Comunitatea română din SUA protestează față de excluderea ei de pe listele electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din SUA protestează față de excluderea lor de pe listele electorale
Românii din SUA protestează față de excluderea lor de pe listele electorale

Două organizații românești din Statele Unite le-au adresat premierului și ministrului de Externe scrisori prin care protestează vehement față de excluderea cetățenilor români din diasporă de pe listele electorale, considerând acțiunile Cabinetului Ponta drept similare cu cele ale guvernului comunist.

De asemenea, cele două comunități românești sprijină poziția ambasadorului SUA la București, Mark Gittenstein, dar și cea a emisarului american Philip Gordon, menționând că se vor adresa Departamentului de Stat "să continue să se implice pentru a ne ajuta să salvăm democrația în România".

"Ne exprimăm în termenii cei mai categorici dezaprobarea și condamnarea oricărei tentative a Guvernului de a scoate din calcul românii din afara țării", se arată în scrisoarea adresată de Vasile Bouleanu, președintele Comunității Româno-Americane din Illinois. "Considerăm eliminarea românilor din diasporă de pe listele de vot un act agresiv contra validității cetățeniei noastre, o insultă la adresa națiunii române, o uzurpare a statului de drept România, un fapt penal și, în consecință, solicităm instituțiilor statului român abilitate să se autosesizeze", mai scrie Bouleanu.

Românii din statul american Illinois cer ca "legea electorală să fie modificată și să prevadă votul prin corespondență".

Și Consiliul Român-American este la fel de revoltat. Neculai Popa, președintele Consiliului, susține în scrisoarea sa către Ponta și Corlățean că scoaterea românilor din diasporă de pe listele electorale "reprezintă o încălcare a legii și hotărârilor Curții Constituționale".

Popa mai scrie "democrație nu înseamnă nicidecum ca un grup politic aflat la putere să se considere deasuprea legii și să o aplice discrețional, după bunul său plac".

Consiliul Româno-American consideră că "această atitudine este similară cu cea a guvernului comunist, care fie îi desconsidera pe românii din diasporă, fie le solicita celor care plecau în exil să renunțe la cetățenia română".

"Vă solicitam pe această cale în termenii cei mai fermi", scrie Neculai Popa, "includerea cetățenilor români din diasporă pe listele de vot și, implicit, calcularea lor în numărul total de cetățeni români cu drept de vot".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite