Condamnarea lui Năstase şi viitorul lui Ponta şi Băsescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare FOTO CLICK
Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare FOTO CLICK

Negreşit decizia nu va face decât să adâncească falia existentă deja în societate. Unii vor spune că e victima lui Traian Băsescu, alţii că în sfârşit s-a făcut dreptate. Slavă Domnului că nici unii, nici alţii nu au dreptate.

Primul lucru care trebuie spus despre noua condamnare a lui Adrian Năstase e că deciziile judecătorilor trebuie respectate. E singurul lucru şi puţinul pe care îl mai putem face în ţara asta în care toate cărămizile au fost întoarse pe dos. Poate doar aşa vom putea începe să reconstruim. În primul rând să reconstruim încrederea unii în alţii şi apoi încrederea în instituţii. Şi dacă politicienii nu or să vă mai spună lucrurile astea, este de datoria noastră să-l amintim.

Iar dacă unii sunt nemulţumiţi de decizie, să nu se mai strâmbe necontenit la Băsescu, ci să apeleze la toate instrumentele legale prin care să arate că e proastă. Există destule, începând cu inspecţia judiciară. Iar cei care apaludă să nu uite că niciun ministru al dreptei, în afara Monicăi Ridzi, nu a trecut pe la DNA, nici în vizită, deşi sesizări există de sute de zile.

Asta putem face noi: să ne menţinem echilibrul, cumpătarea şi decenţa în faţa unor astfel de situaţii.

Ce vor face ei:

În primul rând PSD va face tot posibilul să-l ducă pe Victor Ponta la Preşedinţie. Mulţi de acolo trăiesc deja cu ideea că trebuie să aibă Preşedintele, ca să nu păţească ce au păţit cu Traian Băsescu. Că e important şi necesar să numească procurorii-şefi sau să negocieze numele lor. Mai rămâne ca Victor Ponta să fie de acord, dar poate ca aceasta să fie ultima picătură. Decizia o va lua în foarte scurt timp. Dar discursul electoral e pornit: „Năstase e condamnat politic".

În ce-l priveşte, Traian Băsescu va face acelaşi joc în care să-şi sperie adversarii. Nu întâmplător în ziua condamnării Preşedintele participa la şedinţa CSM şi-l lua la palme pe procurorul general. Nu cred că Traian Băsescu ar fi putut influenţa decizia, dar adversarii săi aşa au văzut: Băsescu - şef pe justiţie, Năstase la închisoare. Preşedintele joacă foarte bine la imagine, mai ales la cele simbolice.

Preşedintele are nevoie de acest mesaj, de control al justiţiei, tocmai că mandatul său se apropie de sfârşit. Cu imaginea asta încă mai poate negocia. Traian Băsescu o să aibă nenumărate probleme cu justiţia după ce i se va termina mandatul. Nimeni din PSD sau PNL nu-i va ierta ce s-a întâmplat în ultimii ani.  Iar bănuiala mea e că din punctul ăsta de vedere,  el însuşi e unul dintre cei care nu şi-au dorit o nouă condamnare a lui Năstase.

Cătălin Striblea scrie despre subiecte din afara politicii pe striblea.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite