UPDATE Dragnea, despre proteste: Unde au fost 70.000 de oameni? Au fost 25.000. Nu dezincriminăm abuzul în serviciu. Vineri stabilim miniştrii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Executiv Naţional al PSD a discutat luni despre ajustările programului de guvernare. Componenţa Guvernului Dăncilă va fi stabilită abia vineri, în condiţiile în care baronii PSD nu reuşesc să-şi împartă ministerele. Liderul PSD Liviu Dragnea a promis că nu va dezincrimina abuzul în serviciu, cum a propus „deputatul AKM“ Cătălin Rădulescu, dar a lăsat de înţeles că programul de guvernare poate suferi modificări la capitolul Justiţiei.

UPDATE Liviu Dragnea: Azi am discutat despre programul de guvernare. Colegii au făcut câteva propuneri, cum ar fi o lege a achiziţiilor publice, care să simplifice procedurile. Vineri, la 11, ne vedem să adoptăm prin vot componenţa Cabinetului. Fiecare ministru va fi votat în parte. Dacă vor fi mai multe propuneri pe un minister, se va vota în CEX. Am discutat cu doamna premier că în prima şedinţă de Guvern, pe 31 ianuarie, va amâna declaraţia 600. Va continua evaluarea secretarilor de stat. 

Despre dezincrimnarea abuzului în serviciu: Nu am fost de acord cu declaraţiile lui Cătălin Rădulescu, nu avem de gând să dezincriminăm abuzul în serviciu. 

Vor fi modificări la capitolul Justiţie din programul de guvernare?

Dragnea: Atunci când vom avea o formă finală, vom discuta pe ea. Nu vor fi modificări majore. E vorba doar despre o actualizare. 

Membrii PSD care sunt cercetaţi penal pot face parte din viitorul Guvern?

Dragnea: Da. 

De ce nu se mai respectă criteriile de integritate?

Dragnea: Am hotărât să ne facem noi Guvernul, nu alte instituţii. 

Ivitaţi UDMR la guvernare?

Nu fac invitaţii la TV. Nu am avut discuţii cu UDMR. 

Aţi auzit vocea protestatarilor?Au fost 70.000 de oameni în stradă. 

Unde au fost 70.000? M-am uitat pe cifrele oficiale: au fost 25.000. 

UPDATE Mihai Tudose: Nu s-a discutat despre Justiţie în CEX. Voi vota Guvernul. 

UPDATE Ecaterina Andronescu, întrebată dacă vrea să fie ministru al Educţaiei: Despre acest subiect nu discutăm. 

UPDATE Şedinţa PSD s-a încheiat. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Formularul 600 va trebui modificat substanţial, astfel încât cetăţenii să nu fie puşi într-o situaţie dificlă. 

Tăriceanu, despre coaliţia de guvernare: Am spus că este oportună cooptarea la guvernare a UDMR-ului. 

UPDATE Şedinţa CEX a început. 

UPDATE Cătălin Rădulescu, deputat PSD: "Cam un sfert dintre miniştri vor pleca şi vor fi înlocuiţi. Cred că de data asta se va face o analiză serioasa, astfel încât să fie puşi miniştri cu expertiză".

UPDATE Dumitru Buzatu, lider PSD Vaslui, întrebat dacă mai poate rămâne Carmen Dan în Guvern:  În confirmate cu evoluţiile care au fost, n-aş ridica nicio obiecţie. 

UPDATE Liviu Dragnea, înainte de CEX: „Nu discutăm azi lista de miniştri. ne-am grăbi dacă azi am discuta miniştri“. Întrebat dacă vor mai fi miniştri cu epoleţi, Dragnea a răspuns: „Pot fi eu sigur de ceva. Premierul sigur nu are“. 

UPDATE "Discuţiile privind componenţa Guvernului se amână, nu s-a ajuns la o înţelegere privind unele portofolii", a declarat liderul PSD Tulcea, Horia Teodorescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea. El a făcut aceste declaraţii luni, la Parlament, unde a mers la o discuţie cu liderul partidului, Liviu Dragnea.

UPDATE Liderii PSD nu au reuşit să se înţeleagă pe componenţa noului Guvern, aşa că a fost convocată o nouă şedinţă a CExN al PSD pentru vineri. Azi se va discuta doar despre măsuri ce ţin de implementarea programului de guvernare, au declarat surse politice pentru stiripesurse.ro.

***

Drintre miniştrii care nu se vor găsi în Guvernul Dăncilă vor fi Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (Fonduri Europene), Lucian Romaşcanu (Cultură), dar şi Liviu Pop (Educaţie), potrivit unor surse politice.  Pe lista scurtă a celor care ar putea vină în locul lor sunt: Răzvan Cuc (Transporturi), Eugen Teodorovici (Fonduri Europene), Cosmin Preda sau Ionuţ  Vulpescu ( (Cultură), Ecaterina Andronescu (Educaţie). Cuc ar putea să se întoarcă la Transporturi de la demisia sa din fruntea ministerului, în timp ce pentru Teodorovici ar însemna că ar fi pentru prima dată ministru după ce a plecat acasă odată cu Guvernul Ponta, în noiembrie 2015. Numele lui Cosmin Preda nu e prea cunoscut, însă acesta e şeful Comisiei de cultură din Senat, dar şi o persoană apropiată de Lia Olguţa Vasilescu, fiind administrator public al Craiovei în perioada 2015-2016. De altfel, Preda a fost pus sub control judiciar pentru complicitate la luare de mită şi instigare la spălare de bani în 2016, într-un dosar al DNA în care a fost trimisă în judecată şi Olguţa Vasilescu. Până la urmă, în ianuarie 2017, acest dosar a fost retrimis la Parchet pentru a fi refăcut.

Nu în ultimul rând, ar putea fi schimbaţi Mircea Titus Dobre (Turism), Florian Bodog (Sănătate) şi Gabriel Petrea (Dialog social). Numele vehiculate în locul lui Bodog ar fi Rodica Nassar, preşedinte a PSD Sector 2 şi deţinătoare a funcţiei de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în prezent.

Tăticeanu menţine toată echipa din Guvernul Tudose

ALDE a subliniat că nu va ceda niciun minister dintre cele pe care le are. Astfel, pe lângă Graţiela Gavrilescu, ALDE îi va avea ca miniştri pe pe Teodor Meleşcanu (Externe), pe Toma Petcu (Energie) şi pe Viorel Ilie (Relaţia cu Parlamentul). Pe de altă parte, potrivit unor surse politice, ALDE ar vrea ca Ministerul Apelor şi Pădurilor să nu mai fie un minister separat, ci să fie în componenţa MInisterului Mediului. De asemenea, aceleaşi surse au precizat pentru „Adevărul“ că social-democraţii ar vrea să preia şi Ministerul Energiei, dar formaţiunea condusă de Tăriceanu nu va ceda ministerul.

PSD decide azi componenţa Guvernului Dăncilă. Ce surprize pregăteşte Dragnea 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite