UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că pragul pentru abuz în serviciu - 1.900 de lei, echivalentul unui salariu minim brut pe economie - pe care l-a propus şi care a fost adoptat de către Comisia Iordache l-a stabilit inclusiv în baza unui răspuns primit de la procurorul general, care a transmis că sub pragul de 1.400-1.500 de lei fapta nu are pericolul unei infracţiuni.
"Am organizat multe dezbateri la Ministerul Justiţiei cu societatea civilă, cu asociaţiile de magistraţi, cu orice jurist, cetăţean care crede şi poate să contribuie. La Ministerul Justiţiei am participat la toate dezbaterile. S-au făcut propuneri dintre cele mai diferite - să nu punem prag, să punem de 1 leu, prag de salariu minim de economie, 10.000 de lei, 200.000 de lei. Sigur, am luat act de toate propunerile, le-am discutat, răsdiscutat. Am cerut de la Ministerul Public o statistică. Am întrebat procurorul general să îmi dea în scris care este practica, pentru ce trimit procurorii în judecată la abuz. Am primit răspunsul că procurorii nu au coborât sub 1.400, 1.500 de lei, deci sub acest nivel fapta nu are pericolul unei infracţiuni. Am concluzionat că pragul rezonabil să fie cel al unui salariu minim brut", a declarat Tudorel Toader, într-o intervenţie la Digi24.
UPDATE: S-a votat şi modificarea definiţiei din Codul penal a grupului infracţional organizat, astfel, nu mai constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi fără a avea o continuitate.
UPDATE Amendamentul lui Eugen Nicolicea şi însuşit de PSD a fost adoptat cu 13 voturi „pentru” şi şapte voturi „împotrivă”. Aşadar, liderul PSD Liviu Dragnea ar scăpa de dosarul în care este condamnat în primă instanţă la 3 ani şi jumătate de închisoare. Urmează votul în plen, apoi legea pleacă spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
UPDATE Florin Iordache a revenit. Supune la vot amendamentele depuse la alineatul 1 al articolului referitor la abuzul în serviciu. Amendamentul pe care îl va propune PSD pentru adoptare este cel formulat de Eugen Nicolicea. „Puteţi să îmi treceţi şi numele. Doar eu m-am zbătut pentru el“, a spus răzând Nicolicea
UPDATE Marton Arpad, vicepreşedinte al Comisiei, a anunţat că sunt 17 variante de modificare a definiţiei abuzului în serviciu. Preşedintele Comisiei, Florin Iordache, a plecat din sală.
UPDATE Lucrările Comisiei Iordache au fost reluate. „Să nu mai prostim lumea. Se va fura prin intermediari“, a declarat Cătălin Predoiu. Între el şi Eugen Nicolicea a început o ceartă. „Câţi bani ai luat matale pentru textul de lege“ a subliniat Nicolicea, reproşându-i lui Predoiu că ar fi micşorat pedepsele pentru luare de mită. „Aţi vrut să scoateţi pârnăiaşii contracost. De ce?“, a mai spus Nicolicea.
UPDATE Comisia Iordache a luat pauză jumătate de oră. Apoi va fi votat amendamentul PSD.
UPDATE Varianta PSD privind definiţia abuzului în serviciu este foarte asemănătoare cu varianta propusă de Ministerul Justiţiei.
Amendamentul PSD nu prevede prag minim pentru abuzul în serviciu, dar formularea dezincriminează infracţiunea: "Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau OUG, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii dispoziţii exprese dintr-o lege, Ordonanţă de urgenţă sau Ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material patrimonial şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă".
Replica PNL, prin Iulia Scântei: Dezincriminaţi abuzul, nu folosind un prag, ci eliminând din categoria beneficiarilor de foloase terţii, păstrând soţul, rude şi afini, gradul II, inclusiv. Dincolo se găsesc mătuşele, nepoţii de fraţi, verii primari, etc. Impactul ar fi că majoritatea dosarelor instrumentate pe art. 297 au ca beneificiari ai foloaselor terţii. Prin urmare, efectul va fi încetarea dosarelor penale care în care terţii au fost beneficiari de foloase. Nu pedeapsa cu închisoarea era importantă aici, ci interzicerea ocupării unei funcţii publice aceia care a generat abuzul. Dar dumneavoastră îi doriţi în continuare menţinuţi în funcţii. Dacă nu sunteţi de acord să menţinem pedeapsa accesorie de a interzice ocuparea de funcţii publice, degeaba mai avem abuz în serviciu.
Cătălin Predoiu, PNL: Operaţi o adevărată amnistie prin această propunere. Asta faceţi, ca să fie limpede pentru toată lumea.
Stelian Ion, USR: Dragnea scapă de pedeapsă cu închisoare modificând legea în Parlament. Această variantă este de 1.000 de ori mai gravă decât a fost OUG 13. Este o bătăie de joc.
UPDATE: Au început dezbaterile pe art. 297 privind abuzul în serviciu.
Stelian Ion, USR: Azi dimineaţă a venit varianta de la Ministerul Justiţiei. Domnul ministru nu a spus niciun moment că nu este vorba de redefinirea totală a acestei infracţiuni. Despre ce discutăm şi ce variantă discutăm? Ştiţi că am propus şi noi o variantă. Introducem acel prag valoric, nicio problemă, dar varianta dumneavoastră reprezintă o dezincriminare, peste 80-90% sunt dezincriminate. Haideţi să nu lăsăm să scape oameni care au făcut fraude de milioane de euro.
Florin Iordache, PSD: Din punctul meu de vedere ar trebui să vorbim mai mult de folosul necuvenit, înainte de prejudiciu. O să vă propunem şi noi, PSD, un punct de vedere şi un amendament. Fiecare grup parlamentar are o opţiune. Noi vom face o propunere de text din toate cele de până acum. Avem cel puţin două variante. Mi s-a părut colegial să vă las mai întâi pe dumneavoastră.
Alina Gorghiu, PNL: O să vă rog să puneţi şi dumneavoastră o variantă pe tapet, ca să ştim toate variantele de lucru şi să ştim ce dezbatem. Ca procedură, trebuie să pornim de la un lucru care este în mod constant o manipulare. Nu mai spuneţi că există un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia pe abuzul în serviciu.
Marton Arpad, UDMR: Noi nu mai propunem prag. Dacă acesta va fi de 1 leu, se va spune «Aha, s-au furat 50 de bani».
Nicolae Moga, PSD: Eu, din câte ştiu, Comisia de la Veneţia emite recomandări, nu obligaţii. Dar atrag atenţia că nici Guvernul nu legiferează şi nu sunt nici eu de acord cu textul ministerului. Sunt mai degrabă de acord cu colegul de la USR. Va propun, domunle preşedinte, să punem şi amendamentele noastre şi dacă avem obiecţiuni.
Oana Florea, PSD: Vorbesc în numele meu, nu în numele PSD-ului. Germania, Olanda nu incriminează abuzul în serviciu. Estonia a abrogat această infracţiune în 2007 pentru că infracţiunea aveaun caracter imprevizibil. Părerea mea e că ar trebui să luăm acest model şi să o cuprindem pe o altă categorie de infracţiuni, în funcţie de poziţia funcţionarului public. Dacă totuşi insistaţi, Austria are stabilit un prag de 40.000 de euro. Propunerea mea e să abrogăm articolul privind abuzul în servicu.
Sofia Moţ, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, explică propunerea lui Tudorel Toader: Am pornit de la cele două decizii CCR şi v-aş ruga să acordaţi credit cel puţin domnului ministru pentru că la vremea respectivă era judecător CCR şi cunoaşte resorturile şi motivaţiile pe care le-a avut în vedere CCR, mai mult decât mine de exemplu sau de alţii, care dezbatem acum necesitatea sau nu a introducerii unui prag.

Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
66 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Toarasul Iordache a primit asigurari de la Venetia dar si de la Kremlin ca cine se joaca cu focul face ...in pat dar toarasul Iordache este "pershwerent dictatorial" si ca si Adolf Hiloer va merge mai departe pana la autodistrugere totala. Eshte geroiul natzional al rumunilor de Videle.
Lui Iordache asta i-as cumpara zece coroane numai sa stiu ca e mort! Pentru Romania, asta si Tudorel, Dorneanu, Nicolicea sau Nicolaie sunt otrava curata!
trebuie intrat peste spurcati si omorati odata, ca altfel nu se mai poate. sfidarea e arma lor dar asta pana cand vor vedea moartea cu ochii
Ce țară-i asta, în care totul se învîrte în jurul tîlharului Dragnea? Programul de țară este salvarea și îmbogățirea acestui derbedeu? Chiar și-au pierdut toți românii mințile? Cum a ajuns unu ca ăsta să-și pună urul pe țară?
Acesti ordinari, ne transforma pe toti in slugile lor .....modificind legea cu abuzul, o sa stam pe la cozi la mila functionarului public sa cadicseasca ala sa ne dea o hartie sau ce ai nevoie si noi stam ca idiotii si ne uitam la ei cum ne sfideaza. Astia ar trebui linsati in public ca pe timpul lu`tepes!!
Vezi toate comentariile (66)