Confesiunea unui bolnav de România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
E timpul sa aprindem lumina. Înainte, împreună.
E timpul sa aprindem lumina. Înainte, împreună.

Am învăţat în 12 ani de America unele lecţii simple. Prima este să nu mă plâng niciodată. A doua este sa mă ridic şi să stau cu spatele drept, chiar dacă este să cad iarăşi şi să muşc din asfalt. A treia este sa nu renunţ niciodată la luptă. Sunt zile lungi şi nopţi grele, dar îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru fiecare clipă.

De puţină vreme, am şansa de a face parte din Guvernul României, ca secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice. E prima mea funcţie publică, iar răspunderea pe care o resimt, alături de colegii mei, este imensă. Nu doar pentru ca avem pe mână decizii vitale şi extrem de complicate pentru milioane de români, ci mai ales pentru că ştim că aşteptările şi nerăbdarea dumneavoastră sunt mari (pe bună dreptate) şi nu vrem sa va dezamăgim nicio clipă.

V-am spus că sunt bolnav de România, iar leacul meu este să muncesc pentru a lăsa ceva în urmă aici, acasă. De când mi-am asumat această răspundere, zilele de muncă depăşesc de cele mai multe ori 18 ore. Şi nu e vorba doar de mine aici, ci de toţi colegii mei, în frunte cu Premierul Ludovic Orban. Începem la primele ore ale dimineţii şi nu încheiem înainte de miezul nopţii. Nu ne plângem, nu cerem lauri. Doar puţină încredere şi un strop de curaj, având conştiinţa că împreună putem face România bine din nou.

Ştim, ştim foarte bine că după 30 de ani de deziluzii speranţele dumneavoastră sunt fragile şi ne-am asumat această cruce. Mai ştim ca maşina de fake news a unor adversari politici, care nici măcar nu merită numiţi, se chinuie din răsputeri sa păcălească milioane de români. Să spulberăm câteva mituri false:

1. Comparaţia ordonanţelor din ultima şedinţă de Guvern cu celebrul moment “Noaptea ca hoţii”: este doar o tactică jenantă de manipulare. Niciun om de bună credinţă nu va pune semnul de egalitate între o şedinţă de guvern în care s-a aprobat o ordonanţă prin care Dragnea scăpa de puşcărie cu una în care se rezolvă probleme extrem de importante pentru toţi românii: extinderea programului cunoscut ca „masă caldă” în şcoli, decontarea navetei pentru elevi, pregătirea stocurilor de rezervă în situaţii de epidemii şi pregătirea României pentru prevenirea infecţiilor cu coronavirus, alocarea de bani pentru extinderea reţelelor de gaz sau aplicarea măsurilor adoptate la alegerile prezidenţiale pentru votul în diaspora (de ex., 3 zile de vot) şi creşterea numărului de parlamentari pentru diaspora. Lucrurile sunt clare, sper, pentru toată lumea care vrea să înţeleagă.

 2. Aşa-zisa privatizare a sistemului de sănătate - un fake news rostogolit doar de cei care au un interes de a păstra România în subdezvoltarea în care a fost ţinută de PSD până acum. NU se privatizează niciun serviciu medical. Modificările dau şansa pacienţilor în stare critică sa beneficieze mai repede de intervenţiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie ca e de stat sau privat. 

Dragi români, nu vă lăsaţi păcăliţi de minciuni. Fiecare cetăţean care contribuie la sistemul de sănătate are dreptul să aleagă unde merge: la stat sau la privat. Pe lângă avantajele evidente pentru pacienţi, măsura va creşte competitivitatea şi va sparge monopolul sistemului public din zona de sănătate. Deci nu se pune problema de nicio privatizare, acesta este adevărul. 

3. PSD a uitat când se împrumuta la cele mai mari dobânzi din UE şi comentează permanent despre împrumuturile contractate de actualul ministru de finanţe - de altfel cel mai profesionist, transparent şi serios MFP pe care l-am avut în ultimii mulţi ani. Este important de ştiut că: 

  • Ne împrumutăm mult mai ieftin decât s-a împrumutat guvernul PSD şi suntem aici de doar trei luni luni --- asta arată că investitorii au încredere în acest guvern şi în perspectivele României.
  •  Au fost făcute economii de 600 de milioane de lei doar din dobânzi în 2 luni de zile. În fiecare zi ne împrumutăm mai ieftin.
  • Ca să fie foarte clar, aceste împrumuturi finanţează pe de o parte deficitul bugetar de 3,6% din PIB şi pe de alta parte refinanţarea creditelor luate în trecut (fostul guvern PSD) pentru a pompa bani în consum.

4. Declaraţiile alarmiste de tipul „PNL a aruncat ţara în criză“: genul acesta de tactici nu fac decât rău cetăţenilor şi investitorilor. Oameni buni, România nu este destabilizata. Investitorii străini înţeleg foarte bine că avem nevoie de un Parlament onest şi care să reflecte dorinţa cetăţenilor. Avem un curs stabil, ne împrumutăm la costuri mai bune, iar aceste lucruri arată că partenerii internaţionali au mai multă încredere în guvernul actual, chiar şi după moţiune, decât aveau într-un guvern PSD plin. Ţara este guvernată, nu există nicio criză, nu este nicio destabilizare. Să nu uităm că alegerile anticipate au fost o cerinţă constantă a oamenilor după ordonanţa 13 şi după şirul de proteste din stradă. 

5. Guvernul PNL dă bani la bănci prin ordonanţe: în primul rând, ca să fie clar, ordonanţa respectivă nu a fost aprobată. A fost în discuţie, dar nu a fost aprobată. În al doilea rând, este vorba de un program finanţat de statul român, prin Ministerul Dezvoltării, care îi încuraja pe români să economisească. Practic, sute de mii de români vor trebui să dea banii înapoi conform unei decizii aberante a Curţii de Conturi, din păcate validată în instanţă. Iar banii respectivi nu sunt ai băncilor, care doar au intermediat, ci au venit de la buget; deci ordonanţa nu ar fi ajutat nicio bancă din România, doar ar fi preîntâmpinat o criză socială de proporţii, cu sute de mii de români chemaţi să dea banii înapoi statului.  

Sunt convins că cei care şi-au bătut şi îşi bat joc de români, jignindu-le inteligenţa, nu vor reuşi să-i păcălească. Nimeni nu uită anii roşii de incompetenţă, analfabetism şi ruşine naţională pe scena lumii. Repararea răului făcut nu se poate face peste noapte, dar am început în forţă. De asta s-au şi panicat.

România are astăzi şansa unui Guvern format din profesionişti oneşti. E drept ca nu putem face totul bătând din palme, dar schimbarea în bine a României a început şi este ireversibilă.

Ştiu ca unii vor să revină la butoane pentru a-şi desăvârşi opera de capturare a României. Mai ştiu că, dincolo de toate jocurile şi minciunile politice, românii nu-i vor lăsa pe alţii să judece pentru ei.

România a pierdut deja prea mult timp pentru a-şi mai permite sa greşească.

Ce s-a întâmplat cu moţiunea de cenzură este doar o bătălie lungă şi grea, care pare a fi între partide şi politicieni, dar de fapt este a poporului român. Bătălie pentru dreptate, democraţie şi libertate. 

Nu va fi uşor, dar va fi bine. Trebuie să recunoaştem că, în aceste vremuri, Partidul Naţional Liberal nu este într-o postură comodă. Jocul politic, presiunile mediatice, impactul fiecărei mişcări precum moţiunea de cenzură, respingerile de guvern, plus lupta grea cu valul de minciuni şi manipulări...toate aceste lucruri ar putea avea un impact semnificativ în structura şi imaginea oricărui partid. Dar pentru România fără impostură şi hoţie, pentru România demnă, democratică şi dezvoltată, merită orice sacrificiu.

Spuneam la începutul articolului că sunt bolnav de România. Crezul meu este că viaţa merită trăită în slujba societăţii, într-o permanentă luptă pentru o cauză comună. Pentru mine această cauză este o Românie pe bune. Cea din care nimeni să nu mai plece şi în care toţi cei plecaţi să se întoarcă. Ştiu că la această Românie visează milioane de români din toată lumea, aceiaşi care vor pune cu speranţă ştampila pe buletinele de vot la alegerile din acest an, atât la cele parlamentare, cât şi la cele locale.

Dragi prieteni şi dragi români, de acasă şi din lumea largă, aveţi încredere! România se schimba în bine şi, oricât de grea poate părea lupta uneori, adevărul şi dreptatea triumfă întotdeauna. 

E timpul sa aprindem lumina! Înainte, împreună.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite