Comisiile din Senat, raport favorabil pentru declasificarea hotărârii CSAT din 2005. Ce prevede amendamentul lui Traian Băsescu care a fost inclus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondatorul PMP, Traian Băsescu. Foto: Inquam/ Octav Ganea.
Fondatorul PMP, Traian Băsescu. Foto: Inquam/ Octav Ganea.

Comisiile pentru apărare şi pentru administraţie publică din Senat au dat, marţi, raport comun de admitere pentru proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu de declasificare a hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei. Admis a fost şi amendamentul fostului preşedinte Traian Băsescu, care prevede desecretizarea tuturor planurilor de cooperare între SRI şi DNA.

Amendamentul liderului PMP Traian Băsescu privind desecretizarea planurilor de cooperare realizate între DNA şi SRI a fost admis, marţi, de Comisiile din Senat, întregul proiect legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu privind declasificarea Deciziei CSAT 17/2005 combaterea corupţiei primind aviz favorabil. 

„Se desecretizează de la data intrării în vigoare a legii toate planurile de cooperare realizate între DNA şi SRI în baza art. 15 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ şi SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale nr. 003064 din 04.02.2009”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat că motivarea PSD care a stat la baza acestui proiect legislativ reprezintă „o minciună”, completând că nu înţelege ce urmăreşte Călin Popescu Tăriceanu, el fiind vicepreşedinte al CSAT în perioada acelei hotărâri şi cunoscând conţinutul documentului. 

„Am avut un amendament legat de hotărârea CSAT nr. 17 pe care unii senatori sau PSD o consideră baza protocoalelor ceea ce e o minciună de tip PSD. Baza protocoalelor este cu totul alta. Dacă vor să ajungă la corecta informare a populaţiei trebuiesc desecretizate planurile de acţiune comune între DNA şi SRI făcute în baza protocolului din 2009. M-am dus cu acest amendament în comisie, nicidecum în baza hotărârii CSAT 17 pentru că acea hotărâre nu pomeneşte SRI. Nu îmi este clar ce urmăreşte Dragnea şi Tăriceanu cu această lege, Tăriceanu putea să le povestească conţinutul hotărârii CSAT din 2005 pentru că el era vicepreşedinte al CSAT şi putea să le explice foarte bine acea hotărâre, însă efectele legii cred că vor fi bune, se vor clarifica multe lucruri. Se va clarifica dacă au fost abuzuri. Eu sunt convins că nu toate dosarele au fost afectate de efectele acelui protocol”, a adăugat Băsescu.

Comisia Juridică a Senatului a dat, luni, aviz pozitiv asupra proiectului de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu pentru declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei.

Pe 29 iunie, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi deputatul Mircea Gheorghe Drăghici au depus pentru dezbatere şi adoptare propunerea legislativă pentru declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei. Proiectul a fost înregistrat în procedură de urgenţă, Senatul fiind prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

„Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 (n.r. - Hotărârea CSAT 17/2005) au posibilitatea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit”, prevede modificarea adusă articolului 4, de unul dintre iniţiatorii proiectului, deputatul PSD, Mircea Drăghici, modificare făcută în şedinţa de luni a Comisiei juridice. Termenul iniţial, în forma proiectul înregistrat la Senat în care te puteai adresa instanţelor era de şase luni. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite