Dăncilă a câştigat disputa din PSD: Nu am dublă comandă. Singura mea comandă e de la PSD. Congresul PSD va avea loc la final de iunie. Paul Stănescu a demisionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua echipă de conducere a PSD
Noua echipă de conducere a PSD

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit azi pentru a stabili data congresului. Surse politice au explicat pentru Adevărul că au existat două tabere în partid. Prima: formată din Viorica Dăncilă, Marian Oprişan, Niculae Bădălău şi Dumitru Buzatu, cei care au susţinut varianta unui Congres rapid, în care să fie ales noul preşedinte. A doua tabără: formată din Paul Stănescu şi Gabriela Firea, care au insistat pentru un Congres după prezidenţiale.

UPDATE Paul Stănescu: Eu vedem un alt parcurs. După alegerile prezidenţiale, să fie ales un nou preşedinte, în condiţii de linişte.

UPDATE 32 pentru organizarea Congresului la finalul lunii iunie. 3 voturi împotrivă şi 4 abţineri.

UPDATE Paul Stănescu, despre moţiunea de cenzură: Orice se poate întâmpla, dar sunt convins că moţiunea de cenzură nu va trece. 

UPDATE Dumitru Buzatu: Orice interimar îşi doreşte să fie definitiv. Aceasta este realitatea. S-ar putea ca în Congres să fie mai mulţi candidaţi. Cred că foarte multă lume îşi doreşte ca doamna Dăncilă să fie preşedintele partidului. 

UPDATE Viorica Dăncilă, după Cex: Într-un partid e obişnuit să nu avem aceşaşi punct de vedere, doar e democraţie. Îmi pare rău că Paul Stănescu şi-a dat demisia, a spus că din motive personale.

Regretaţi că i-aţi adus înapoi pe Paul Stănescu şi Gabi Firea?

Nu, nu regret absolut deloc. Sunt oameni de valoare. Trebuie să facem echipă. 

De ce v-aţi grăbit?

Trebuie să modificăm statutul pentru alegerea preşedintelui. Trebuie să venim cu un program politic. Trebuie să dăm legitimitate conducerii să-şi asume rezultatul de la prezidenţiale. Timpul ne presează. De pe 11 august strângem semnături pentru candidatul la prezidenţiale. 

E posibil să aveţi candidat la prezidenţiale şi din afara partidului?

Luăm în calcul şi această variantă. 

Aţi vorbit cu Paul Stănescu înainte de CEX?

Am vorbit aseară, nu ştiam că îşi dă demnisia. 

Mulţi vă acuză că aveţi dublă comandă.

Credeţi că atunci când vrei să schimbi lucrurile în bine trebuie să ai comandă de la cineva? Singura mea comandă e de la PSD, de la forurile statutare. Decizia a fost luată cu votul majorităţii. 

UPDATE Marcel Ciolacu: Demisia e un act unilateral. Nu am ce să comentez despre demisia domnului Stănescu. Eu nu am considerat că un Congres atât de rapid este oportun. Este multă lume care-şi doreşte stabilitate, asta e, vom face Congres. Matematic, nu e o problemă cu moţiunea. 

Excludeţi să candidaţi la şefia partidului? 

Nu exclud. Nu includ. 

De ce nu aţi fost de acord cu un Congres rapid?

Trebuia o analiză mai aprofundată şia supra trecutului. Am înţâeles că proiectul politic va fi coordonat de Marian Oprişan. 

UPDATE Marian Oprişan: Când partidul rămâne fără preşedinte, se face Congres. Nu se poate rămâne cu interimat la nesfârşit. Doamna Dăncilă e o femeie extraordinară şi un om politic care are multe de spus. 

UPDATE Liderii PSD au fost de acord cu propunerea Vioricăi Dăncilă. Congresul PSD va ave aloc pe 29 iunie. Au fost doar trei voturi împotriva Vioricăi Dăncilă şi patru abţineri, semn că premierul are o majoritate consolidată în partid.

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă le-a transmis liderilor PSD că nu ţine cu dinţii de funcţia de premier. Discuţia a venit în contextul în care Dăncilă a cerut ca Congresul să fie organizat cât mai repede, chiar în luna iunie, iar o altă tabără din partid, condusă de Paul Stănescu, se opune. 

UPDATE Paul Stănescu, preşedintele executiv al PSD, a demisionat din funcţie după ce a intrat în conflict cu Viroica Dăncilă. Premierul a insistat pentru un congres rapid, în luna iunie, care să aleagă noul preşedinte al partidului, în timp ce Paul Stănescu a pledat pentru un Congres organizat după alegerile prezidenţiale. 

UPDATE Viorica Dăncilă a intrat în dezacord cu Paul Stănescu, care-şi doreşte ca preşedintele PSD să fie ales după prezidenţiale. Paul Stănescu este în aceeaşi tabără cu Gabriela Firea. De partea premierului sunt Marian Oprişan şi Niculae Bădălău. 

UPDATE Viorica Dăncilă a anunţat în CEX-ul că vrea un Congres cât mai repede, organizat la finalul lunii iunie, care să aleagă preşedintele partidului. 

UPDATE Gabriela Firea: Graba strică treaba, Noi, la organizaţia Bucureşti, am organizat alegerile pentru luna septembrie. Un Congres va trebui să aibă loc pentru modificările la statut şi pentru desemnarea candidatului. Nu am auzit voci care să conteste această conducere. 

Jurnalist: Susţineţi un Congres în luna iunie?

Când să ne organizm? În loc să ne mobiizăm pentru moţiunea de cenzură, să strângem rândurile, noi începem iar cu grupuri, grupuleţe, tabere?

Jurnalist: E posibil să candiaţi şi dvs la prezidenţiale, şi soţul dvs?

Ar fi frumos, nu? Ce frumos ar fi. Soţul meu e un om liber într-i ţară liberă. Nu m-a consultat în privinţa acestei decizii, dar ca orice soţie, îmi susţin soţul. El candidează independent, nu deranjează pe nimeni. 

Ţintiţi şefia partidului?

Ţintesc rezolvarea problemelor bucureştenilor. 

E posibil să aveţi candidat din afara partidului pentru Cotroceni?

E posibil. Se va decide în CEX. 

UPDATE Viorica Dăncilă a ajuns la sediul PSD. Nu a făcut declaraţii. 

UPDATE Dumitru Buzatu, PSD Vaslui: E necesar să existe o conducere stabilă a partidului. Trebuie găsit un candidat la prezidenţiale care să aibă cea mai mare şansă de a înfrunta candidatul Opoziţiei. 

Jurnalist: O susţineţi pe Viorica Dăncilă pentru şefia partidului?

Eu îi încurajez pe toţi candidaţii să candideze. 

UPDATE Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, despre moţunea de cenzură: Numai proştii n-au emoţii. Nu sunt probleme matematice, dar trebuie să ne organizăm. E exclus ca această moţiune să treacă. 

Jurnalist: Excludeţi o candidatură la şefia partidului?

Ciolacu: Temrinăm cu moţiunea, vedem ce facem, apoi hotărâm Congresul. De un Congres e nevoie fără doar şi poate. 

UPDATE Niculae Bădălău, lider PSD Giurgiu: Vom face un Congres, probabil într-o lună, două, în care să stabilim candidatul pentru prezidenţiale. Doamna Dăncilă e preşedintele interimar al PSD şi este un preşedinte foarte bun. Există şi posibilitatea unui candidat din afara partidului la prezidenţiale, un intelectual de stânga. Nu e momentul să facem alegeri în filiale. Undeva am greşit la alegeri, trebuie să vedem unde. Poporul are întotdeauna dreptate. Nu vizez nicio funcţie la Congres. 

Jurnalist: Cum abordaţi subiectul Justiţiei?

Bădălău: Nu mă întrebaţi de Justiţie că nu mă procep. Eu sunt inginer. 

Cum vă explicaţi votul din Senat prin care a fost salvat Tăriceanu?

Mi-l explic simplu. Senatul a dat un vot. A fost un vot secret. 

O susţineţi pe doamna Dăncilă să ajungă preşedinte plin?

Sigur că da. 

UPDATE Marian Oprişan a ajuns la sediul PSD cu o oră înainte de începerea CEX: Doamna premier a dovedit că e un lider politic important. Nu candidez la preşedinţia PSD, dar n-ai de unde să ştii. În raniţa oricărui soldat e bastonul de mareşal. 

UPDATE Conducerea PSD l-ar putea desemna pe Eugen Teodorovici pentru funcţia de vicepremier interimar, în locul Anei Birchall, care va prelua ministerul Justiţiei, susţin surse politice pentru Adevărul. 

Cele trei grupări din PSD: 

1. Tabăra Viorica Dăncilă-Paul Stănescu, care susţine organizarea unui prim Congres în vară, în care să fie modificat statutul partidului, astfel încât preşedintele PSD să nu mai fie ales de toţi membrii social-democraţi ( aşa cum a fost ales Liviu Dragnea), ci prin votul delegaţilor ( aşa cum a fost ales Victor Ponta). Viorica Dăncilă va propune ca al doilea Congres al PSD să fie organizat după alegerile prezidenţiale, în cadrul căruia se va alege preşedintele partidului, susţin surse politice pentru Adevărul. Unul dintre candidaţii la şefia PSD va fi chiar Viorica Dăncilă, cu condiţia ca Guvernul PSD-ALDE să reziste moţiunii de cenzură a Opoziţiei. 

2. Tabăra Lia Olguţa Vasilescu-Dumitru Buzatu, care-şi doreşte un Congres pentru alegerea preşedintelui PSD înainte de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, în cadrul căruia să fie desemnat şi candidatul PSD pentru Cotroceni. Lia Olguţa Vasilescu râvneşte la şefia partidului. 

3. Tabăra Gabriela Firea- Robert Negoiţă, care insistă pentru organizarea unui Congres rapid, la finalul lunii iunie, unde să fie desemnat candiatul pentru prezidenţiale. Gabriela Firea şi-ar putea depune candidatura pentru Cotroceni, susţin sursele citate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite