Congres PSD. Cum prinde Dăncilă tot mai mult curaj în faţa liderilor din partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă s-a impus fără probleme în faţa lui Paul Stănescu. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
Viorica Dăncilă s-a impus fără probleme în faţa lui Paul Stănescu. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Viorica Dăncilă şi susţinătorii săi s-au impus în şedinţa conducerii PSD. Alegerea unui preşedinte, a unui preşedinte executiv şi a noului secretar general se va face la Congresul din 29 iunie.

Şedinţa Comitetului Executiv (CEx) al PSD a început într-o atmosferă tensionată, în condiţiile în care o parte a liderilor din formaţiune nu erau mulţumiţi cu faptul că alegerea primilor oameni din partid, adică preşedintele, preşedintele interimar şi  secretarul general, avea loc la congresul din 29 iunie.  Înainte de şedinţă, o parte a liderilor PSD au transmis direct sau indirect că ar trebui amânate aceste alegeri. Gabriel Zetea (vicepreşedinte PSD) şi Dumitru Buzatu (preşedinte PSD Vaslui) au precizat faptul că ar putea fi indicată o rediscutarea a votului dat săptămâna trecută privind congresul din 29 iunie. Şi dinspre grupul Stănescu-Ciolacu au venit informaţii că vor încerca să blocheze alegerile de la sfârşitul lunii iunie.

Viorica Dăncilă a afirmat încă de la intrarea în şedinţă că, „în mod categoric“, se va opune rediscutării temei privind congresul din 29 iunie. Şi Marian Oprişan, lider PSD care se află în tabăra susţinătorilor lui Dăncilă, a subliniat: „Nu suntem răzgândaci“. Până la urmă, în timpul şedinţei PSD, Paul Stănescu a ridicat problema amânării alegerii preşedintelui de partid pentru un alt congres, la cel de la sfârşitul lui iunie urmând să fie discutată doar modificarea Statutului PSD. Cererea lui a fost ignorată, în condiţiile în care liderul interimar al formaţiunii, Viorica Dăncilă, e unul dintre candidaţi.

Motivul candidaturii lui Dăncilă

„Eu sunt hotărâtă să candidez, dar aceasta nu împiedică alţi colegi sau colege să candideze, sunt hotărâtă să candidez pentru că eu cred că pot să aduc echilibru în acest moment, pot să aduc consens şi pot să am o abordare care să unească organizaţiile PSD şi să dea un impuls fiecăruia ca să ne mobilizăm pentru alegerile prezidenţiale“, a declarat Dăncilă, după Cex. Până pe 27 iunie, orice social-democrat e liber să-şi depună candidatura pentru şefia PSD. În congresul de pe 29 iunie ar urma să aibă loc modificarea Statutului formaţiunii, pentru ca noul şef al PSD să fie ales prin votul delegaţilor, nu prin votul tuturor membrilor.

Ameninţare cu excluderi

Însă până la congresul PSD, Viorica Dăncilă mai trebuie să treacă de o proba dificilă, rămânerea la guvernare, în condiţiile în care marţi e votată moţiunea de cenzură. Premierul a recunoscut faptul că i-a ameninţat pe colegii ei cu excluderea, în cazul în care votează moţiunea de cenzură. „Am spus acest lucru şi recunosc că l-am spus, dar excluderea nu o face preşedintele partidului. Riscă să fie excluşi de organizaţiile lor“, a precizat Viorica Dăncilă. Mai mult, aceasta a repetat faptul că social-democraţii vor fi acolo pentru a urmări ce se întâmplă, dar nu vor vota. „Vom asigura cvorumul, dar nu se va vota. A fost o decizie luată prin vot“, a completat Dăncilă.

Liderul interimar al PSD a negat faptul că va veni la congres cu întreagă echipă, adică să-şi arate intenţia de susţinere pentru Marian Oprişan şi Niculae Bădălău pentru celelalte două funcţii vacante. De altfel, Robert Negoiţă, primar al Sectorului 3 şi vicepreşedinte al partidului, a catalogat o conducere formată din Dăncilă, Oprişan şi Bădălău drept un „coşmar“.  

Ceartă între Bădălău şi Negoiţă

Robert Negoiţă a fost unul dintre oamenii care s-au remarcat în şedinţa social-democraţilor. Primarul Sectorului 3 a punctat faptul că PSD nu s-ar putea reforma cu oameni ca Bădălău. Acest lucru l-a înfuriat pe Bădălău, care l-a acuzat pe Negoiţă că a vândut alegerile în Sectorul 3, la ultimele europarlamentare. Bădălău a obţinut la europarlamentare unul dintre cele mai bune rezultate ale PSD pe ţară, în timp ce Negoiţă a fost la polul opus. 

Şerban Nicolae vrea la Cotroceni

Liderul interimar al PSD a punctat faptul că prezidenţiabilul social-democraţilor va fi ales la un alt congres, după mai multe analize şi sondaje, însă oricine poate să-şi depună candidatura. „Fiecare coleg sau colegă care îşi exprimă dorinţa de a candida va spune în faţa Comitetului Executiv Naţional, vom face sondaje şi bineînţeles cel care va fi cel mai bine plasat în sondaje şi care va avea votul congresului va fi cel care va reprezenta Partidul Social Democrat în alegerile prezidenţiale”, a precizat Dăncilă, care a subliniat că în sondaje vor fi prinşi şi PSD-işti care s-au remarcat prin mesaje controversate, ca Liviu Pleşoianu. De altfel, în şedinţa de joi, Şerban Nicolae le-a transmis colegilor săi că vrea să candideze la prezidenţiale. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite