Victor Ponta, după Consiliul European: „Facturile la energie vor scădea.Vom reeşalona subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta a reprezentat România la Consiliul European FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta a reprezentat România la Consiliul European FOTO Adevărul

Victor Ponta a prezentat temele discutate la Consiliul European de la Bruxelles. Premierul a anunţat că subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă vor fi reeşalonate, iar  această decizia va duce la reducerea facturilor la energie pentru populaţie.

Şeful Guvernului de la Bucureşti a explicat că la întrunirea liderilor europeni s-a discutat despre politica europeană în domeniul energiei. „În Europa toate preţurile la energie au crescut. Este afectată competitivitatea“, a afirmat Ponta.

El a explicat şi care ar fi soluţia problemei. „Continuăm inveştiţiile în energii regenerabile, dar subvenţiile trebuie să fie cât mai scăzute. În România avem în vedere o balansare a subvenţiilor, pentru a fi suportabile în industrie, dar şi de către populaţie. Vom reeşalona subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă, pentru că certificatele verzi se găsesc şi în facturile consumatorilor casnici“, a declarat Ponta.

„Această reeşalonare va însemna o reducere a facturilor la energie pentru populaţie, dar şi pentru marii consumatori industriali“, a explicat premierul.

Premierul a avut un mesaj şi pentru investitorii străini. „Eu le voi spune investitorilor că energia regenerabilă nu mai poate fi subvenţionată chiar în ţările lor. România s-a grăbit să fie foarte generoasă, dar ne-am dat seama că nu vom reuşi să păstrăm aceste subvenţii, pentru că ne revenim economic încet“, a adăugat premierul.

În privinţa explorării şi exploatării gazelor de şist, premierul a arătat că "există o opţiune de a permite ţărilor membre să-şi adapteze legislaţia" în acest sens, dar "nu se va construi o politică europeană".

Obiectiv: Reducerea dependenţei energetice

O altă temă a fost cea legată de proiectul Nabucco:„Se caută resurse pentru proiectul Nabucco, foarte important pentru România. Vrem să finalizăm până la sfârşitul anului interconectarea cu Republica Moldova şi am precizat acest lucru. Vrem să şi exportăm în republica Moldova, “ a precizat premierul.

„România poate lua măsuri pentru a-şi asigura securitatea energetică, să-şi reducă importurile din Rusia pentru a scăde dependenţa energetică. Nu e o abordare negativă la adresa Rusiei. Orice ţară îşi doreşte să nu mai importe gaz. Întâmplător in Rusia importăm. Aceeaşi problemă a fost ridicată şi de Polonia şi de Lituania. Cumpărători pentru gazul din Rusia sunt", a fost concluzia lui Victor Ponta.

Ponta a mai precizat că România a sprijinit acordul privind schimbul de informaţii bancare între statele membre, pentru combaterea evaziunii fiscale şi a spălării de bani.

Ponta, discuţii cu Barroso şi Merkel

Premierul Victor Ponta a avut scurte discuţii atât cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cât şi cu cancelarul german Angela Merkel, în cadrul oficial în care liderii europeni se salută înaintea lucrărilor Consiliului European.

El s-a salutat şi cu premierul ungar, Viktor Orban, dar fără să intre într-un dialog cu acesta.

Ponta a declarat recent că se va întâlni cu cancelarul german, Angela Merkel, ca şi cu alţi oficiali europeni, precum prim-ministrul Poloniei, la o dată care urmează să fie stabilită.

Premierul Victor Ponta a reprezentat România, pe baza unui mandate din partea preşedintelui Traian Băsescu. „Am decis ca, pe 22 mai, la Consiliu să participe primul ministru, în baza unui mandat pe care i-l voi aproba până la plecare“, a anunţat, şeful statului, în urmă cu o săptămână.

De partea cealaltă, premierul a precizat că mandatul i-a fost încredinţat de preşedinte la cererea sa. „Voi avea un mandat agreat de către preşedinte. Am solicitat un mandat, l-am primit şi cred că e foarte bine ca România să aibă o poziţie foarte puternică acolo“, a fost răspunsul lui Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite