UPDATE Comisia de revizuire a Constituţiei, ziua a VII-a. Ministrul Justiţiei, prezent la discuţii / Antonescu: „Justiţia trebuie să fie independentă pentru a putea fi dreaptă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de revizuire a Constituţiei s-a reunit astăzi, în a şaptea şedinţă, pentru a dezbate capitolul referitor la autoritatea judecătorească. La şedinţă participă ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, precum şi membrii CSM, Avocatul poporului şi reprezentaţi ai Asociaţiei magistraţilor.

UPDATE PNL a propus un amendament care prevedea că judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să deţină titlul de doctor în drept. Amendamentul a fost respins.

UPDATE Preşedintele partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a propus ca CCR să aibă 27 de judecători, Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedinţia urmând să numească fiecare câte nouă judecători. Totodată, MRU propunea ca deciziile CCR să se ia în complete de 9 judecători, aleşi prin tragere la sorţi. Amendamentele au fost respinse.

UPDATE Senatul va avea mai multă putere. Parlamentarii au adoptat trei amendamente la articolul 140, potrivit cărora consilierii Curţii de Conturi sunt numiţi de Senat, în completarea unui alt amendament depus de PSD la şedinţa de ieri.i.

UPDATE Comisia a aprobat un amendament depus de un grup de deputaţi independenţi, prin care se precizează că în bugetul public naţional va intra şi bugetul regiunilor. Astfel,  Art.138.- (1) va stipula: "Bugetul public naţional cuprinde bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele locale ale comunelor, ale oraşelor,  ale judeţelor şi ale regiunilor".

UPDATE Discuţiile au fost reluate. Membrii Comisiei dezbat titlul IV din Constituţie, referitor la economie şi finaţe publice.

UPDATE Comisia a luat trei minute de pauză.

UPDATE Crin Antonescu: "Nu există niciun grup politic din Parlament care să nu dorească să avem o justiţie corectă în această ţară. Justiţia trebuie să fie independentă pentru a putea fi dreaptă. Există o imagine publică care prezintă Parlamentul ca o instituţie aflată în adversitate cu instituţiile sistemului judiciar. Nu este adevărat.

Luăm cu tot respectul în considerare propunerile dvs. Desigur, nu ne este uşor. Nu toate părerile concordă, există variante la fel de viabile. Trebuie să pornim de la prezumţia de nevinovăţie, încercăm revizuirea Constituţiei, care nu vizează în special sistemul judiciar.Nu dorim să facem lucrurile mai grele, mai complicate, în ceea ce priveşte independenţa justiţiei".

UPDATE Carmen Popa, Asociaţia procurorilor din România: "Ne dorim să nu mai funcţionăm sub autoritatea Ministrului Justiţiei. Ne dorim să fim priviţi în acelaşi fel ca şi colegii noştri judecătorii. Nu cred că România este pregătită în acest moment să modifice ceva în statutul procurorilor"

UPDATE Constantin Sima, Asociaţia Procurorilor din România: "Propun ca mandatul membrilor CSM să se reducă la trei sau patru ani, membrii CSM ar fi responsabulizaţi într-o măsură mai mare. De asemenea, propun ca membrii CSM să poată fi revocaţi".

Totodată, Sima a cerut să se consacre în textul Constituţiei, la articolul 132, care se referã la Statutul procurorului, faptul cã procurorii sunt independenţi şi inamovibili.

"Dacă ar fi existat această prevedere constituţională, probabil că multe dintre deficienţele care au fost criticate în ultimii ani n-ar mai fi existat", a argumentat Sima.

UPDATE Hăineală, despre CSM: "Opinia noastră, în ceea ce priveşte articolele 133-134, este că CSM este o instituţie fundamentală a Puterii judecãtoreşti, autorităţii judecătoreşti, şi că este foarte important pentru stabilitatea statului şi pentru stabilitatea arhitecturii constituþionale şi instituţionale ca această instituţie să rămână intactă. Atât din punct de vedere al formei, al conţinutului, al componenţei, cât şi din punct de vedere al atribuţiilor".

UPDATE Hăineală: "Dacă ne mai daţi ceva în plus, respectiv dacă daţi Secţiei de procurori posibilitatea de a face sau de a iniţia numirile de procurori în funcţii de conducere, noi vom fi foarte mulţumiţi. În niciun caz nu credem că este necesar ca prin revizuirea Constituţiei să se submineze autoritatea Consiliului, pentru că astfel se subminează însăşi independenţa justiţiei şi, în opinia mea, se încalcã limitele unei revizuiri astfel cum sunt ele statuate în Constituţie şi în jurisprudenţa Curţii Constituţionale".

UPDATE Hăinelă nu este de acord cu amendamentul adus la articolul 131, care prevede că CSM îţi exercită activitatea în mod independent: "O astfel de subliniere ar putea duce la eliminarea autorităţii ministerului Justiţiei, sub care CSM îşi exercită activitatea. Avem suport pentru poziţia noastră şi în recomandările internaţionale".

Hăineală a precizat că amendamentele depuse până acum la articolele referitoare la CSM ştirbesc din independenţa instituţiei, în prezent fiind nevoie de mai multă stabilitate.

UPDATE Unul dintre amendamentele propuse de parlamentari este ca denumirea Ministerului Public să fie schimbată în Procuratură. Preşedintele CSM nu susţine acest lucru. "Nu cred că este o chestiune utilă şi nici oportună, nu vedem scopul. Şi din punct de vedere logistic este incomod, nu se justifică", a spus Hăineală.

UPDATE Preşedintele CSM, Oana Schimdt Hăineală, a cerut o amânare pentru a putea formula amendamente în scris, deoarece a primit documentaţia abia aseară. Comisia a dat termen până luni, astăzi reprezentanţii magistraţilor urmând să sesizeze inadvertenţele noilor articole adoptate.

Traian Băsescu: Românii au nevoie de un răspuns definitiv privind monarhia

Băsescu, despre revizuirea Constituţiei: „Nu poţi să pui un preşedinte ales pe post de paiaţă la Cotroceni“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite