Politică

articolul anterior articolul urmator

Consilierul de orientare

17
20 May 2013 10:00:15
Alina Gorghiu

Am ascultat într-o dimineaţă, la radio, o dezbatere despre şcoala românească. A câta?... mă veţi întreba. Ideea este că ascultătorii care au intrat în direct, fără excepţie, au susţinut că şcoala noastră trimite pe piaţa muncii oameni total nepregătiţi pentru viaţa practică, pentru o profesie anume, persoane care să fie specializate într-un domeniu anume.

Ba chiar s-a ajuns, în mod paradoxal, ca nivelul de pregătire al absolvenţilor să nu conteze în această ruletă în care intră... pentru că olimpicii sunt la fel debusolaţi în aceeaşi măsură ca şi cei mai puţin studioşi.

Nu ştiu dacă lucrurile stau chiar aşa... însă percepţia generală este asta.

Şi atunci mi-au revenit în minte poveştile amuzant - ironice ale unei prietene despre "aventurile" ei pe bancile şcolii: olimpică la latină, premiantă la greaca veche, pasionată de filosofie şi fascinată de învăţat lecţiile înainte şi predat la clasă cu acordul profesorilor (se întâmpla în liceu)... ajunge în clasa a XII-a şi nu ştie încotro s-o apuce. Joacă într-o piesă de teatru de liceeni şi se hotărăşte să devină actriţă. Nicio legătură cu latina şi greaca şi filosofia, veţi spune. Termină actoria şi lucrează în comunicare, pentru că din clasa I scrie poezii şi îi plac cuvintele.

Haos, nu-i aşa? Ce bine ar fi fost dacă în tot parcursul acesta dezlânat ar fi întâlnit pe cineva care s-o adune puţin... ar fi fost un om fericit că face ceea ce îi place.

Şi apoi mi-am mai amintit ceva: serialele americane cu liceeni. Acolo am auzit prima dată despre consilierul de orientare, acel cineva care nu figurează pe ştatul de plată şi zace în spatele unui birou, ci orientează copilul către acel domeniu care i se potriveşte.

Mă gândesc că ar putea fi o soluţie, cu atât mai mult cu cât oamenii aceştia există: au trecut prin stadii de pregătire, cursuri de profil, unii activează în centre specializate... n-ar fi rău să funcţioneze şi în şcoli, unde să aibă acces la ei elevii cei plini de întrebări.

Hai, daţi cu ouă acum, că vreau şi eu o reformă.

Ba nu, lăsaţi ouăle, pentru că nu vreau să testez ceva pe elevii noştri, ci vreau să combin două coordonate care există deja (şcoala şi consilierii de orientare) şi din întâlnirea cărora vom putea avea feedback rapid - merg sau nu copiii la consiliere, îi ajută sau nu?

Preluat şi pe  http://www.alinagorghiu.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Vanatorul/d.c.
20.05.2013, 10:34:00

"merg sau nu copiii la consiliere, îi ajută sau nu?" Vai de mine, se poate sa puneti asa o intrebare, stimata doamna..? Practic e un afront adus fostului ministru al invatamantului, onor sindicalistul Liviu Pop. Ma mir ca nu ati aflat inca, desi sunteti colegi de guvernare..Ar fi fost bine sa stiti ca dupa trecerea dl.Pop pe la Min.Invatamantului , orice consiliere a elevilor a devenit inutila..! Toti elevii il au acum idol de seriozitate si pregatire dar mai ales exemplu de viata traita in furt intelectual cinstit, pe seful dvs. de guvern, dl.Ponta, copylotul USL datorita caruia dl.Pop si d-na Andronescu erau cat pe ce sa se pricopseasca cu un premiu Nobel. Si asta pentru ca cei doi sunt singurii din lume care au descoperit ca dl.premier nu a copiat niciodata, nici la tezele din liceu si nici la teza de doctorat copy paste.

-1 (1 vot)
Andrei Cosmin
20.05.2013, 10:52:01

Adevarul e ca la cate prostii li se baga pe gat in scoala aia, copiatul si chiulul sunt necesitati vitale daca vor sa ramana sanatosi la cap. Daca nu copiaza si nu chiulesc risca sa ajungi la nebuni. Ponta nu e un om prost, stie si el cam cati bani fac sistemele prin care a trecut si pe care acum le are in subordine.

Vanatorul/d.c.
20.05.2013, 11:12:07

Andrei Cosmin .De acord cu tine..doar partial. Sunt foarte multe exemple de elevi, exceptionali din toate punctele de vedere..! Exceptionalitate care caracterizeaza si dascalii, datorita profesionalismului dar mai ales devotamentului cu care-si onoreaza nobila lor misiune, pe fondul unor lipsuri de tot felul si a ingratitudinii cu care sunt tratati de politicieni si societatea romanesca in general.

0 (2 voturi)
Andrei Cosmin
20.05.2013, 10:46:36

Dam cu oua de ciocolata :P E buna ideea cu consilierul de orientare, dar parca tot mai buna mi se pare ideea ca fiecare sa-si dezvolte niste abilitati in afara scolii si sa incerce sa-si faca un viitor plecand de la ceea ce ii place cu adevarat sa faca. Exemplul cu prietena ta e foarte bun, deci pana acum si-a construit cariera pe baza pasiunilor ei pe care le-a dezvoltat in afara orelor de curs. Trebuie reformat in primul rand sistemul: scoala inseamna prea mult timp pierdut, prea multa informatie inutila, prea multa interactiune cu personaje neplacute, prea mult stress pentru lucruri neesentiale. Eu unul daca as avea un copil - in niciun caz nu l-as trimite la scoala, vazand cat de ineficienta e. M-as ocupa de el, as cauta sa-l inteleg si sa-i dezvolt pasiunile si probabil la 12-13 ani ar avea un bagaj de cunostinte valorificabile mai mare decat altii care si-au pierdut jumatate din viata pe bancile scolii degeaba.

0 (2 voturi)
Marius B.
20.05.2013, 10:48:38

...eu unul as incepe zicand ca nu exista intrebari gresite. acesta este apanajul raspunsurilor. ...un articol chiar bun, axat pe o idee buna ...ar mai trebui doar - cine are urechi de auzit - sa auda ...sau - in functie de mediu, cine are ochi de citit sa citeasca ...si o veste buna: pe langa consilierii existenti in scoli si in Centrele Judetene de Resurse si Asistenta Educationala ar mai merita testata calea de acces a elevilor la consiliere prin Internet ...vestea buna e ca nu e SF, chiar exista oameni pregatiti pentru consiliere de acest tip, in Romania.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările