Congres Mişcarea Populară. Traian Băsescu revine la cârma unui partid politic, fără Elena Udrea în dreapta sa. Cum va arată noua conducere a PMP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu redevine preşedintele unui partid politic FOTO Mediafax
Traian Băsescu redevine preşedintele unui partid politic FOTO Mediafax

Fostul preşedinte Traian Băsescu va fi ales, sâmbătă, preşedintele Mişcării Populare, iar Eugen Tomac, actualul preşedinte al PMP, îşi va asuma funcţia de preşedinte executiv, spun surse din interiorul partidului. Astfel, la doar un an şi zece luni de la înfiinţare, PMP dispare şi apare Mişcarea Populară. Elena Udrea, primul preşedinte ales al PMP, nu va candida pentru nicio funcţie de conducere în noua formaţiune politică.

Peste 5.000 de delegaţi sunt aşteptaţi, sâmbătă, la Congresul PMP, care se va desfăşura la Sala Palatului, la diferenţă de mai puţin de o săptămână de la cel al PSD, în cadrul căruia a fost ales în funcţia de preşedinte Liviu Dragnea. În cadrul lucrărilor Congresulu vor avea loc alegeri pentru preşedinţia partidului şi pentru membrii Consiliului Executiv Naţional, for care va asigura conducerea centrală a partidului.

Deşi a evitat să spună dacă îşi va asuma funcţia de preşedinte al partidului, arătând  că poate ar fi mai potrivită o funcţie onorifică, fostul preşedinte a luat decizia de a deveni locomotiva noului partid, înfiinţat în ziua în care este şi ales preşedintele lui, au arătat surse din PMP. Traian Băsescu va forma un tandem cu actualul preşedinte al PMP, Eugen Tomac, care va candida pentru funcţia de preşedinte executiv, echivalentă cu poziţia a doua în partid.

Ideea redenumirii patidului din PMP în Mişcarea Populară i-a aparţinut lui Traian Băsescu. „Din PMP ne mişcăm în Mişcarea Populară. Ideea i-a aparţinut preşedintului încă de la apariţia Fundaţiei Mişcarea Populară. Românii au nevoie de un pol politic spre care să-şi îndrepte încrederea“, a spus Tomac, la Adevărul Live, la începutul săptămânii.

„Îmi aduc ghinion Congresele PMP“

Elena Udrea, primul preşedinte ales al PMP, partid sub umbrela căruia a candidat la alegerile prezidenţiale, nu va candida pentru nicio funcţie în partid. „Elena Udrea nu va mai avea niciun rol în partid.  Ştim şi noi că altfel nu vom reuşi să devenim o forţă pe zona de dreapta“, au declarat surse din interiorul partidului. PMP se revopseşte în Mişcarea Populară, iar Traian Băsescu redevine şeful unui partid politic, în timp ce Elena Udrea se confruntă cu cea de-a treia cerere de arestare pe numele său în doar câteva luni. Întrebată dacă dosarul său şi cererea DNA privind reţinerea şi arestare are legătură cu revenirea în politică a lui Traian Băsescu, Udrea a declarat că „este o coincidenţă foarte ciudată. Şi data trecută m-au arestat cu trei zile înainte de Congresul PMP, şi acum la fel. Cred că îmi aduc ghinion Congresele. O să le spun să nu mai facă. Dosarul are legătură cu PNL, nu cu Traian Băsescu“.

Echipa lui Traian Băsescu va fi completată cu vicepreşedinţii partidului: Cristian Diaconescu, fostul său consilier prezidenţial, fost ministru de Externe, Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE, Dorel Onaca, secretar general al PMP.

Obiectiv măreţ: 20%

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a spus că obiectivul partidului este de a obţine 20% la alegerile parlamentare. „Vom avea candidaţi în toată ţară. Avem structuri bine puse la punct aproape în toată ţara. Aranjamentul PNL-PSD va fi spart de oamenii care vor candida din partea noastră. La alegerile parlamentare Mişcarea Parlamentară va scoate în jur de 20%. E un obiectiv realist şi avem suficientă determinare pentru a intra în acest război politic. Vom arăta că suntem adevărata alternativă“, a mai spus Tomac. De la înfiinţare, PMP a trecut prin două alegeri – prezidenţiale şi europarlamentare - şi nu a reuşit să obţină mai mult de 7%, deşi obiectivul lor era de peste 10%.

O altă surpriză pregătită de Traian Băsescu la Congresul PMP constă în racolările pe care le-a făcut de la alte partide. „Sunt oameni din PDL, UNPR, care au venit la Mişcarea Populară pentru că aceste partide nu au ce să le promită la alegerile de anul viitor. Sunt nemulţumir între PNL şi PDL în anumite judeţe. UNPR are peste 60 de parlamentari şi mulţi nu mai intră îm Parlament anul viitor“, au mai declarat surse din interiorul PMP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite