Planurile partidelor pentru 2013: pentru cine pregătesc ghilotina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce Ludovic Orban l-a ajutat pe Crin Antonescu să ajungă în fruntea PNL, liderul liberal îl răsplăteşte curăsplătească cu excluderea din partid FOTO Mediafax
După ce Ludovic Orban l-a ajutat pe Crin Antonescu să ajungă în fruntea PNL, liderul liberal îl răsplăteşte curăsplătească cu excluderea din partid FOTO Mediafax

Preşedintele PSD Victor Ponta şi liderul PNL Crin Antonescu vor să-i decapiteze pe rivalii din partid la congresele din 2013, în timp ce Vasile Blaga ar putea fi schimbat de la şefia PDL

Cele trei mari partide, PSD, PNL şi PDL se vor întruni în congrese extraordinare, în prima jumătate a anului 2013, pentru a-şi clarifica situaţia internă după agitatul an politic 2012. Primii care se vor întruni în congres vor fi liberalii, chiar la începutul acestui an. „Doresc să propun un congres extraordinar al PNL cât mai curând. Luna ianuarie e dedicată dezbaterii bugetului. Poate în februarie“, a anunţat Antonescu, în ultimele zile ale anului 2012.

„E nevoie de un astfel de congres, în opinia mea, opinie care poate fi împărtăşită sau nu de colegi, nu din cauză că unii păreau până mai ieri nerăbdători să îl aibă, pentru că aceia nu mai sunt atât de nerăbdători, ci pur şi simplu pentru că PNL a încheiat o etapă“, a subliniat Antonescu, cu trimite direct către cotestatarii din interiorul PNL.

Împins de la spate de rezultatele foarte bune obţinute la alegerile parlamentare, liderul PNL va candida pentru un nou mandat de preşedinte al formaţiunii. Totodată, Crin Antonescu vrea să tranşeze lupta din interiorul partidului şi să ceara excluderea membrilor care l-au criticat. De altfel, liberalii au făcut un prim pas în acestă direcţie, hotărând  să o excludă din partid pe Adriana Săftoiu. Decizia a fost luată pe 22 decembrie, în Delegaţia Permanentă a filialei judeţene Prahova, din care Săftoiu făcea parte, şi a fost motivată de „contradicţia“ între ideile exprimate public de Săftoiu şi cele ale PNL.

Tăriceanu şi Orban, pe lista neagra

Călin Popescu-Tăriceanu şi Ludovic Orban sunt principalii membri liberali de care Crin Antonescu vrea să se debaraseze. Cei doi nu rezonează cu linia autoritareă de conducere impusă de Antonescu şi nu s-au sfiit să-i ceară, public, socoteală. Tot din latura de opoziţie a partidului fac parte şi primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi fostul preşedinte al organizaţiei PNL din acelaşi sector, Vlad Moisescu.

După referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, Crin Antonescu i-a acuzat public pe Andrei Chiliman şi pe Moisescu că au trădat partidul. De altfel, Antonescu a ţinut să reamintească, la ultima conferinţă de presă din 2012, că cei care nu au fost loiali partidului vor plăti. Întrebat dacă vor urma şi alte excluderi din PNL, Antonescu a spus: „ s-au petrecut câteva lucruri absolut inacceptabile într-un partid în timpul campaniei electorale şi aceste lucruri nu pot rămâne fără răspuns administrativ din partea partidului. Şi nu vor rămâne“, a ameninţat Antonescu.

Congresul PSD, o formalitate

Membrii PSD vor aborda mult mai relaxaţi viitorul congres al partidului, după victoriile zdrobitoare obţinute la alegerile locale şi parlamentare. Victor Ponta îşi doreşte organizarea unui congres al PSD pentru a-şi consolida puterea în faţa liderilor din teritoriu şi pentru a rezolva micile disensiuni din interiorul partidului. Şi social-democraţii se confruntă cu problema trădării, după ce s-a zvonit că Mircea Geoană ar putea fi preferat de Traian Băsescu în fruntea Executivului, în urma scrutinului din 9 decembrie. Deşi a fost ales de şeful statului pentru un nou mandat în fruntea Guvernului, Ponta nu-l mai vrea în partid pe vechiul său rival. Un alt membru PSD care nu intră în graţiile premierului este influentul Marian Vanghelie, văzut ca un apropiat al lui Mircea Geoană.

Singura luptă din interiorul partidului se va da pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, loc rămas descoperit după ce Adrian Năstase a fost încarcerat.

Lupta pentru putere în PDL

Scaunul lui Vasile Blaga în fruntea PDL este în pericol, din cauză că Alianţa România Dreapta ( ARD) nu a reuşit să-şi atingă obiectivul de 20% la alegerile parlamentare. Mai multe voci din PDL au criticat decizia conducerii de a candida sub sigla ARD, iar preşedintele Vasile Blaga trebuie să calmeze spiritele până în luna mai, atunci când democrat-liberalii vor organiza Convenţia Naţională, pentru alegerea unei noi conduceri.

În drumul către un nou mandat de preşedinte al PDL, Blaga s-ar putea lovi de opoziţia Elenei Udrea. După ce a reuşit un scor bun la alegerile parlamentare şi a obţinut un nou mandat de parlamentar, Udrea, ajutată de Gheorghe Ştefan (Pinalty), şi-a refăcut imaginea în interiorul partidului şi se gândeşte la o funcţie de conducere. Din tabăra Elenei Udrea face parte şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă, care ar putea fi împins spre fotoliul de preşedinte. Un alt nume luat în calcul pentru şefia partidului este Emil Boc. Fostul premier are avantajul scorului foarte bun obţinut de partid la Cluj, la alegerile parlamentare, dar, deocamdată, ezită să intre în luptă.

Până în luna mai, în PDL ar mai putea avea loc un nou val de schimbări în cadrul Consiliului Naţional de Coordonare, care a fost fixat pe 23 februarie. Până acum, singurele schimbări din PDL au fost provocate de demisiile lui Cristian Preda şi Sever Voinescu, din funcţia de prim-vicepreşedinte, respective vicepreşedinte.

Kelemen Hunor, bilanţ la jumătatea mandatului

Liderii maghiari se vor întruni, şi ei, într-un congres, pentru a analiza rezultatele politice ale anului 2012.Chiar dacă au reuşit să treacă de pragul de 5% şi au intrat în Parlament, UDMR nu va face parte din echipa de guvernare, pentru prima dată în ultimii 22 de ani. După ce a susţinut Guvernele Boc şi Ungureanu, formaţiunea maghiară a cunoscut şi reversul medaliei în urma scrutinului din 9 decembrie. Deşi  au semnat un accord de principiu cu USL, Crin Antonescu şi Dan Voiculescu s-au opous cooptării UDMR la guvernare, iar preşedintele Kelemen Hunor, aflat la jumătatea mandatului, va trebui să explice eşecul negocierilor cu USL. Cu toate acestea, poziţia sa în fruntea partidului nu este periclitată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite