Concluziile vizitei lui Iohannis în SUA: Front comun împotriva Chinei pe tema 5G

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţii celor două state, Donald Trump şi Klaus Iohannis, au semnat o declaraţie comună în care a fost abordată inclusiv tema implicării industriei din China în dezvoltarea de tehnologii 5G şi posibilele riscuri de securitate pentru ţările care o utilizează.

„Căutăm să evităm riscurile de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G“, se arată în declaraţia comună a celor doi preşedinţi. Chiar dacă nu este menţionat numele companiei Huawei, supusă unor sancţiuni drastice de administraţia SUA din cauza suspiciunilor de spionaj cibernetic, declaraţia comună sugerează că România ia în calcul aplicarea la licitaţia 5G a unor filtre care să împiedice eventuala participare a Huawei.

Conţinutul documentului

„Memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatibilitate cu statul de drept şi aşa mai departe“, a mai spus Iohannis, fără a face însă public textul memorandumului. Potrivit reporterilor G4Media, care au consultat documentul, în memorandumul semnat între România şi SUA privind 5G sunt prinse mai multe elemente de care să se ţină cont la evaluarea furnizorilor 5G. Un astfel de criteriu e reprezentat de faptul că furnizorul nu trebuie să fie sub controlul guvernului unui alt stat, structura acţionariatului să fie transparentă, dar şi faptul că furnizorul trebuie să aibă un comportament etic, adică, în traducere, să nu spioneze.

Semnarea documentului vine după ce unele surse au declarat că SRI monitorizează, de ceva vreme, activitatea companiei Huawei în România. Sursele au precizat atunci că autorităţile nu au vreo problemă cu oamenii care îşi cumpără un telefon mobil Huawei, ci cu faptul că Huawei ar putea participa la viitoarea infrastructură 5G a României.

Preşedintele Iohannis a anunţat, înainte de vizita în Statele Unite, că va duce discuţia despre infrastructura 5G în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în condiţiile în care cei de la guvernare nu ar aborda serios problematica licitaţiilor pentru acest tip de tehnologie.

De asemenea, deputatul Pavel Popescu, reprezentant al liberalilor în Comisia de tehnologia informaţiilor a Camerei Deputaţilor, a declarat de curând că subiectul Huawei-5G trebuie investigat după ce şapte servicii secrete ale unor state mari au comunicat că sunt suspiciuni de spionaj în infrastructura critică a statelor respective, construită cu componente Huawei.

Pe de altă parte, autorităţile americane au inclus Huawei România pe „lista neagră“ a entităţilor care nu pot face afaceri cu companii din SUA fără permisiunea autorităţilor de la Washington. Mai mult, îngrijorări au venit şi din partea serviciilor de informaţii din state ca Marea Britanie, Australia, Canada şi Noua Zeelandă în ceea ce priveşte Huawei.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite