Condamnarea lui Voiculescu. Ce reprezintă, ce urmări are

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima condiţie pe care orice societate normală, aşezată, respectabilă, trebuie s-o îndeplinească, este independenţa justiţiei. Alternativa este dictatura, care ţine loc şi de justiţie, ori ca membri societăţii să-şi dea în cap sau să se ia de gât unii pe alţii. Este şi condiţia bunăstării, nimeni nu investeşte într-o ţară coruptă şi lipsită de justiţie independentă, pentru că şi-ar risca inutil banii.

Dan Voiculescu, prin tot parcursul politic şi economic, era, până ieri, o dovadă vie că justiţia se opreşte la porţile sale. Tergiversări, 6 ani de amânări, 70 de termene, aproape nimeni nu mai credea că justiţia se aplică şi în cazul său.

Şi totuşi, s-a făcut dreptate.

S-au găsit trei judecători şi mai mulţi procurori care au aplicat legea şi în cazul Voiculescu. Pe bază de probe aflate în dosar, de ştiinţă de carte juridică, pe integritate şi corectitudine. Cu celeritate şi respectând toate procedurile prevăzute de legea penală.

Nu ştiu dacă mai există vreun cetăţean onest care să considere că 104.000 euro este preţul corect pentru 3,6 ha de teren în cartierul rezidenţial Băneasa şi alte hectare de clădiri ale ICA. Mai departe, este treaba probelor din dosar, pe care le ştiu doar magistraţii care au instrumentat dosarul.

După dosarul Năstase, avem a doua dovadă vie că magistraţii români reprezintă anticorpii care salvează o societate bolnavă, la fel cu magistraţii italieni, care au salvat o ţară cotropită de mafie şi corupţie.

Rolul imperiului media Intact Grup

Pe lângă bani, Dan Voiculescu şi-a conceput planul de a frauda cât mai mult din bugetul statului, de a avea putere maximă,  cu ajutorul linşajului mediatic prestat de trustul său media, posibil şi din cauza inacţiunii CNA, care ar fi trebuit să ne apere de astfel de linşaje.

A ţinut o vreme, au fost linşaţi, rând pe rând, magistraţi, procurori şi judecători, adversari politici, toţi cei care încurcau planurile mogulului.

„Sunt un om puternic”, obişnuia să spună Voiculescu. Dar puterea venea din bani furaţi (confiscările extinse o confirmă) şi din linşajul mediatic. O putere toxică, de care societatea românească nu are nevoie. Şi de care scapă cu ajutorul magistraţilor.

Voiculescu mai are doua procese de santaj, la care trebuie să dea socoteală.

Magistraţii şi cetăţenii obişnuiţi, cinstiţi nu se tem de trusturi de presă care se pretează la astfel de execuţii. Schimbă postul şi le ignoră.

Mai mult, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Gigi Becali, magistraţii au judecat cu maximă celeritate şi exigenţă dosarele în legătură cu care s-au făcut presiuni enorme asupra lor. O simte pe propria piele şi Voiculescu, dar Antena 3 tot nu înţelege, încă, această consecinţă.

Consecinţe pe scena politică

Decizia definitivă de ieri a instanţei schimbă dramatic peisajul politic.

Alegerile prezidenţiale vor avea că principală temă, dacă nu singura, independenţa justiţiei.

Victor Ponta şi-a dat deja arama pe faţă, când declară:

„Alături de milioane de alţi români doresc şi cred că mulţi ani de acum înainte “Antena 3 va fi aici”!”.

Antena 3,  care a linşat mediatic adversarii săi politici şi magistraţi. Despre asta Ponta nu suflă o vorbă. Îi convine.

Nimic nu exclude, însă, posibilitatea, ca tocmai Victor Ponta să cadă victima unui linşaj asemănător, în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat, pentru că nu vrea sau nu poate să-l salveze pe Voiculescu de închisoare.

Cert este că alegătorii vor avea tot interesul să aleagă un preşedinte care să asigure independenţa justiţiei, încă un proces reversibil.

Primul descalificat de la un astfel de criteriu este Victor Ponta. Iată declaraţiile sale în privinţa justiţiei:

„Miza nu este schimbarea unui om, ci schimbarea unui regim”, „Avem guvernarea dar nu avem puterea”, „Îi vom face dreptate lui Costică Nicolescu după luna decembrie”, „Nu mă dezic de Duicu, Prioteasa şi ceialalti”, „Atunci când vom lua controlul politic la DNA”, „Dacă nu luăm preşedinţia, scapă cine poate”, „dosarele Năstase, Referendumul, sunt dosare politice”, „Băsescu va merge la puşcărie”, etc.

Toate aceste ziceri şi altele i se vor trânti în faţă, zi de zi şi ceas de ceas, în campania electorală.

Miza justiţiei independente creşte exponenţial când avem: Constantinescu, mandat de arestare, Bunea Stancu, arest la domiciu, anchetat de către DNA, Voiculescu 10 ani după gratii, Vântu rămâne în închisoare, pentru a semnala doar evenimente din ultimele zile.

Cei care se ştiu cu schelete în dulap tremură ca frunza. Devoalarea, cu ajutorul presiunii americanilor, a conturilor secrete din străinătate, reprezintă detonatorul cercetării penale pentru toţi aceia care s-au înfruptat ilegal din averea şi bugetele ţării. În sertarele DNA ticăie multe dosare de acest fel.

De aici presiunea enormă ca Ponta să câştige Preşedinţia, pentru a readuce justiţia la ascultare. Să nu mai aresteze din clientela puterii, ci doar din opoziţie şi din oamenii lui Băsescu.

Să oprească declanşarea unor eventuale alte anchete penale, să dea o lege de amnistie şi graţiere pentru Voiculescu şi ceilalţi. Să permită, în continuare, fraudarea bugeteleor ţării prin contracte ilegale cu statul, pentru  firmele agreate, iar profitul să ajungă la partid şi la mai marii zilei.

Aici este miza uriaşă. 

Alegătorii să-şi propună ca principal criteriu la votul din noiembrie garanţia independenţei justiţiei.

Să voteze pe acel candidat care oferă, în cel mai înalt grad, această garanţie.

De acest vot depinde viitorul nostru şi al copiilor noştri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite