Politică

articolul anterior articolul urmator

Conflictul de interese, prescris după trei ani. Senatul a făcut primul pas. Bonus: Primarii şi viceprimarii vor putea face afaceri

12
23 Mar 2018 19:18:06
Autor: Radu Eremia
Iniţiatorul legii este Cătălin Rădulescu, ales cunoscut şi ca „deputatul AKM“. FOTO Adevărul
Iniţiatorul legii este Cătălin Rădulescu, ales cunoscut şi ca „deputatul AKM“. FOTO Adevărul

Comisia de administraţie din Senat, unde PSD şi ALDE au majoritatea, a dat aviz pozitiv pe o iniţiativa legislativă, semnată de peste 100 de parlamentari, care prevede că faptele săvârşite de demnitari ce determină conflictul de interese să se prescrie în termen de 3 ani. Mai mult, în ea sunt şi alte prevederi controversate: parlamentarii şi primarii vor putea face afaceri şi să meargă să predea la catedră.

Principalul iniţiator al proiectului prin care se vrea modificarea Legii pentru prevenirea şi sancţionarea corupţiei e deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare în decembrie 2016 pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare că acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Iniţiativa a început să fie dezbătută de Senat, până acum fiind dat doar avizul Comisiei de administraţie. Cu cinci voturi „pentru“ - toate ale PSD, două abţineri (ale senatorilor PNL) şi unul împotrivă, proiectul a primit aviz pozitiv. Singura persoană care s-a opus proiectului a fost Florina Presadă, senatoare a USR.  
 
Dar ce vor să facă mai exact iniţiatorii priectului, în frunte cu deputatul Cătălin Rădulescu. Ceea ce vor semnatarii legii este adăugarea unui nou alineat în lege. „Faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor“, se arată într-un alineat adus drept completare articolului 116 al actualei Legi de prevenire şi sancţionare a corupţiei.    
 
Potrivit expunerii de motive, „iniţiatorii propun introducerea unui termen de prescripţie a faptelor ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, având în vedere că şi în materia mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituţie juridică, mai precis prescripţia răspunderii penale. De asemenea, nu este nici moral şi nici legal ca aceste fapte să fie imprescriptibile”.
 
Primarii şi viceprimarii, liber la activităţi din „domeniul privat“ şi la „cercetare ştiinţifică“
Printr-un alt amendament, Rădulescu şi colegii careau semnat proiectul de lege vor ca în cazul în care un ales a fost găsit incompatibil, această stare să dureze doar „până la încetarea de drept a mandatului în care alesul a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă“. 
 
Nesocitind o decizie recentă a Curţii Constituţionale, aleşii Puterii din Comisia de administraţie au fost de acord şi cu abrogarea articolului prin care parlamentarilor şi aleşilor locali le era permisă deţinerea calităţii de comerciant persoană fizică. În plus, iniţiatorul legii, cunoscut şi ca „deputatul cu AKM“ mai are două articole controversate, prin care aleşii locali pot să aibă funcţii în alte domenii de activitate în sectorul privat, dar care să nu aibă legătură cu atribuţiile exercitate de aceştia în primării, şi mai pot să ţină cursuri sau să se ocupe cu cercetarea ştiinţifică.  
 
„„Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimari ai municipiului Bucureşti, potrivit legii”, se precizează într-un articol de lege propus de Rădulescu şi colegii săi. 
 
Proiectul de lege urmează să meargă Comisia juridică a Senatului pentru a-i fi dat raportul, apoi în plenul Senatului. Camera Superioară este primul for pentru această iniţiativă, cuvântul final urmând să-l aibă Camera Deputaţilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Tomescu Tom
23.03.2018, 20:04:34

Parlamentul nu vor sa-l privatizeze ?

+1 (1 vot)
G M
23.03.2018, 20:10:32

Nu-i solicită suficient funcțiile alese ? Atunci de ce și-au mărit salariile și și-au dat pensii nesimțite ? Pentru ce merite, dacă funcția e așa de ușoară încât pot și să predea la catedră, de exemplu ? Totul numai din goana după bani, fără interes pentru calitatea muncii prestate. Nesimțiți și incompetenți !

+3 (3 voturi)
Mos Tagarta
23.03.2018, 20:25:24

Bravo mai baieti! Eu zic sa-i lasam sa-si voteze absolut toate legile pe care si le doresc si apoi sa dam foc Parlamentului. Astfel vor fi impacate si dorintele lor, si ale noastre. QED.

+1 (1 vot)
m lupascu
23.03.2018, 21:10:20

- crima organizata esedalde platita din bani publici

+1 (1 vot)
Stan Toma
23.03.2018, 21:19:21

Termenul ar trebuie redus la 6 luni asa cum se intampla si la alta categorie profesionala .

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările