Congres PNL. Liberalii îşi spală rufele murdare în văzul tuturor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taberele Orban şi Cîţu au început atacurile la baionetă. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Taberele Orban şi Cîţu au început atacurile la baionetă. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Goana după voturile de la Congresul din toamnă îi face pe liderii liberali din ambele echipe să se acuze de încercări de sabotare a coaliţiei sau negocieri de funcţii pentru propriul interes.

PNL poate să uite ideea de campanie internă fair-play, invocată de Ludovic Orban încă din ziua anunţării candidaturii lui Florin Cîţu la şefia partidului. În cele două săptămâni de când PNL are doi pretendenţi la şefia partidului, discuţiile pe proiecte şi programe au fost zero, în timp ce atacurile între cele două tabere s-au intensificat, punctul culminant fiind atins în ultimul weekend.  

Şi chiar Ludovic Orban a fost liberalul care a dat tonul disputelor din interiorul partidului, după ce le-a vorbit colegilor din Botoşani despre modul cum persoane ca Raluca Turcan, Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău au vrut „să arunce coaliţia în aer” şi să saboteze continuarea guvernării. „Preşedintele PNL a fost lăsat singur la negocierile pentru formarea acestei coaliţii şi negocierile pentru formarea Guvernului. Am fost părăsit de Rareş Bogdan, de Raluca Turcan, de Robert Sighiartău, care nu numai că m-au părăsit în timpul negocierilor, ci au încercat să provoace convocarea nestatutară a unui Birou Politic Naţional în pline negocieri pentru a arunca în aer formarea coaliţiei”, a afirmat Orban.

Turcan ripostează

Replica imediată a venit din partea ministrului Muncii, Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă. „Adevărul este cunoscut de tot partidul şi realitatea este că trei ministere importante – Fondurile Europene, Transporturile şi Dezvoltarea Regională – au fost negociate direct de preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Cred că orice penelist responsabil avea dreptul să fie nemulţumit de această tranzacţionare care, pe fond, a afectat PNL, prin forţa pe care o are în Guvern”, a declarat Raluca Turcan, un politician care rar iese cu atacuri la adresa propriilor colegi şi care, inclusiv în timpul scandalului din PNL de la formarea Guvernului Cîţu, a fost rezervată în poziţionări şi declaraţii. Situaţia s-a schimbat în prezent, în condiţiile în care cele două tabere se atacă fără simţ de măsură.

Nervii lui Rareş Bogdan

Din toate aceste schimburi de replici nu putea să lipsească Rareş Bogdan, membru al echipei Cîţu şi cel mai vocal opozant al lui Ludovic Orban în ultimele luni. „Îl rog din suflet să încerce să oprească această campanie murdară şi să nu mai continue ceea ce a început astăzi pentru că s-ar putea ca nervii mei, care şi-aşa sunt întinşi la maximum, să plesnească, şi atunci lucrurile vor arăta extrem, extrem de rău”, a declarat Rareş Bogdan. De altfel, şi în ianuarie, Rareş Bogdan l-a acuzat pe Orban că ia deciziile discreţionar şi că a urmărit doar să-şi negocieze o funcţie de top în statul român.

În perioada negocierilor pentru noul Guvern, împărţirea pe ministere a fost o discuţie purtată separat de Orban şi ceilalţi lideri ai coaliţiei: Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor. Ruptura în interiorul PNL a avut loc după împărţirea portofoliilor, când mai mulţi liberali, printre care Raluca Turcan şi Robert Sighiartău, şi-au exprimat nemulţumirea internă faţă de ceea ce avea să primească PNL, iar acest lucru a dus la scoaterea din echipa de negociere. 

Negocieri în filiale

În tot acest timp, în interiorul PNL continuă negocierile în filiale. Ambele tabere aşteaptă să fie tranşate situaţiile de la Alba şi Giurgiu. Potrivit unor surse politice, Mircea Hava, de la Alba, ar înclina, personal, mai degrabă spre tabăra Orban, însă ceilalţi lideri locali ar vrea să organizaţia Alba să îl susţină pe Florin Cîţu. PNL Alba se află în primele cinci organizaţii ca număr de delegaţi. Şi la Giurgiu e aşteptată o decizie, acolo unde, pentru moment, Dan Motreanu şi-a anunţat doar dorinţa de a candida pentru şefia filialei judeţene. PNL Giurgiu este tot printre organizaţiile fruntaşe ale liberalilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite