Comisia de Muncă a Senatului a respins majorarea cu 20% a alocaţiilor. Dacă ordonanţa va fi respinsă definitiv, Guvernul e obligat să dubleze alocaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de Muncă a Senatului a respins marţi Ordonanţa de Urgenţă (OUG) a Guvernului care rpevede majorarea cu 20% a alocaţiilor pentru copii începând cu luna august. Dacă decizia va fi confirmat şi de plenul Senatului, OUG-ul va ajunge la Camera Deputaţilor, forul decizional. În cazul în care ordonanţa va fi respinsă şi aici, Guvernul va fi obligat să dubleze alocaţiile.

Respingerea OUG-ului privind majorarea alocaţiilor va însemna rămânerea în vigoare a legii privind dublarea acestora, adoptată la finalul anului trecut de Parlament.

Ordonanţa de urgenţă a fost respinsă în Comisia de Muncă cu voturile PSD, cei de la USR şi UDMR abţinându-se, iar PNL votând împotriva respingerii.

Actul normativ urmează să intre în dezbaterea plenului, şedinţa fiind programată pentru azi la ora 14:00.

„Ordonanţa privind alocaţiile a primit luni, în Biroul permanent al Senatului, un termen pentru aviz şi raport din partea comisiilor permanente pentru marţi. Dacă colegii vor întocmi acest raport mâine (marţi – n.r.), ea va putea intra chiar mâine pe ordinea de zi a plenului Senatului, pentru că, de la ora 14,00, va avea loc o şedinţă”, a precizat luni preşedintele Senatului, Robert Cazanciuc.

Liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu afirma săptămâna trecută că Guvernul PNL trebuie să înţeleagă că dublarea alocaţiilor pentru copii nu este „un moft”, ci o necesitate. El precizează că PSD nu se va opri să pună presiune pe Executiv „eşuat” pentru a respecta legile votate în Parlament şi promulgate de şeful statului.

„PNL şi Guvernul lor de cinici trebuie să înţeleagă că dublarea alocaţiilor nu e un moft, ci o necesitate. Că nu poţi să dublezi cu 20%. Românii trebuie să ştie că bani sunt, dar doar pentru furturile acestui Guvern de hoţi şi incompetenţi!”, a declarat Ciolacu.

Pe 31 iulie Guvernul aprobat un OUG care viza majorarea cu 20%, începând cu luna septembrie, a alocaţiei de stat pentru copii, aferentă lunii august, iar pentru perioada 2021-2022, Executivul a prevăzut câte două majorări pe an, în lunile ianuarie şi iulie. Ministerul Muncii a anunţat că începând cu luna august 2020, alocaţia de stat pentru copiii care au între 2 şi 18 ani va creşte de la 156 de lei la 185 de lei, iar pentru copiii din grupa de vârstă 0 – 2 ani, precum şi pentru cei cu handicap, cuantumul va creşte de la 311 la 369 de lei.

Creşterea cu 20% a venit la două săptămâni după ce Curtea Constituţională a respins, cu unanimitate de voturi, amânarea dublării alocaţiilor copiilor, lege adoptată la iniţiativa PSD la finalul anului trecut. Legea trebuia să intre în vigoare din luna ianuarie a acestui an, însă a fost amânată prin OUG de Guvernul Orban, care a afirmat că bugetul nu permite o cheltuială suplimentară de şase miliarde de lei, atât cât ar însemna creşterea alocaţiilor de la 150 de lei la 300.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite