Politică

articolul anterior articolul urmator

Comisia pentru votul din diaspora: Românii vor putea vota pe parcursul a trei zile: vineri, sâmbătă şi duminică

9
27 Jun 2019 11:57:42
Autor: Iulian Bîrzoi
FOTO Facebook Eusebiu Dumitru
FOTO Facebook Eusebiu Dumitru

Românii din străinătate vor putea vota pe parcursul a trei zile - vineri, sâmbătă şi duminică, se arată într-o decizie de joi a comisiei parlamentare pentru elaborarea propunerilor legislative în materie electorală. Cu o zi în urmă, comisia a decis ca diaspora să poată vota, pe lângă sistemul clasic, şi prin corespondenţă sau anticipat.

Comisia a prezentat şi orele de la care va începe votarea în cele trei zile.

„În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00”, se arată în raportul adoptat joi de membri comisiei de cod electoral, citat de Agerpres.

Miercuri, Comisia a decis introducerea votului prin corespondeţă şi la alegerile prezidenţiale, precum şi a votului anticipat.

Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate – se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei.

„Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”, se arată în modificarea articolului.

Ieri s-a modificat şi Articolul 23, care se referă la numărul membrilor Biroului electoral, astfel încât dacă acesta este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.

„Preşedintele Biroului Electoral al unei secţii de votare din străinătate, dacă constată că în ziua sau preziua votului numărul membrilor Biroului Electoral este insuficient, poate suplimenta numărul membrilor Biroului din personalul ambasadei sau dintre românii cu domiciliul în străinătate, astfel încât să evităm subdimensionarea birourilor secţiilor de votare din străinătate, ceea ce mi se pare o idee foarte bună”, a declarat preşedintele comisiei, Dorin Bădulescu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Vanatorul/d.c.
27.06.2019, 12:28:12

Frectii cu Carmol la un picior de scaun..! Praf in ochi..! Nu puținătatea sectiilor de vot de pe langa ambasadele si consulatele Romaniei si nici programul de vot (orarul si numa de zile) nu sunt de vina pentru faptul ca cetatenii romani aflati in strainatate stau la cozi imense ca sa voteze, sau ca nici nu mai apuca sa voteze..! Unii diasporeni fac zeci si chiar sute de km pentru a ajunge la o asemenea sectie de votare..! Iar in strainatate sunt vreo 4 milioane de romani, iar dintre ei cel putin vreo 2,5-3 milioane au drept de vot..! Calculati si voi..Pentru a putea vota cu totii, sau un numar cat mai mare dintre ei, cate sectii de votare ar trebui, si in cate localitati din lumea asta, si cate zile... De vina sunt politrucii si politicienii duetului hegemonic mafiot PSD+PNL, care desi stiu bine ca numai o lege a votul prin corespondenta foarte simplicata ca formalitati birocratice, dar mai ales o lege a votului on line ar rezolva imediat problema, au ”mosit” in 2015 o legea a votului prin corespondenta care mai mult impiedica votul decat il faciliteaza, iar de o lege a votului on line nici nu vor sa aduca vorba mafiotii celor doua grupari politico-infractionale nationale (PSD si PNL), desi numai o lege a votului on line ar rezolva problema definitiv si cu bani putini ..! Pentru ca sa fie clar..! Exista deja state care au adoptat legea votului on line, si e vorba de state care nu au nici pe departe procentajul de cetateni cu drept de vot plecati in strianatate pe care-l are Romania..! I Insa aceste state isi respecta cu adevarat cetatenii, si de aceea nu-i pun nici pe drumuri sute de km, pana la sectiile de votare, si nici nu-i inghesuie cu miile la cozi interminabile pe langa ambasade si consulate..!

+2 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.06.2019, 12:29:28

”orarul si numarul de zile”

Pitrea Piron
27.06.2019, 12:44:35

Vanatorul/d.c. iti inteleg frustrarea si da, sunt multi care au facut sute de km sa mearga la vot. Insa este o imbunatatire majora fata de ce a fost in ultimii ani. Este putin probabil ca toti cei 4 milioane sa dea buluc la vot in cele 3 zile si sa fie iar cozi. Ar fi o minune ca spiritul cetatenesc sa fi evoluat asa rapid, insa e un proces ce ia timp. Si ca sa nu mai zicem ca la noi in curte capra e pe moarte, sa ne uitam la Grecia care e tara in UE din vremurile in care noi nici nu visam sa fim parte: Grecii din diaspora NU AU DREPTUL de a vota la ambasade. Trebuie sa ia avionul sa vina in Gregia. Ce zici de asta?

0 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.06.2019, 13:11:05

Comentariu considerat abuziv.

daco getul
27.06.2019, 12:58:15

poa sa le puna la dispozitie o luna de vot, ca maidansporezul se va ingramadi sa voteze tot in ziua votului, in spiritul romanesc

Vezi toate comentariile (9)