Dăncilă s-a impus în CEx-ul PSD. Conducerea partidului, aleasă la congresul din 29 iunie. „Sunt hotărâtă să candidez. Eu nu voi veni cu o echipă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Conducerea PSD a stabilit, joi, că la congresul din 29 iunie vor fi aleşi preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general. Premierul Viorica Dăncilăa subliniat că e hotărâtă să candideze şi a precizat că nu va veni cu „o echipă“, adică să aibă favoriţi pentru funcţiile de preşedintele executiv şi secretar general.

UPDATE Viorica Dăncilă a subliniat, după CEx al PSD, că pe 29 iunie se vor alege preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general: „S-a discutat şi despre sondajele de opinie în ceea ce priveşte canidaturile la prezidenţiale. A fost un CEx în care fiecare coleg a putut să-şi spună opinia“.

Întrebată dacă le-a spus celor din PSD că social-democraţii au sub 20% în sondaje, Dăncilă a precizat: „Eu am spus că în sondaje am putea să avem şi mai puţin de 23%, chiar 20%“. 

„Fiecare coleg sau colegă care îşi exprimă dorinţa de a candida va spune în faţa Comitetului Executiv şi va fi sondat“, a declarat premierul referitor la candidaurile pentru prezidenţiale. „Sigur, dacă va dori şi Liviu Pleşoianu, acesta va fi în sondaje“, a completat Viorica Dăncilă.

„Nu trebuie sancţionat niciun membru de partid pentru o opinie personală. Eu cred că trebuie să dăm dovadă de unitate. Indiferent de lucrurile pe care le credem, trebuie la finalul şedinţei să ieşim uniţi. Dacă vrem democraţie, democraţia trebuie să funcţioneze şi în partidul politic“, a declarat Dăncilă referitor la sfatul dat ei de Stănescu, în martie, în care îi sugera să plece la Bruxelles, pentru un mandat de europarlamentar.

Întrebată dacă a fost invitată la Palatul Cotroceni. „Nu, nu am fost invitată. Am spus că un pact presupune consens din partea tuturor partidelor politice. Noi am spus că vrem să depunem amendamente, dar atât timp cât amendamentele nu se regăsesc în pact, nu avem de ce să participăm“, 

Dăncilă a dat detalii şi despre ameninţarea cu excluderea a celor care votează moţiunea de cenzură. „Excluderea nu o face preşedintele. Riscă să fie excluşi de organizaţiile lor“. 

Da, eu sunt hotărâtă să candidez pentru eu cred că pot aduce echilibru, consens şi să am o abordare care să aducă consens în organizaţiile PSD. Dincolo de persoană, e important ce putem face în perioada următoare pentru a câştiga prezidenţialele. E liber fiecare coleg şi colegă să candideze. Eu nu voi veni cu o echipă. Abordarea aceasta mi s-ar părea incorectă. Lista e deschisă şi am aceeaşi susţinere pentru toţi colegii şi toate colegele“, a precizat, referitor la candidatură. 

Trebuie să avem o abordare echilibrată, bazată pe sondaje, evaluări, discuţii în organizaţii. Vrem un candidat cu şanse. Pentru candidatul la prezidenţiale e nevoie de un congres separat, în care candidatul sau candidaţii să vină cu propria platformă pentru câştigarea prezidenţialelor. 

UPDATE Conducerea PSD a decis ca până pe 27 iunie să poată fi depuse candidaturile pentru şefia partidului. Vor fi aleşi preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general.  De asemenea, este schimbat Statutul PSD, adică procedura de alegere a preşedintelui.

UPDATE Între Robert Negoiţă şi Niculae Bădălău a avut loc un schimb de replici. Bădălău, unul dintre liderii cu rezultate bune la europarlamentare, l-a acuzat pe Negoiţă că a „vândut alegerile“ în Sectorul 3.  

Anterior, Negoiţă declarase în faţa jurnaliştilor ca în fruntea PSD nu poate să ajungă un grup precum Dăncilă, Oprişan şi Bădălău. 

UPDATE Paul Stănescu a cerut amânarea alegerii noului şef al PSD pentru un alt congres, nu cel din 29 iunie. Stănescu nu a primit susţinerea celor prezenţi, potrivit Mediafax. .  

UPDATE Şi Marian Oprişan s-a opus unei amânări a congresului. 

UPDATE „Nu, categoric nu. S-a luat o decizie în Comitetul Executiv, deciziile luate sunt decizii luate, deci ele nu se modifică sub nicio formă. Un partid serios este un partid care-şi respectă deciziile“, a declarat Viorica Dăncilă, fiind întrebată de amânarea Congresului din 29 iunie.


Înaintea reuniunii social-democrate, preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a subliniat nu-şi doreşte o amânare a Congresului din 29 iunie, când se va alege noul preşedinte al partidului. „Nu există nicio posibilitate să nu se aleagă preşedintele. PSD este un partid destul de serios. (...) Eu nu aş fi de acord cu o amânare a Congresului pentru că nu suntem răzgândaci. Dacă vrem să fim şi noi civilizaţi, cum se întâmplă şi în alte părţi, într-o săptămână dacă-ţi pleacă liderul partidului sau dacă e arestat, alegi altul.


Oprişan a comentat şi afirmaţiile Gabrielei Firea, care a declarat luni că îi este „groază” de faptul că Oprişan face strategia politică a PSD: „Sunt un om cu experienţă. Nu răspund acestui gen de mahala politică”, a subliniat social-democratul.

Şedinţa PSD de joi se anunţă una tensionată. Tabără din jurul lui Marcel Ciolacu (preşedintele Camerei Deputaţilor) şi a lui Paul Stănescu (lider PSD Olt) ar vrea amânarea Cogresului din 29 iunie. Cu o asemenea idee a venit şi Gabriel Zetea, lider al PSD Maramureş, cel a precizat, într-o intervenţie pentru Digi24, că un congres în iunie ar da impresia de grabă pentru ocuparea unor funcţii. Pe scurt, nu ar da impresia de schimbare. 

Pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii şi-au manifestat până acum intenţia trei persoane: premierul Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu (ministru al Educaţiei) şi Şerban Nicolae (lider al senatorilor PSD). Ecaterina Andronescu a mai candidat la şefia partidului şi în martie 2018, atunci când a pierdut în faţa lui Liviu Dragnea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite