Politică

articolul anterior articolul urmator

Comisia de la Veneţia cere explicaţii preşedinţilor Camerelor pe tema revocării lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului

15
23 Jun 2021 11:51:11
Autor: Radu Eremia
Renate Weber. FOTO Mediafax
Renate Weber. FOTO Mediafax

Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea lui Renate Weber din postul de Avocat al Poporului, într-o scrisoare transmisă la o zi de la votul din Parlament pe această temă.

„Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei, v-aş fi recunoscător dacă aţi avea bunăvoinţa să ne furnizaţi bazele şi elementele juridice care au dus la o decizie atât de grea precum aceea de a demite din funcţie un Ombudsman în timpul exercitării mandatului”, se arată în scrisoare.

Avocatul Poporului, Renate Weber a fost revocată în 16 iunie, prin votul Parlamentului.

Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Renate Weber, a fost numită în funcţie în iullie 2019. După revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, în coaliţie s-a convenit ca postul să revină UDMR, care îl propune pe Fabian Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Lucifer
23.06.2021, 11:55:34

PSD s-a dus cu pâra la socialiştii europeni şi a reclamat schimbarea abuzivă a ruşinii naţionale numită Weber. Europa ar face bine să nu-şi mai bage nasul în politicile interne ale statelor.

-5 (11 voturi)
AltCineva
23.06.2021, 12:03:11

Cand era PSD-ul la putere era OK. Toata "presa" si ong-urile si trolii tipau cum se incalaca recomandarile Comisiei de la Venetia...tipa la UE sa ia masuri, etc... Cum au ajuns "ceilalti" brusc nu mai este OK. Asta miroase a IPOCRIZIE.

-2 (6 voturi)
Popa Pius
23.06.2021, 12:06:34

Besedeul are în Comisie un cal troian, pe Bubosu. El e cel care a sodomizat justitia, impreună cu Draknea si Ciordache.

+6 (8 voturi)
Stan Toma
23.06.2021, 12:02:33

Este rândul pesede , pesede ,sa facă ce a făcut penele ... .....spre amuzamentul u.e.

-2 (6 voturi)
AltCineva
23.06.2021, 12:06:40

Ar trebui ca Parlamentului European sa blocheze banii de la PNNR-ului pt incalcarea statului de drept din Romania. Nu se poate ca un partid de dreapta sa nu respecte legea...fie buna..fie rea. Dar mai ales sa nu respecte recomandarile Comisiei de la Venetia

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările