Conducerea României este paralizată. Fapt extrem de grav ce trebuie să înceteze

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depunere juramant Nicolae Hurduc

M-a frapat imaginea de la depunerea jurământului noului ministru al Cercetării. Doar 5 miniştri prezenţi, din 27, câţi are guvernul României. Complet neobişnuit, comparativ cu alte ocazii similare, lipsă de respect şi preţuire pentru viitorul coleg ministru. Nici un ministru de la ALDE. Care să fie explicaţia? Conducerea ţării este paralizată. Miniştrii nu ştiu dacă vor fi sau nu remaniaţi, PSD este măcinat de grele lupte intestine.

Cei care au crezut că luptele interne din PSD s-au închis după ultimul CEx, s-au înşelat. Ele s-au derulat şi continuă şi cu mai mare virulenţă, dar nu în spaţiul public. Remanierea guvernului este încă o ocazie pentru ca luptele să reapară la suprafaţă, în ochii tuturor.

Când va fi remaniat guvernul?

Ultimele ştiri avansează ideea că CEx-ul PSD va fi amânat pentru săptămâna viitoare, nu se ştie exact ce miniştri vor fi remaniaţi, pentru că rezultatul evaluării este secret. Tăriceanu nu acceptă vreo remaniere la ministere conduse de ALDE, deşi miniştrii săi n-au fost cu nimic mai breji, comparativ cu aceia ai PSD. Lucru greu de înghiţit în PSD. Nu se ştie dacă Toader va fi sau nu remaniat, în ciuda tuturor criticilor încasate, atât de la UE şi Comisia de la Veneţia, pentru că încearcă subordonarea magistraţilor, cât şi de la PSD, că nu dă odată OUG de amnistie şi graţiere. Premierul Dăncilă nu mai vrea ca deciziile de remaniere să fie luate peste capul ei. De exemplu, n-ar fi de acord cu remanierea ministrului Paul Stănescu, de la Ministerul Dezvoltării, puşculiţa bugetară din care sunt răsplătiţi primarii şi aliaţii PSD. Nu se ştie cine vor fi miniştrii care vor veni în locul celor remaniaţi. E imposibil să găseşti miniştri competenţi şi obedienţi. Acestea şi altele par să fie motivele amânării CEx-ului privind remanierea.

România se află într-un context în care nu-şi poate permite paralizia conducerii

De la 1 ianuarie 2019, guvernul, preşedinţia şi alte instituţii ale statului vor prelua preşedinţia rotativă a UE. Care guvern? Că nu se ştie ce miniştri se vor afla la conducerea UE. Este necesară o perioadă de câteva luni pentru preluare dosarelor grele ale UE, familiarizarea cu structurile de decizie şi partenerii de discuţie angrenate în această preşedinţie. Cum să realizezi aşa ceva, când noi nu ştim ce miniştri vom avea peste o săptămână? Şi suntem aproape de 1 noiembrie!

Nu există niciun fel de colaborare şi pregătire între guvern şi preşedintele Iohannis. Deşi, prin Constituţie, preşedintele este responsabil pentru politica externă ţării.

Comisarul european, Corina Creţu, pune la zid guvernul României pentru că nu reuşeşte să absoarbă fondurile europene. Ba chiar „premierul“ din umbră, Darius Vâlcov, zice că nu este rentabil să luăm bani europeni nerambursabili pentru mari spitale judeţene!

Dacă MCV şi rezoluţia Parlamentului European vor face praf imaginea României, e clar. Nu poţi avea pretenţia să te prezinţi onorabil în faţa colegilor europeni cu o conducere criticată violent de cele mai înalte foruri ale UE. Ne vom umple de ridicol!

Situaţia proiectului Bugetului de Stat pentru 2019

Proiectul Bugetului de Stat pe 2019 trebuia prezentat până la 15 octombrie. N-a fost prezentat şi nici nu se întrevăd speranţe să apară prea curând. Proiectul de Buget este alcătuit prin conlucrarea tuturor ministerelor, care-şi prezintă propuneri privind necesităţile şi obligaţiile domeniului pe care-l păstoresc. Cât timp este necesar pentru ca noii miniştri să se familiarizeze cu problemele din zona lor de activitate, pentru a înainta propuneri ministerului de Finanţe? Cel puţin o lună! Se va mai face o rectificare bugetară? Nu se ştie. De ce nu este publicată execuţia bugetară la septembrie, deşi trebuia publicată din 26 octombrie? Nimeni nu ştie. Posibil să nu vedem deficitul bugetar enorm. Vor fi îngheţate salariile la nivelul lunii decembrie 2018, cum a scris Teodorovici la Bruxelles? Nimeni nu ştie exact, în ciuda asigurărilor mai marilor politici, că nu vor fi îngheţate. Dar, ar fi prima oară când mint?

Mai are Coaliţia PSD-ALDE majoritate parlamentară?

Ultimele legi au trecut cu mare greutate, una dintre ele după ce s-a repetat votul până a ieşit cum trebuia. Parlamentarii controlaţi de „puciştii“ din PSD nu mai ascultă, se pare, de conducerea partidului. O parte este posibil să ia alte drumuri, la partidul lui Ponta sau spre alte zări politice. Aşa au făcut mereu, pentru a-şi asigura o viitoare realegere în Parlament. Vom vedea la moţiunea simplă împotriva ministrului Toader, dacă actuala Coaliţie mai are, sau nu, majoritatea parlamentară.

În concluzie

Conducerea României este paralizată într-un moment important din istoria sa. Şi n-am menţionat că sărbătorirea Centenarului ar fi meritat o cu totul altă conjunctură. Totul porneşte de la concepţia actualei Coaliţii de guvernare, care înţelege să conducă ţara în stil şi spirit comunist, deşi suntem într-o democraţie europeană. Până nu vor înţelege că trebuie să respecte statul de drept, opoziţia parlamentară, separarea puterilor în stat, independenţa justiţiei, se vor lovi de reacţia hotărâtă a societăţii, aşa cum se întâmplă în orice stat cu democraţie aşezată.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite