Condusă de habarnişti în ale economiei, România a ajuns nefinanţabilă. Exact ca în 2010

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Habarniştii Vâlcov şi Teodorovici  s-au scremut 3 luni să nască bugetul. Şi a ieşit un „şoricel revoluţionar“. Atât de revoluţionar, încât Dragnea şi Tăriceanu, alţi habarnişti, se chinuie de 3 zile să repare „revoluţionarul“ şi să mulţumească pe toată lumea. Bineînţeles că nu se poate. Bugetul trebuia să stea 5 luni în discuţie publică, până era acceptat de către toţi cei care lucrează pentru stat.

N-au făcut aşa, ne va prinde primăvara tot fără buget.

OUG 114, OUG-ul prostiei

Fără să se consulte cu nimeni, „geniul“ Carpaţilor în ale economiei a trântit o ordonanţă care a oripilat pe toată lumea. Bazată nu pe consultarea specialiştilor autentici, de la BNR, din instituţii de învăţământ superior, din Consiliul Fiscal, OUG-ul prostiei a fost generat strict de una-două minţi de habarnişti. Ce a ieşit, se ştie. Toţi actorii economici mari, străini dar şi români, sunt afectaţi cu pierderi de miliarde de euro. Doar într-o zi, după apariţia OUG, bursa de la Bucureşti a pierdut 3 miliarde de euro, afectând în primul rând bănci româneşti. Multe alte companii, inclusiv multinaţionale, au anunţat că nu mai investesc în România, eventual îşi mută afacerile, ca urmare a unor măsuri din OUG care le afectează direct profiturile. Atât de habarnist este Darius Vâlcov, încât susţine că el nu apelează la bănci, nu are conturi şi carduri, îşi ascunde tablourile prin cimitire. De ce ar mai avea nevoie de bănci? E condamnat deja, în primă instanţă, la 8 ani şi jumătatea de închisoare. Şi ce să facem noi, românii, să renunţăm şi noi la bănci, numai pentru că aşa vrea Vâlcov? Noi nu ne ascundem bunurile prin cimitire!

Şi cursul de schimb a reacţionat, ca şi costurile la care se împrumută România. Cursul de schimb abia este susţinut la 4,76, iar dobânzile la împrumuturi cresc de la o săptămână la alta.

România a ajuns nefinanţabilă, nu are bani de pensii şi salarii bugetare

Bugetul a fost construit pe premise false, ca să se închidă veniturile cu cheltuielile. Şi nici aşa nu se poate finaliza, deşi acum se lucrează sub directa îndrumare a altui „geniu“ economic al Carpaţilor, Liviu Dragnea. Bazat pe un curs de schimb de 4,6 lei/euro, cu o creştere economică de 5,5%, cu o rată de colectare la buget de 33,4%, toate bazate pe romanul de SF numit „Programul de guvernare“, avându-l ca autor pe acelaşi „geniu“ prăpădit, Darius Vâlcov, bugetul nu se închide de nicio culoare.

Statul a confiscat, în avans, toate lichidităţile companiilor de stat, lăsându-le fără posibilitatea de a învesti în dezvoltare şi modernizare.

„Geniul“ Teodorovici a atacat şi bufferul de la Trezorerie, păstrat acolo pentru zile negre. Probabil l-a terminat, pentru că acum dă din colţ în colţ după bani.

Teodorovici a obţinut săptămânile trecute doar jumătate din sumele solicitate băncilor creditoare interne, şi la costuri în creştere. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a încercat să se împrumute pe 28 ianuarie, cu 400 milioane de lei, de pe piaţa internă. Cei 7 dealeri au transmis câteva oferte, dar în valoare de 30% din suma cerută. Având în vedere ofertele băncilor, Finanţele au refuzat. Apoi, Teodorovici a anunţat că renunţă la împrumuturile de la bănci, şi se va împrumuta de la populaţie. Când şi-a dat seama că nu sunt mulţi naivi care să-şi dea banii pe mâna sa, a revenit la sentimente mai bune şi a anunţat pentru joi o nouă încercare de a obţine bani de la bănci. Cu amintirea OUG-ului „prostiei“, puţin probabil să atragă 2 miliarde de lei, cât are nevoie pentru luna februarie, la pensii şi salarii. Şi uite aşa asistăm neputincioşi la falimentarea statului român. Exact scenariul din 2010, când România se putea împrumuta doar pe termen foarte scurt, şi la dobânzi ameţitoare.

Până la urmă, totul se plăteşte

Pornind de la un program de guvernare fantezist, creat de habarnişti în ale economiei, trecând prin măsuri legislative ale aceloraşi habarnişti, toată ţara riscă acum să falimenteze, după modelul Greciei. Ce a păţit Grecia, se ştie. Doar că fiind în zona euro, a primit sprijin şi protecţie pentru a nu afecta sistemele bancare din zona euro. România nu se poate baza nici pe acest ajutor.

Suntem aproape de momentul în care trebuie să plătim, cu toţii, prin faliment, erorile şi prostiile unora. A habarniştilor din conducerea statului, pe care, este adevărat, noi i-am ales. Prin prezenţa şi mai ales prin neprezenţa la vot. Acum avem ce am votat sau nu am votat în 2016. Şi cât va mai dura, până când Dragnea şi Tăriceanu îşi vor da seama cât de habarnişti sunt Vâlcov şi Teodorovici? Sau şi-au dat seama, dar nu găsesc alţi oameni obedienţi şi competenţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite