Conducerea SRI a făcut dovada „echidistanţei” politice prin secvenţe ale videoconferinţelor din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul interimar al SRI, Florian Coldea FOTO Mediafax
Directorul interimar al SRI, Florian Coldea FOTO Mediafax

Conducerea SRI a făcut dovada „echidistanţei” activităţii Serviciului în raport cu viaţa politică, cu ocazia audierilor din Parlament, prin prezentarea membrilor Comisiei parlamentare de control a unor secvenţe din 23 de videoconferinţe din 2014 susţinute de conducerea SRI în frunte cu George Maior.

Comisia de control SRI precizează într-un comunicat că, în privinţa acuzaţiilor de „implicare în activitatea politică şi în campania electorală” a Serviciului, a „constatat că sub mandatul domnului George Cristian Maior au fost create şi dezvoltate politici şi mecanisme de securitate orientate prioritar către respectarea, de către toţi angajaţii SRI, a acestor cerinţe legale”.

„De asemenea, domnul Maior şi domnul general Coldea au atenţionat constant întregul personal cu privire la respectarea acestor exigenţe legale, concomitent fiind consolidată componenţa de securitate internă. Reprezentanţii SRI audiaţi au prezentat Comisiei secvenţe video din cadrul a 23 de videoconferinţe cu toate efectivele de comandă ale SRI, pe durata anului 2014, în care domnul Maior şi domnul general Coldea atenţionau explicit, recurent, întregul personal cu privire la obligaţia legală şi profesională de a respecta cu stricteţe cerinţele de neutralitate, echidistanţa şi neimplicare în viaţa politică. A fost reiterată determinarea instituţiei de a manifesta toleranţă zero pentru astfel de abateri”, se menţionează în comunicat.

Potrivit documentului, „Comisia parlamentară a determinat faptul că nu au fost înregistrate abateri de la cadrul legal şi neutralitatea impusă prin lege instituţiei şi reprezentanţilor acesteia”.

De asemenea, Comisia face referire la ”relaţii ale conducerii instituţiei (SRI, n.r.) cu o serie de persoane invocate public”

”Domnul George Maior a impus ca la nivelul SRI relaţionarea cu celelalte instituţii, beneficiari, demnitari, diplomaţi, oameni de afaceri sau societatea civilă, să fie realizate exclusiv de către domnia sa sau, în situaţii excepţionale, de cadre de conducere ale SRI, desemnate nominal de domnia sa. La nivelul conducerii SRI au fost recepţionate solicitări exprese pentru astfel de întâlniri, exprimate de reprezentanţi ai categoriilor menţionate. Domnul director Maior a răspuns în cea mai mare parte favorabil, întâlnirile fiind organizate în sedii şi spaţii de protocol, iar în funcţie de problematica discutată, la parte din aceste întâlniri au fost invitaţi şi alţi membri ai conducerii instituţiei, potrivit competenţelor de coordonare ale acestora”, se precizează în comunicat.

De asemenea, documentul afirmă că membrii Comisiei de control SRI au ”determinat faptul că nu există nici un indiciu privind relaţii sau interacţiuni nejustificabile legal sau imputabile profesional între reprezentanţi ai instituţiei şi oameni de afaceri sau foşti beneficiari ai informărilor furnizate de instituţie”.

Comisia precizează că în cadrul SRI a fost declanşată o verificare internă, sub autoritatea şi în directa coordonare a Directorului General pentru Securitate, care a presupus ”verificări în bazele de date centralizate ale SRI”, ”întrebări adresate domnului George Maior”, ”audierea domnului general-locotenent Florian Coldea şi a 15 cadre cu funcţii de conducere, de coordonare operaţională, avizare juridică şi coordonare a unor sisteme interne” şi ”analizarea şi verificarea procedurilor interne şi a politicilor de securitate privind accesul şi evidenţierea invitaţilor la nivelul conducerii SRI, precum şi a modului de aplicare a acestora”.

Citeşte şi:

UPDATE Florin Coldea, după cinci ore de audieri: Resping categoric acuzaţiile care mi-au fost aduse. Sunt denigratoare

Directorul interimar al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, a fost audiat astăzi în Comisia de control parlamentar. După prima parte a audierilor, care au durat nu mai puţin de cinci ore, Florian Coldea a repins „categoric“ acuzaţiile pe care i le-a adus Elena Udrea. În a doua parte a audierilor, va fi prezentat, de către un alt director din SRI, raportul intern al Serviciului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite