Concluzia liderilor Coaliţiei după şedinţele pe tema energiei: s-au înţeles că nu s-au înţeles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Coaliţiei, după o şedinţă care a avut loc la Camera Deputaţilor FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liderii Coaliţiei, după o şedinţă care a avut loc la Camera Deputaţilor FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Coaliţia nu a stabilit noi măsuri în ceea ce priveşte politicile pe energie, cu toate că au avut mai multe şedinţe în care să decidă ce modificări să aducă legislaţiei pentru a mai tempera efectele creşterilor de preţuri, mai ales PSD dorind fie reglementarea pieţei, fie o taxare drastică a profiturilor companiilor. În cele din urmă, Nicolae Ciucă a anunţat că aşteaptă noi date de la ANRE şi Ministerul Energiei până luni.

După două zile de discuţii la nivelul Coaliţiei, dar şi al specialiştilor din instituţiile guvernamentale, Puterea nu a venit cu vreo nouă soluţie concretă pe tema energiei. Mai ales PSD a fost partidul care a insistat atât în Coaliţiei, cât şi spaţiul public. 

În primul rând, PSD a readus în discuţie revenirea la o piaţă reglementată, însă liberalii nici nu au vrut să audă. Iar de acest lucru ştiau şi social-democraţii, susţin surse din rândul acestora. Prin urmare, o variantă considerată rezonabilă de ei pentru a putea să diminueze costurile pe care le are statul cu asigurarea compensării la gaze şi electricitate a fost impozitarea drastică a profiturilor ce depăşesc 10%, o propunere venită pe filiera Dumitru Chiriţă de la ANRE. O variantă mult mai dură de supraimpozitare prezentase un alt membru al ANRE, fostul PSD-ist social-democrat, dar niciuna dintre părţi nici nu a luat în cont propunerea. 

Pe de altă parte, liberalii sunt decişi să nu schimbe cu nimic aplicabiliatea ordonanţei compensării şi plafonării pentru clienţii casnici. Însă se gândesc să umble la aplicarea pentru marii consumatori, adică să fie puse mai multe praguri ale plafonării. 

În urma şedinţelor, Nicolae Ciucă a venit cu un mesaj în care n-a vorbit de măsurile discutate în Coaliţie, dar din care s-a putut vedea că Executivul aşteaptă analize privind situaţia pieţei şi a modului cum este pregătită viitoarea iarnă, atât de Ministerul Energiei, cât şi de ANRE.

„Prim-ministrul a stabilit un plan de acţiune care să asigure predictibilitate din perspectiva producţiei de energie, cât şi din punct de vedere bugetar. La solicitarea premierului, Ministerul Energiei va prezenta în data de 22 august situaţia programelor de investiţii în capacităţile de producţie, atât ale companiilor de stat, cât şi cele dezvoltate de mediul privat. 

Tot în cursul zilei de luni, 22 august, ANRE va transmite Guvernului României o informare cu privire la evoluţia pieţei energetice din ianuarie până în prezent, cât şi cu privire la stadiul implementării schemei de sprijin reglementate prin  OUG 27/2022  privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei. De asemenea, până la data de 31 august a.c., Ministerul Energiei va transmite Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie Programul de iarnă în domeniul energetic”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite