Politică

articolul anterior articolul urmator

Concluziile vizitei lui Iohannis în SUA: Front comun împotriva Chinei pe tema 5G

4
21 Aug 2019 19:39:10
Autor: Radu Eremia, Valentin Bolocan
Klaus Iohannis si Donald Trump FOTO presidency
Klaus Iohannis si Donald Trump FOTO presidency

Preşedinţii celor două state, Donald Trump şi Klaus Iohannis, au semnat o declaraţie comună în care a fost abordată inclusiv tema implicării industriei din China în dezvoltarea de tehnologii 5G şi posibilele riscuri de securitate pentru ţările care o utilizează.

„Căutăm să evităm riscurile de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G“, se arată în declaraţia comună a celor doi preşedinţi. Chiar dacă nu este menţionat numele companiei Huawei, supusă unor sancţiuni drastice de administraţia SUA din cauza suspiciunilor de spionaj cibernetic, declaraţia comună sugerează că România ia în calcul aplicarea la licitaţia 5G a unor filtre care să împiedice eventuala participare a Huawei.

Conţinutul documentului

„Memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatibilitate cu statul de drept şi aşa mai departe“, a mai spus Iohannis, fără a face însă public textul memorandumului. Potrivit reporterilor G4Media, care au consultat documentul, în memorandumul semnat între România şi SUA privind 5G sunt prinse mai multe elemente de care să se ţină cont la evaluarea furnizorilor 5G. Un astfel de criteriu e reprezentat de faptul că furnizorul nu trebuie să fie sub controlul guvernului unui alt stat, structura acţionariatului să fie transparentă, dar şi faptul că furnizorul trebuie să aibă un comportament etic, adică, în traducere, să nu spioneze.
 
Semnarea documentului vine după ce unele surse au declarat că SRI monitorizează, de ceva vreme, activitatea companiei Huawei în România. Sursele au precizat atunci că autorităţile nu au vreo problemă cu oamenii care îşi cumpără un telefon mobil Huawei, ci cu faptul că Huawei ar putea participa la viitoarea infrastructură 5G a României.
 
Preşedintele Iohannis a anunţat, înainte de vizita în Statele Unite, că va duce discuţia despre infrastructura 5G în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în condiţiile în care cei de la guvernare nu ar aborda serios problematica licitaţiilor pentru acest tip de tehnologie.
 
De asemenea, deputatul Pavel Popescu, reprezentant al liberalilor în Comisia de tehnologia informaţiilor a Camerei Deputaţilor, a declarat de curând că subiectul Huawei-5G trebuie investigat după ce şapte servicii secrete ale unor state mari au comunicat că sunt suspiciuni de spionaj în infrastructura critică a statelor respective, construită cu componente Huawei.
 

Pe de altă parte, autorităţile americane au inclus Huawei România pe „lista neagră“ a entităţilor care nu pot face afaceri cu companii din SUA fără permisiunea autorităţilor de la Washington. Mai mult, îngrijorări au venit şi din partea serviciilor de informaţii din state ca Marea Britanie, Australia, Canada şi Noua Zeelandă în ceea ce priveşte Huawei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

IonIon Codreanu
21.08.2019, 20:03:00

Am înțeles că 5G facilitează spionajul. De aceea trebuie să alegem 5G american, că spionajul american este cool, cel chinezesc câh!

+3 (3 voturi)
Tepes
21.08.2019, 21:06:06

IonIon Codreanu Spionajul chinezesc e câh pentru că suntem membru NATO. E chiar așa greu de înțeles? Problema este alta. De ce s-a făcut așa tam-tam în mod public despre chestia asta. Se putea face discret. Așa s-ar putea să intrăm în vizorul chinezilor. E o greșeală să te pui rău cu chinezi. Dar mă rog, așa știe Iohannis să facă politică externă.

0 (2 voturi)
TGV PROFESORUL
22.08.2019, 06:09:25

NOI CA TARA MICA, TREBUIE SA NE POZITIONAM DE CE PARTE SINTEN... CA TARA NATO SINTEM CU SUA, CA NE PLACE SAU NU, AKTII DE PE FORUM VOR SA FIM CU RUSII, SAU SA FIM CHIAR O PARTE DIN URSS...FIE VORBA INTRE NOI, DACA RUSII AR VENI PESTE NOI, AI CERE AJUTOR CELOR DE LA HUAWEI???

IonIon Codreanu
22.08.2019, 07:34:32

Noi trebuie să ne vedem de interesele NOASTRE. Nu să tot alergăm după cineva care să ni le arate! Dar pentru asta, trebuie să fin civilizați și prosperi. NU SUNTEM. Deci, mereu alții ne vor arăta care ne sunt interesele, iar noi vom apăra ce ni se indică...