adoptat, textul raportului mai este verificat încă o dată pentru a avea o formă finală înainte de a fi trimis statelor membre", a  spus Mark Gray.

El a arătat că această modificare pe text a fost făcută în urma unei decizii luate joi în cadrul Colegiului Comisarului, nu în urma unei plângeri înaintate de Guvernul României. „Nu sunt la curent cu o plângere formalizată trimisă Comisiei din partea Guvernului român sau a unor persoane din acesta referitoare la acest subiect", a specificat purtătorul de cuvânt.

Conform informaţiilor difuzate de AFP, Comisia Europeană se referea, în Raportul iniţial, la următorii miniştri: vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Ministrul asupra căruia Comisia Europeană s-ar fi înşelat ar fi Varujan Vosganian, ministrul Economiei, informează România TV.  

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că el nu se simte vizat de precizarea din raportul MCV care inidcă ministri urmăriţi penal. „Nu m-am simţit vizat negativ de Raportul MCV. Eu nu am văzut în Raport numele meu. Eu am văzut pe nişte site-uri despre care nu ştiu dacă sunt parte din MCV sau parte din Comisia Europeană", a spus Dragnea.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite