Politică

articolul anterior articolul urmator

Confruntarea jurnaliştilor: Firea, Săftoiu sau Turcescu

5
11 Feb 2016 13:52:51
Raluca Boboc

Pregătirile pentru alegerile locale au intrat în linie dreaptă. Schimbările neaşteptate de pe scena politică şi răfuielile interne au amânat desemnarea candidaţilor pentru primăria Capitalei. Incertitudinea este cuvântul de bază, iar numele vehiculate trădează criza profundă pe care o traversează marii jucători politici.

Competiţia pentru Bucureşti, disputată cândva de cele mai importante nume din partide, s-a transformat într-o corvoadă. Lipsa de viziune, teama de eşec şi fragilitatea poziţiilor în structura internă de putere au paralizat leadershipul politic. Confruntarea, curajul sau dorinţa de a scrie istoria campaniilor electorale sunt de domeniul trecutului. Fuga de responsabilitate a devenit astăzi o reţetă sigură pentru salvarea carierelor.

Liderii partidelor ar putea miza, însă, pe o formulă inedită pentru primăria Capitalei: aruncarea în lupta electorală a unor foşti sau actuali jurnalişti care se bucură de o notorietate ridicată în rândul electoratului bucureştean.

Gabriela Vrânceanu Firea a preluat conducerea interimară a PSD Bucureşti şi este anunţată de Liviu Dragnea ca fiind prima opţiune a partidului pentru intrarea în cursa electorală. Firea provine din pepiniera Antena3 fiind una din fostele vedete ale postului de televiziune. Pe scena politică s-a făcut cunoscută prin poziţia de purtător de cuvânt în guvernul Isărescu, în cadrul comisiei Nana şi în campania prezidenţială a candidatului PSD, Victor Ponta.

Întruchipând imaginea femeii moderne, capabilă să îşi gestioneze cariera profesională şi viaţa personală în acelaşi timp, senatoarea a activat mai degrabă ca un om de echipă, fără să îşi pună amprenta pe proiecte care să o evidenţieze în mod special. S-a făcut remarcată, în schimb, prin conflictul deschis cu Traian Băsescu, fostul preşedinte ajungând în faţa Parchetului pentru a da explicaţii în privinţa acuzaţiilor de ameninţare şi şantaj pe care Gabriela Firea le-a formulat la adresa sa.

Fără a fi un jurnalist extrem de carismatic, cunoscută mai ales pentru agresivitatea şi incisivitatea sa, dar şi pentru scandalurile provocate în emisiuni, Firea trebuie să convingă un electorat pentru care amintirea atacurilor formulate la adresa lui Klaus Iohannis, când l-a acuzat pe acesta că nu a înfiat un copil deoarece a investit în imobiliare, alimentează ostilitatea naturală pe care o Bucureştiul o manifestă împotriva social-democraţilor.

Adriana Săftoiu este unul din numele incluse de conducerea PNL în sondajele de opinie ca posibil candidat pentru primăria Capitalei. În comparaţie cu Firea sau Turcescu, Săftoiu are o bogată experienţă politică şi cunoaşte în cele mai mici detalii modul de funcţionare al administraţiei locale şi centrale.

Purtător de cuvânt în guvernul Radu Vasile, Săftoiu a fost apoi umbra lui Traian Băsescu la ministerul Transporturilor, primăria Capitalei şi Administraţia Prezidenţială. Din poziţia de consilier prezidenţial, aceasta s-a făcut remarcată prin plângerea depusă la Parchetul Militar împotriva ministrului Apărării de atunci, Teodor Atanasiu.

De asemenea, a fost unul din consilierii lui Traian Băsescu cu cea mai bună imagine în rândul mass-media. Informaţiile scurse în presă despre conflictele cu Elena Udrea şi influenţa nefastă pe care aceasta o avea asupra deciziilor preşedintelui României i-au creionat Adrianei Săftoiu rolul de victimă perfectă la plecarea de la Cotroceni 

Traseismul politic nu a ocolit-o pe fosta purtătoare de cuvânt astfel că, ajunsă în PNL, aceasta candidează în anul 2008 pentru un post de deputat. Îşi dă demisia în anul 2012, după ce intră în conflict deschis cu Crin Antonescu. Săftoiu revine în PDL şi candidează în 2014, în alegerile parţiale parlamentare din Bucureşti, pentru un post de senator, însă pierde competiţia în faţa candidatului susţinut de Alianţa PSD-UNPR-PC.

Dezvăluirile din culisele Cotroceniului, războiul surd purtat cu Elena Udrea, atacurile şi acuzaţiile pe care le lansează periodic la adresa lui Traian Băsescu, o plasează pe Adriana Săftoiu în zona de cancan a politicii, departe de profilul unui politician de anvergură.

Robert Turcescu ar putea fi lansat în cursa pentru Capitală din partea Mişcării Populare, în cazul în care Traian Băsescu decide că nu îşi va asuma această candidatură.

Un jurnalist carismatic, cunoscut şi apreciat mai ales în rândul electoratului de dreapta, Turcescu s-a făcut remarcat în anul 2009 din postura de moderator al celor două dezbateri prezidenţiale. Acesta a jucat un rol important şi în campania prezidenţială din anul 2014, şocând întreaga opinie publică atunci când s-a auto-deconspirat drept ofiţer sub acoperire al unui serviciu de informaţii, alimentând astfel întreaga dezbatere pornită de Traian Băsescu despre implicarea serviciilor în jocul politic.

Deşi îi lipseşte experienţa politică, Turcescu are avantajul notorietăţii şi al imaginii de personaj apropiat al preşedintelui Băsescu, atuuri importante pentru mobilizarea la urne a electoratului captiv al fostului preşedinte.

Criteriul loialităţii este unul extrem de important pentru Traian Băsescu în relaţia cu toţi colaboratorii săi. Cei care nu trec testul sunt îndepărtaţi. Elena Udrea s-a evidenţiat pe scena politică ca fiind singurul politician rămas loial fostului preşedinte. Turcescu, de asemenea, este perceput ca fiind unul din puţinii jurnalişti care nu s-au dezis de Traian Băsescu.

Deşi nu este încă oficial membru al Mişcării Populare, fiind prezentat ca un simplu consilier de campanie, candidatura lui Turcescu se conturează ca o opţiune salvatoare pentru Traian Băsescu, fără a fi neapărat şi o soluţie câştigătoare.

*

Aruncarea în lupta electorală a unor personaje venite în politică dinspre jurnalism, nişte ”tehnocraţi” care nu se identifică total cu partidele care îi susţin, continuă linia electorală inaugurată de învestirea guvernului Cioloş. Atenţia şi interesul publicului s-ar centra exclusiv pe imaginea, carisma şi prestaţia celor trei personaje. Centrul de greutatea este mutat de pe brandul politic pe brandul personal al candidaţilor, iar partidele pot evita astfel daunele de imagine provocate de eşec. Aruncarea în lupta electorală a unor vedete media în detrimentul unor politicieni de meserie este, de asemenea, o formulă de avarie a partidelor pentru a masca lipsa de soluţii. Firea, Săftoiu sau Turcescu. O confruntare inedită pentru primăria Capitalei care promite un show de zile mari!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

miron miron
11.02.2016, 16:27:03

Toti cei trei candidati sunt valorosi, dar sa-i luam pe rand. Daca ar iesi Firea ar fi victoria lui Voiculescu, ani de zile a platit-o, format-o si expediat-o. CE putea sa invete de la Voiculescu? doua lucruri, sa bata din gura si sa fure, asta a facut voiculescu, ca de asta a luat ani grei de puscarie. Turcescu, un om cu doua fete, una la televiziune si alta ziarist cu functia de colonel acoperit, asa cu a recunoscut in direct la tv. Cat de pricepere in administratie, nu stim nimic. Doamna Saftoiu, un politician desavarsit, cinstit, hotarat, serioasa, fara nicio pata, o perfectionista, asa cum are mare nevoie primaria capitalei.

-1 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
11.02.2016, 16:37:54

Comentariu considerat abuziv.

Radu Mircea
11.02.2016, 19:59:18

# miron miron Daca asta este oferta partidelor pentru Primaria capitalei ( cu un buget de un miliard de euro pe an ) rau am ajuns Miroane . Ori nu mai au oameni cinstiti in stare sa obtina o victorie , ori toata pleiada de primari de pina acum au adus Primaria in asa hal incit a devenit periculoasa pentru partide .

+2 (4 voturi)
Constantin Pavelescu
11.02.2016, 21:32:28

@miron miron. Chestia asta cu Firea ca victorie a lui Voiculescu mă lasă doar într-o singură alternativă: Ori aveți un deosebit talent al disimulării, ori chiar credeți sincer și cinstit în PNL. Prima, adică aia cu disimularea este un mare atu pentru oricine din momentul în care s-a angajat în politică, dar totuși din cîte am înțeles, dv nu aveți în vedere parvenirea în vreo funcție, preferînd să rămîneți un suporter fără veleități. Așa că nu prea văd la ce v-ar folosi talentul ăsta. Evident, asta în cazul în care nu sînteți postac de partid, dar asta n-am de unde s-o știu... A doua, adică cea cu credința sinceră în PNL o pot accepta, deși nu-i pot acorda nici o scuză dat fiind faptul că vă afirmați o vîrstă la care demult nu tot ce zboară se mai și mănîncă. Se presupune că anii aduc și înțelepciune, în plus, nu aveți cum să nu vedeți ceea ce se vede și din avion ce-i și cum cu peneleul ăsta. Nu mai intru în amănunte pentru că ar însemna să mă repet. Pe chestia cu Turcescu, mă bucur să văd că aveți o opinie fermă: Colonel acoperit. Iaca aici sînteți mai fericit decît mine. Pentru dv subiectul este închis, bătaia de cap este suspendată. S-a spus la televizor, a spus-o chiar Turcescu, atunci asta e. O dăm mai departe așa cum este. Dă-le-n mă-sa de semne de întrebare. Așa că nu vă mai frămîntă bătăile de cap pe care le am eu pe tema asta, încercînd de mai bine de un an să pun la un loc vreo cîteva amănunte din povestea asta, care „nu se leagă” nici d-al naibii și care mă opresc să spun și eu cu fermitatea și convingerea dv că „Turcescu a fost -sau este- colonel (defapt locotenent-colonel) acoperit. Uite că pentru mine persistă niște semne de întrebare din cauza cărora nu pot să spun așa ceva. Așa că spun purșisimplu că habar n-am ce anume i-a provocat lui Turcescu surescitarea aia vecină cu delirul din emisiunea cu Sorina Matei și cu Orcan, habar n-am ce a fost cu livretul ăla de doi ș-un sfert și cu ștatele alea de plată evident falsificate pe care le-a prezentat, habar n-am de ce muțenia aceea îndîrjită de după și pînă-n ziua de azi, habar n-am de ce nu a existat nici o reacție instituțională într-o situație în care obligatoriu trebuia să existe una, habar n-am de ce Turcescu s-a întors în presă, ce-i drept la periferia ei. Vedeți d-le miron ce dezavantajos este pentru om să nu înghită pe nemestecate tot ce i se vîră pe gît la televizor? S-a dus dracului odihna minții!... Stai și-ți terciuiești creierii chinuindu-te să distingi picătura de adevăr din oceanul de minciună pentru a găsi un punct de sprijin de la care să pornești în înțelegerea lumii în care trăiești. Nu-i mai bine să spui: A zis la televizor, atunci aia-i!... Și uite-așa, rămîi scutit de toate frămîntările astea inutile că dacă a fost sau nu revoluție, dacă minerii au venit spontan sau chemați, dacă în 2012 a fost sau nu lovitură de stat. Ce să-ți mai bați capul: te uiți la televizor și afli. Cît despre d-na Săftoiu, mai ușurel cu perfecționismul și cu lipsa petelor, că îndată încep...

+3 (5 voturi)
miron miron
11.02.2016, 21:43:59

@Constantin Pavelescu, eu nu pot sa-mi critic copiii, adica pe doamna Saftoiu, oricat de multe hibe ar avea. Incolo mi-a placut, ai scris frumos...

+4 (4 voturi)
Modifică Setările