Comisia juridică a respins cererea de reexaminare a legii lui Florin Iordache, privind interdicţiile parlamentarilor aflaţi în conflict de interese în 2007-2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia juridică a Parlamentului a respins marţi solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii iniţiate de deputatul PSD Florin Iodache privind încetarea interdicţiilor pentru parlamentarii aflaţi în conflict de interese în perioada 2007 – 2013. Legea va merge în plenul Camerei Deputaţilor, iar apoi la Senat, care este forul decizional.

Comisia juridică a Parlamentului a respins marţi solicitarea preşedintelui Klaus Iohanni de reexaminare a legii iniţiate de deputatul PSD Florin Iordache, privind încetarea interdicţiilor parlamentarilor aflaţi în conflict de interese în perioada 2007-2013.

Potrivit art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, interdicţia poate consta în decăderea din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului ori, dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, interdicţia poate consta în aceea că persoana nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. Totodată, potrivit aceluiaşi text, în cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese.

La mijlocul lunii martie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis legea Parlamentului pentru reexaminare, afirmând că, prin adoptarea acestei legi, este pusă în discuţie respectarea angajamentelor asumate de România, în calitate de membru al Uniunii Europene.

Curtea Constituţională a României a declarat legea constituţională. Legea va pleca în Camera Deputaţilor, iar apoi la Senat, ca for decizional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite