Comisia Iordache, o nouă măsură scandaloasă: judecătorii penali pot împărţi dreptatea pentru alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În mod normal, legile Justiţiei ar trebui să-i bată obrazul lui Florin Iordache
În mod normal, legile Justiţiei ar trebui să-i bată obrazul lui Florin Iordache

PSD a adăugat doar un singur cuvânt, dar care schimbă radical sensul unei legi din domeniul Justiţiei. Noua formă precizează că judecătorul sau procurorul trimis în judecată „poate fi suspendat de CSM“. Deci suspendarea nu se mai aplică automat, aşa cum stipulează acum legea, ci în urma unui vot al CSM, o instituţie în care se dau adesea lupte politice.

Comisia parlamentară care dezbate legile Justiţiei, dominată de majoritatea PSD-ALDE, a mai luat  o decizie revoltătoare: a adoptat un amendament referitor la suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor. Forma actuală a legii prevede că un magistrat este automat suspendat din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în momentul în care este trimis în judecată. PSD a adăugat doar un cuvânt, dar care schimbă radical sensul legii. Noua formă precizează că judecătorul sau procurorul trimis în judecată „poate fi suspendat de CSM“. Deci suspendarea nu se mai aplică automat, ci în urma unui vot al CSM, o instituţie în care se dau adesea lupte politice.

Deputatul PNL Daniel Fenechiu, de profesie avocat, arată paradoxul modificării operate de majoritatea PSD-ALDE: un judecător cu probleme penale ar ajunge în situaţia de a ajudeca o altă persoană, evident, cu probleme penale. „Judecătorul sau procurorul, ţineţi-vă bine, trimis în judecată poate fi suspendat de CSM... poate... în vechea reglementare, suspendarea era de drept la punerea în mişcare a urmăririi penale ( trimiterea în judecată- n.r). Ăştia, că să-l scape pe Dragnea sunt în stare să facă complete de judecată şi cu judecători de la Rahova şi Jilava.  Vă daţi seama ce corect vor judeca judecătorii trimişi în judecată? Sau ce dosare bune vor face procurorii trimişi în judecată?“, a scris pe pagina de Facebook senatorul Daniel Fenechiu.

Nicolicea a vrut să pună pumnul în gura Opoziţiei

Deputatii PSD Eugen Nicolicea si Florin Iordache, autorul celebrei ordonanţe 13, au propus să se limiteze luările de cuvânt în cadrul dezbaterilor, mai exact  la una pentru fiecare grup parlamentar, asa cum se întâmpla în sedinţele de plen. Reprezentanţii PSD au motivat decizia prin faptul că lucrările Comisiei trebuie să meargă mai repede. „Să fim eficienţi“, a punctat Iordache. În schimb, deputatul USR Stelian Ion şi senatoarea PNL Iulia Scântei au contestat această propunere, pe motiv că aceasta este rolul Comisiei speciale: să se dezbată cât mai amplu legile Justiţiei. Până la urmă, a vorbit fiecare parlamentar cât a crezut de cuviinţă. Scopul ascuns al PSD este dezbatrerea pe repede-nainte a proiectelor de lege, astfel încât să fie adoptate de ambele Camere până la Crăciun.

Tudose, palmă pentru Dragnea
Premierul Mihai Tudose s-a dezis de legile Justiţiei, spunând, la Parlament, că nu este un pachet legislativ asumat de Guvern, ci de majoritatea parlamentară. Întrebat dacă e de acord cu modificările operate de Comisia Iordache la legile Justiţiei, în condiţiile în care proiectul a fost elaborat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, premierul a răspuns: „Nu sunt legile Ministerului Justiţiei. Dacă erau ale Ministerului Justiţiei, erau la guvern, plecau de la guvern ca proiect de lege iniţiat de  guvern“. Pachetul de legi ale Justiţiei a fost elaborat de Tudorel Toader, dar nu a fost iniţiat, din punct de vedere procedural, de Guvern, ci a fost asumat de majoritatea PSD-ALDE.

Întrebat dacă are încredere în OLAF, în contextul în care inspectorii europeni au declanşat dosarul Belina, în care este implicat Liviu Dragnea, premierul a răspuns: „Da, am încredere în OLAF“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite