Politică

articolul anterior articolul urmator

Congresul PSD de ieri nu a reuşit să stăvilească degringolada partidului!

16
30 Jun 2019 08:25:20
Mircea Morariu

Mi-am exprimat în mai multe comentarii anterioare opinia că d-nei Viorica Vasilica Dăncilă nu-i va fi chiar atât de uşor precum credeau analişti cu vechi state de serviciu să obţină postul de preşedinte al PSD. Pe care doamna Dăncilă îl socoteşte şi cel mai românesc şi cel mai pro-european partid din România. La alegerile europarlamentare, românii l-au considerat cu totul altfel.

Eram convins că vremea candidatului unic s-a dus, fie şi numai de formă, de ochii lumii, odată cu punerea sub cheie, la bună păstrare şi reeducare, a fostului preşedinte Liviu Nicolae Dragnea. Eram la fel de sigur că doamna Dăncilă va trebui să opereze aranjamente, să facă promisiuni şi concesii spre a fi aleasă în fruntea PSD. Faptele au dovedit că nu m-am înşelat prea tare. Dimpotrivă.

Numai în ultima săptămână de dinainte Congresului de ieri, doamna Dăncilă s-a folosit în căteva ori, în cel mai nepermis şi aş zice chiar ilegal şi iresponsabil mod cu putinţă, de funcţia ei de premier spre a-şi maximiza şansele de alegere. A făcut, într-un chip total lipsit de jenă şi de minimă doză de bun simţ, jocul şi s-a supus astfel voinţei baronilor locali ai partidului, iar în cea mai recentă şedinţă a guvernului a adoptat prin Ordonanţă de urgenţă Codul administrativ care pune într-o situaţie încă şi mai riscantă viitorul ţării.

Nimeni din PSD nu a putut să explice cât de cât convingător, nici măcar semi-analfabetul ministru al Culturii Daniel Breaz trimis să dea din gură şi să debiteze baliverne la Digi 24, unde era, de fapt, urgenţa. Agramatul domn Breaz care mai nou, vorba  domniei-sale de profesor universitar care nu prea ştiu cum a trecut fără probleme de examenul de Bacalaureat, , îşi „aduce aportul” ca vector de imagine, a tot făcut referiri la istorii din vremea guvernării Cioloş. Nimic mai mult. Nici măcar un singur argument logic. Poate şi fiindcă mai mult nici nu îl duce mintea de pesedist obişnuit să umble doar cu cioara vopsită. Şi nu doar cu cioară, ci şi cu părul. 

Doamna Dăncilă şi şleahta ei guvernamentală au asigurat astfel, iresponsabil, partinic şi hoţeşte, pe banii şi contribuţiile românilor, pensii speciale aleşilor locali şi judeţeni, dintre care cei din PSD reprezintă grosul.

Aceeaşi doamnă Dăncilă a pozat  în tragediană. În om al soluţiilor extreme. Mai exact s-a comportat ca o şantajistă. Ca o speculantă. Surse convergente vorbesc despre faptul că fosta profesoară de Discipline tehnologice de la un amărât liceu industrial din Videle ar fi ameninţat cu demisia din fruntea guvernului în cazul în care nu ar fi fost aleasă preşedintă a PSD. Or, o demisie a doamnei Dăncilă din postul de premier ar fi adus cu sine  sfârşitul guvernării PSD. Lucru pe care nu şi-l doresc cei care vor să mai roadă câte oase mai pot (şi rod, a recunoscut-o indirect chiar de la tribună insalubrul Orlando Teodorovici) până la alegerile parlamentare la termen din noiembrie sau decembrie anul viitor. Când au puţine şanse de a fi realeşi. S-a dus baba cu colacii. Minciuna pesedistă nu mai prinde. O dovedeşte faptul că un recent sondaj IMAS, publicat chiar în preziua Congresului, arată că din 27 mai încoace PSD a mai pierdut vreo 4 procente din opţiunile electoratului ceea ce nu e deloc semn bun.

Cu toate acestea, Viorica Vasilica Dăncilă a avut, totuşi, trei contra-candidaţi la postul de preşedinte. Un indiciu că s-ar fi democratizat măcar cu o iotă PSD-ul după ce dl. Dragnea s-ar fi dus la specializare în profesia de ajutor de bucătar la penitenciarul Rahova? Nici vorbă! Contra-candidaţii erau, aşa cum sună titlul unui film din anii 80 al regizorului Dan Piţa, “rezerve la start”.

Dintre cei trei contra-candidaţi ai doamnei Dăncilă, doar unul singur mi s-a părut a avea, totuşi, un minimum de şanse. E vorba despre dl. Şerban Nicolae. Un dur care nu e departe de felul de a fi, autoritarist şi despotic, al lui Liviu Nicolae Dragnea. Că doar nu degeaba au scris ei, vumăr la umăr, proiectul legii repatrierii aurului. Dl. Liviu Pleşoianu mi s-a părut dintru început complet lipsit de şanse şi numai fiindcă speram şi sper pe mai departe că social democraţii români, oricât de compromişi ar fi ei în ansamblu, nu au ajuns chiar atât de jos, chiar atât de fără discernământ încât să aleagă un asemenea specimen în fruntea partidului. Şi  cu toate acestea, dl. Pleşoianu nu doar că a fost aplaudat frenetic, ci s-a şi clasat pe locul al doilea. Ceea ce spune multe despre calitatea, radicalismul, fundamentalismul, slaba educaţie politică a delegaţilor la Congres. Un Congres care mie mi s-a părut a semănă cu o ediţie specială a emisiunii Tezaur folcloric. Doamna Ecaterina Andronescu era şi dumneaei din start perdantă, însă din motive situate la polul opus celor pentru care nu-l vedeam eligibil pe dl. Pleşoianu. Oricât de multe controverse ar fi stârnit şi stârneşte prestaţia doamnei Andronescu în calitate de ministru al Educaţiei, domnia-sa este din cu totul altă ligă decât Olguţa Vasilescu, inginera Dăncilă, paukeriţa Rovana Plumb, secretara cu dispensie de studii şi educaţie Carmen Dan . Doamna Andronescu a absolvit studii universitare serioase, are o profesie, are în spate o carieră universitară pe care nu i-o contestă nimeni, vorbeşte corect româneşte, deţine şi o anume artă a dialogului. Or, Congresul de ieri şi situarea d-nei Adronescu doar pe locul al patrulea în opţiunilor delegaţilor la congresul „partidului social”, cum l-a denumit un “congresman”, cu numai 50 de voturi, demonstrează clar că toate acestea, adică educaţia, şcoală, omul cu studii cât de cât serioase nu mai au căutare în PSD-ul de astăzi. În PSD, legea o fac pumnul şi palma. Cu sau fără Dragnea.

Şi fiindcă tot a venit vorba despre şanse, cred că nu alegerea sau nealegerea doamnei Dăncilă în funcţia de preşedinte al PSD ar fi trebuit să însemne adevărata miză a Congresului de ieri al PSD. Ci evaluarea critică şi resposabilă a şanselor de supravieţuire ale partidului pe scena politică din România. Aceasta, şi nu rezolvarea unor simple probleme de personal, s-ar fi cuvenit să fie sarcina principală a Congresului.

Or, mai nici unul dintre cei pe care i-am văzut şi auzit vorbind ieri de la tribuna Congresului nu au dat semne convingătoare că ar fi fost conştient de asta.

Tocmai de aceea cred că tot ceea ce se va întâmpla de acum încolo, mai exact până la alegerile din decembrie 2020, nu va face decât să accentueze degringolada partidului. Românii nu prea au însă de ce să îi plângă PSD-ului de milă. Pentru moment, partidul e mai dezbinat ca niciodată. Oricând ne putem aştepta la răsturnări de situaţie. Mă îndoiesc că aripa Vasilescu-Ştefănescu-Manda se va linişti şi va aştepta să fie eliminată. La agitaţii ne putem aştepta şi la congresul anunţat pentru luna viitoare cu scopul desemnării prezidenţiabilului. O necalificare în turul al doilea al acestuia, rezultate şi mai proaste în sondaje vor fi decontate la congresul ordinar al PSD de anul viitor. Atunci când se vor juca toate funcţiile. Noaptea cuţitelor lungi în PSD s-a amânat pentru acea dată.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Vanatorul/d.c.
30.06.2019, 08:58:56

Bine..bine..Dar la guvernare si legiferare tot mafiotii PSD sunt, nu-i asa..? De vreo 2 ani si ceva, cei mai ”distinsi”, mai ..”nealiniati”, mai ”deontologi”, mai..”echilibrati” si mai ”de premiul Pulitzer” bloggeri si jurnalisti de pe site-ul asta, smulgandu-si parul din cap si rupandu-si hainele de pe ei (ca sa fie mai convingatori), se jura zilnic ca mafiotii pesedisti sunt infiorator de analfabeti, agramati, dezbinati, împiedicați, natarai, ageamii, detestati de toata populatia din galaxie si, in general, ”ranga” la toate capitolele si pe toate directiile..! Asa o fi, ca prea le zic oamenii astia cu foc (enervati, revoltati, isterizati), ca sa nu fie si oleaca de fum in spusele lor (ca parca asa era proverbul: ”la buturga mica iese fum, numai daca ii da cineva foc, legal, cu avizul pompierilor de la ”Divizia manipulare si tembelizare”) ..! Totusi, nu pot sa nu-mi pun urmatoarea intrebare: daca mafiotii pesedisti sunt atat de infiorator de analfabeti, agramati, dezbinati, împiedicați, natarai, ageamii, detestati de toata populatia din galaxie, batuti in alegeri si la referendumuri, ”ranga” deci la toate capitolele, si cu toate astea au ajuns la guvernare si inca se afla acolo ”bien mersi”, nu cumva mafiotii ailalti, cei care-și zic ”opozitie de dreapta si ”liberali” (desi-s paraleli si cu ”dreapta” si cu liberalismul”), sunt si mai ”ranga” decat ei..? Mai ieri , unul dintre cei mai..netezi si mai cu probleme la mansarda troli ai mafiei johannist-liberale..jubila tamp, la fel cum jubila si inainte de europrlamentare, de data asta avand ca motiv faptul ca un sondaj IMAS anunța ca mafia care-i da trolului respecctiv eugeniile si pungile cu seminte la intrarea in tura, ar putea fi votata la anul, la alegerile pentru parlamentul Romaniei, de catre 27% din vei care vor veni la vot, ceea ce in mintea prapaditului ar fi fost o victorie politica grozava..!:)) Ceea nu pot intelege babuinizatii de genul lui e ca o victorie electorala nu-i totuna cu o victorie politica, iar asta a demonstrat-o din plin rezultatele ultimelor alegeri europarlamentare si ale Referendumului..! Cu atat mai putin o victorie electorala poate fi si una politica , in conditiile in care nici unul dintre partidele care conteaza cu adevarat in matematica alegerilor (PSD si USR) nu e dispus sa intre in cardasie cu tine, iar sa-ti lase tie desemnarea premierul nici atat..! Ne ”buricam” si-i ”desfiintam” pe net toata ziua pe mafiotii pesedisti, dar nu suntem in stare sa tranformam o victorie electorala impotruva lor intr-una politica..! Îi ”desfiintam” toata ziua pe net, cu mereu aceeasi gargaristica propagandistica, ba chiar mai castigam si oarece alegeri si referendumuri, , dar tot ei guverneza si legiferaza..! Si-atunci, cine-s fraierii, si cine smecherii..?

-8 (12 voturi)
Vanatorul/d.c.
30.06.2019, 10:19:16

Cu putin timp in urma, dl. prof.univ. dr. Mircea Morariu emitea o teorie foarte interesanta, la care am subscris..partial : ”Calitatea Opoziției este mai slabă decât cea a celor care o votează”, spunea dumnealui, iar eu adaugasem ”Interesant..sofismul..! Si foarte adevarat, daca ne referim la partidul de ”opozitie” PNL si la electoratul său, electorat care, inca se straduieste sa-i ”impinga de la spate” pe cei care isi sic ”liberali” (chiar daca cârdasiile repetate ale acestora cu PSD dovedesc clar si fara echivoc ca n-au nicio legatura cu liberalismul sau cu ”opozitia” ), dar nu prea are pe cine..! Restul partidelor ”opozitioniste”..au electorat din aceeasi categorie de..calitate in care se afla si ele..!” Ei bine, vin acum si intreb: - oare inchizand ochii la ”calitatea” penelistilor, si ”impingandu-i de la spate” ajutam cu ceva Romania? Romania va fi mai competent si mai mai responsabil administrata de catre penelisti, decat o administreaza fostii lor frati intru devalizarea bugetelor si avutiei nationale, mafiotii pesedistii..? - oare chiar ”punem umarul” la ”ecologizarea morala” si politica a Romaniei, inventandu-i unei nulitati politice si de caracter precum Iohannis tot felul de merite si virtuti de ”barbat de stat”, niciodata insa avute si demonstrate de catre impostorul de la Cotrioceni..? Il facem mai patriot, mai ..”prezent” si mai ”viguros” ca aparător si promotor al intereselor nationale, daca ne ..stoarcem creierii sa-i transformam fiecare temenea facuta in fata birocrtilor corupti din staff-ul UE si fiecare pârț declarativ fâsâit in ”geniala mutare strategica”, exact cum faceau politrucii comunisti cu Ceausescu..? ”PSD si PNL Aceeasi mizerie..!” Tocmai de aceea nu trebuie va mai lasati prostiti si mintiti de propagandistii celor doua mafii..! Nu trebuie sa mai votati niciunde, nicicand candidatii celor doua grupari infractionale PSD si PNL, duetul hegemonic mafiot care, in cei 29 de ani de postdecembrism, v-a jefuit si batjocorit ori de cate ori pesedistii si penelistii au guvernat si legiferat impreuna, sau separat..! Faceti-va un bine voua, urmasilor vostri, tarii voastre..! Nu mai aveti nicio justificare pentru ipocritul sofism ”am votat raul cel mic”..! Acum aveti ”de unde alege”..! Puneti mana si schimbati tara..! Primeniti-o..! O puteti face in doar doi ani: anul asta si anul viitor..! Puteti sa construiti o Romanie noua, prospera, curata si respectata..! Ati inceput deja chiar cu alegerile pentru europarlamentare de luna trecuta..! Continuati cu cele prezidentiale, locale si parlamentare..! Nimeni nu va poate impiedica..! Nu ratati si sansa asta..! Votati candidatii partidelor mici si noi, precum si candidati independenti, proveniti din societatea civila..! Altfel, soarta voastra, a copiilor vostri, a tarii, va fi in continuare in mana jegurilor de politicieni mafioti si minciosi care populeaza cele mai importante institutii ale tarii (Parlament, Presedintie, Guvern) plantati fiind in ele de catre cele doua..”blesteme nationale”, PSD si PNL..!

-8 (10 voturi)
Depeter
30.06.2019, 12:25:52

In fin, esti cool! Total de acord! Daca poate cineva sa Dea un exemplary de "inalt" conductor pnl cu afaceri netangente statului?! Daca are problem cu fiscul nu ma deranjeaza, toti o facem!

-4 (6 voturi)
Arsenie Bujor
30.06.2019, 11:33:57

Chiar nu are nici o importanta ce s-a intamplat la aceasta adunare a mafiei din Romania. Nu conteaza pe cine au ales nas,ce au declarat sau ce au mancat, stiam dinainte ce vor face. In plus,stim ce vor face in continuare.

+7 (9 voturi)
Nirolf
30.06.2019, 12:50:38

Umbra lui Dragnea la Congres . Dupa ce exemplarul alfa al serpariei pesediste a fost extras si pus la pastrare pentru refacere in statiunea de odihna Rahova , toti dragnienii din clubul onorabililor lepre s-au agitat pentru a-si gasi o pozitie cat mai buna in partid pentru a desavarsi opera de jefuire a tarii . Se poate spune ca am asistat la un Congres al Mafiei . Mafia a atins culmi inca necunoscute daca si-a permis sa organizeze un congres in vazul lumii . Spiritul congresului a fost dominat de invataturile sufletului gingas al lui Dragnea . Exemplarul dominant a cazut , haita a ramas .

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările