Politică

articolul anterior

Congresul PNL, o ultimă şansă ca liberalii să mai existe

8
24 Sep 2021 18:34:28
Ciprian Apetrei

Am fost întrebat, foarte des în ultimul timp, cu cine votez la Congresul PNL de mâine. Nu a mai fost niciodată un congres atât de urmărit din afara partidului. Şi care să producă o mai mare îngrijorare.

​​Răspunsul pe scurt este că mâine nu votez. Aşa s-au împărţit locurile de delegaţi, Franţa contează mult prea puţin. 

Lupta cea mai mare s-a dat pe aceste locuri de delegaţi. PNL a trecut printr-un şoc colectivist, care îl va afecta pentru mult timp. S-a încercat cu disperare atragerea şefilor de organizaţii. Un şef, odată convins sau cumpărat, urma să vină cu toţi delegaţii la pachet. Boierul cel mic care îşi aduce iobagii în dar pentru boierul cel mare. Nu este loc pentru gândire şi decizie individuală. Cei care nu se exprimă sunt cei mai suspecţi. Orice este permis ca să fii sigur de loialitatea celui care va participa la Congres. Orice ameninţare, orice promisiune este permisă. 

Spectacolul luptei interne, care a durat mult prea mult şi avut episoade repetate parcă la infinit ne-a vulnerabilizat incredibil de mult. Principalul partid al coaliţiei de guvernare, sprijint şi de preşedinte, care avea o perioada lungă de timp pentru a îşi duce la îndeplinire programul, s-a trezit prăbuşit în sondaje şi în râsul publicului. Prin noi înşine am reuşit. 

Este şi prima dată când preşedintele Iohannis intră în lupta internă şi îşi pierde din popularitate. Prima dată a scăpat ieftin, când a susţinut-o pe Alina Gorghiu, înfrângerea teribilă a PNL, cu ea în frunte, în faţa lui Dragnea, nu l-a afectat. dar de atunci a trecut mult timp şi nimeni nu este statuie de onoare încă din timpul vieţii. 

Ce va urma mâine? Greu de spus, dar alternativele sunt clare: 

- PNL se poate duce pe drumul pe care s-au pierdut deja PNŢcd şi PSDR. Ar fi o mare victorie a urmaşilor FSN, despre care ne-a avertizat Corneliu Coposu. Dispariţia sau intrarea în derizoriu a ultimului partid istoric este un vis teribil al celor care vor să fim o ţară socialistă, cu oameni dependenţi de Stat şi cu o oligarhie care să îşi împartă funcţiile publice, din ce în ce mai bănoase, plătite din spolierea sectorului privat şi al banilor care, încă, mai vin din Diaspora. Pe acest drum scrie mare: Nu va mai luaţi ţara înapoi! 

- PNL poate să se scuture, cu un preţ mare, de coşmarul ultimelor luni, şi să îşi aducă aminte că este un partid liberal. Pare ciudat, dar la o numărătoare atentă, s-a văzut că numărul liberalilor care au un minim de cunoştinţe politice şi de integritate nu este prea mare, iar influenţa lor în decizii a fost foarte scăzută.  Reconstrucţia de aici trebuie să înceapă, de la o nouă politică de resurse umane. 

Atenţia mare a publicului este de bun augur. Acest partid are încă, un blazon de la care oamenii au mari aşteptări. Încă nu le-am onorat. De mâine putem să începem să o facem. Pare simplu, dar va fi mult de lucru. 

Sunt foarte multe teme de care ne-am ocupat foarte prost, sau care au fost neglijate pentru orgolii personale. Cei care au făcut asta trebuie să plece. Alegătorii ne-au dat un mandat pentru cu totul altceva. Avem faţă de ei o obligaţie foarte mare. Dacă nu o înţelegem, ne vom pierde de tot obrazul. 

Despre asta este vorba mâine. Este foarte simplu. 


Citiţi şi Cum te vulnerabilizezi singur când îţi cauţi duşmani interni. Războiul din PNL, spaniolii, Peru şi mayaşii

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Ce ar spune Isus
24.09.2021, 18:39:09

Citu vs Orban: 40 vs 20. Citu castiga, PNL va disparea.

+15 (17 voturi)
Stefan din Nord
24.09.2021, 19:09:06

Nu dispar liberalii niciodata Romanilor le plac politicile de austeritate de tip liberal De altfel niciodata in cei aproape 32 de ani de democratie, populatia tarii nu a trait mai bine ca acum Salarii si pensii mari si indestulatoare ,preturi si facturi decente ,leu puternic si un grad de indatorare a tarii foarte mic Si astea doar de aproape doi ani de cand guverneaza ,,galbejitii '' De altfel ce dovada mai mare vreti ca romanii sunt foarte multumiti de liberali ? Au disparut protestele mamut cu sute de mii de romani in strada ce strigau sa plece ciuma rosie de la putere . Toti sunt foarte multumiti ,stau in case ,nu au pentru ce sa protesteze Cum sa protestezi cand o duci mai bine ca niciodata ?

-13 (13 voturi)
Adrian Andrei
24.09.2021, 19:29:24

Nici dinozaurii nu dispar niciodata, se redefinesc "animale politice".

+12 (12 voturi)
Paun Al
24.09.2021, 19:59:36

Liberalii pentru care functiile, demnitatile obtinute in structurile partidului si cele obtinute din faptul ca sunt la putere sunt majoritari fata de liberalii care nu au ajuns la bucate, sau care mai au principii liberale.. Asa-i in democratie, majoritatea conduce..

+11 (11 voturi)
Nica Ambrozie
24.09.2021, 20:09:26

La ce le-a folosit majoritatea parlamentara ? La nimic . Si erau atatea de facut . Asa sunt la noi cei de dreapta , intotdeauna se bat singuri .

-10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările