Politică

articolul anterior articolul urmator

Consens pe OUG privind PNRR. Cîţu: S-a ajuns la formă finală. Agenţiile de Dezvoltare Regională vor fi implicate în proiecte

4
8 Dec 2021 20:08:20
Autor: Maria Dinu
Florin Citu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Citu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul liberalilor Florin Cîţu a declarat la finalul şedinţei de coaliţie că liderii coaliţiei de guvernare au discutat forma finală a OUG privind implementarea PNRR, precizând că autorităţile regionale vor putea fi implicate în derularea de proiecte din PNRR.

„S-a discutat ordonanţa pe PNRR, s-a ajuns la formă finală. Pentru câteva sectoare vor fi delegate sau vor putea să fie folosite şi Agenţiile de Dezvoltare Regională: educaţie, sănătate şi reforma socială. Înseamnă că aceste autorităţi regionale pot fi implicate în derularea de proiecte din aceste sectoare în PNRR”, a declarat Florin Cîţu la finalul şedinţei de coaliţie de miercuri. 

Guvernul a publicat proiectul ordonanţei de urgenţă pentru implementarea PNRR pe pagina Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în lista actelor normative aflate în consultare publică, după ce premierul a atras atenţia că Guvernul este în urmă cu elaborarea proiectului. Coordonarea implementării PNRR va fi asigurată de premier, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Comitetul interministerial de coordonare.

La data de 27 septembrie 2021, Comisia Europeană (CE) a adoptat evaluarea pozitivă a Planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al României. în data de 29 octombrie 2021, Consiliului Uniunii Europene a finalizat procedura scrisă pentru aprobarea Deciziei de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului naţional de redresare şi rezilienţă al României. 

România a primit prima tranşa de bani privind implementarea PNRR de la Comisia Europeană pe 2 decembrie, în valoare de 1,8 miliarde de Euro. România va primi în total, pe parcursul implementării Planului, un total de 29,2 miliarde euro, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro.

Planul conţine 171 de măsuri (64 de reforme şi 107 investiţii), structurate în 15 componente ce contribuie la toţi cei şase piloni definiţi în Regulamentul (UE) nr. 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

True Blue
8.12.2021, 21:36:33

S-a ajuns la consens: liber la furat.

+1 (1 vot)
Un cititor
8.12.2021, 23:56:59

"Agenţiile de Dezvoltare Regională vor fi implicate în proiecte" Eu zic sa-l "tina din scurt" . Ma indoiesc ca se va face macar jumatate. Daca s-ar face macar jumatate ar trebui sa ne declaram (chiar daca nu ne place) un succes. Noi nu avem oameni buni, interesati sa munceasca pt ac proiecte. Avem experiente negative....cu duiumul. Tot PSD-ul in guvernul Tutei nu a atras un leut. Nici unul. Acum de unde scot specialisti? Sunt aceleasi sinecuri.

+1 (1 vot)
laur laur
9.12.2021, 06:51:32

Cristian Ghinea: „Vom avea curând organizația de monitorizare PNRR «O țară ca afară». Și vom lansa platforma informatică de căutare, urmărire și semnalizare a ce se întâmplă cu PNRR. Muncim la asta, eu și echipa de consilieri/secretari de stat (fosti NA)de la MIPE." O treaba foarte buna care ii va sta in gat ciumei ros/galbene, atat de tare incat vor acuza USR ca-i pâraste la UE si ca din cauza USR , UE nu va mai da banii , nu pentru ca ei nu fac reformele din PNRR. CU USL 2.0 la guvernare PNRR va fi blocat, din cel putin doua motive : unu nici PSD nici PNL si nici UDMR ,nu vor implementarea unor reforme, care le deranjaza interesele, in special materiale ale lor si ale votantilor lor fideli. pensionari speciali , dar si bugetarii in activitate care sperau la pensii speciale si doi. pentru ca nu au aparatul calificat si dispus sa faca reformele. Cu cine sa faca reforme ? Cu un aparat bugetar deprofesionalizat si indolent plin de rubedenii si lipitori de afise ? Cu sinecurile si atarnatorii de partid ? Cu ministrii cu licente luate dubios la 36 de ani ? Cu un premier incompetent a carui singura "calitate" este flexibilitatea coloanei si apropierea de KWI ?

Lica Mosu
9.12.2021, 07:02:48

@ Un ... alt cititor . ,,Planului, un total de 29,2 miliarde euro, din care împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro, conţine 171 de măsuri (64 de reforme şi 107 investiţii), structurate în 15 ... bla, bla, bla... ... și mai conține și ,,indicația” ( foarte ,,prețioasă”!) de a ,,contracta” o... ,,consultanță” !!! Dacă după plata ,,consultanței” mai rămân bani se va ,,implementa” și ceva... ,,măsuri și reforme” !!

Modifică Setările