Consiliul Europei e îngrijorat de modul cum sunt finanţate partidele politice în România. Principala obiecţie: sistemul de derogări pentru donaţiile făcute pentru sediile partidelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la Strasbourg este trimis mesajul că românii trebuie să respecte legea finanţătării partidelor politice. FOTO Shuterstock
De la Strasbourg este trimis mesajul că românii trebuie să respecte legea finanţătării partidelor politice. FOTO Shuterstock

Organismul european anticorupţie al Consiliului Europei (GRECO) a publicat, marţi, un raport de evaluare a progreselor înregistrate de România în implementarea recomandărilor GRECO în ceea ce priveşte transparenţa finanţării politice şi incriminarea corupţiei.

Raportul adoptat marţi reprezintă, după cum se arată în cuprinsul documentului organismului menţionat, preocuparea GRECO pentru „un nou regim derogatoriu aplicabil donaţiilor sub formă de bunuri imobiliare şi de sprijin pentru sediul partidului“, România fiind invitată să revizuiască legea privind finanţarea partidelor politice.

Redăm o parte dintre concluziile Raportului GRECO, furnizat de corespondentul cotidianului „Adevărul“ la Bruxelles, Cristian Unteanu.   

„-România a implementat până acum 12 din cele 20 de recomandări făcute de GRECO în raportul de evaluare adoptat în 2010. Şase dintre recomandări rămân, în continuarea, parţial implementate, iar două recomandări nu au fost încă implementate.

-În ceea ce priveşte incriminarea corupţiei, GRECO îşi exprimă regretele faţă de faptul că nu au fost făcute progrese şi România nu a anunţat, eventuale planuri pentru viitorul apropiat. GRECO, de asemenea, cere statului român să ia aminte şi de recomandările care nu au fost puse la punct .

-În ceea ce priveşte tranparenţa finanţării partidelor politice, GRECO e de acord cu modificările făcute în mai 2015 ale Legii 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Legea, elaborată de Parlament, a luat în considerare mai multe amendamente care erau în draft-ul  pe care Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) l-a elaborat în 2012 pentru Parlament. Statul român a luat astfel măsuri adecvate pentru a face disponibile informaţiile privind finanţarea pentru AEP, acesta fiind organismul responsabil pentru supravegherea finanţării politice.

-GRECO şi-a exprimat mulţumirea şi faţă de faptul că AEP are acum posibilitatea de controla cheltuielile partidelor şi candidaţilor şi că acestei instituţii i-au fost furnizate mijloace materiale, umane şi legale pentru a-şi face treaba şi mai eficient.

-AEP-ului i-a fost dată, de asemenea, responsabilitatea de superviza finanţarea politică pentru întreaga Românie, fiind în prezent în măsură să raporteze autorităţilor (n.r.judiciare) în cazul în care există suspiciuni ale unor infracţiuni.

-GRECO observă o tendinţă unei legislaţii complexe, în ceea ce priveşte, îndeosebi, obligaţiile de raportare (n.r.în ceea ce priveşte finaţare) şi termenele, precum şi normele aplicabile înc azul donaţiilor.

-GRECO este deosebit de îngrijorat de regimul derogatoriu aplicabil în cazul donaţiilor sub formă de bunuri imobiliare şi de sprijin financiar pentru sediul partidului. Îndeamnă România să reconsidere acest aspect“, se arată în Raportul GRECO.

De asemenea, organismul de la Bruxelles, precizează că, în ciuda măsurilor introduse în mai 2015, statul trebuie în continuare să ia măsuri mai puternice pentru a arăta că ţine cont de recomandările făcute de GRECO  În plus, în concluzii este specificat faptul că trebuie regândit din punct de vedere legislativ, nivelul sancţiunilor pentru nerespectarea legii, în prezent acestea fiind „disproporţionate“ în raport cu efectele cauzate faţă de nerespectarea actelor normative. 

GrecoRC3(2015)13 Interim Romania En

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite