Politică

articolul anterior articolul urmator

Consiliul Europei, decizie radicală. Cere informaţii României privind modificările la legile justiţiei. Orban: În toată lumea civilizată există o îngrijorare

53
11 Dec 2017 14:23:48
Autor: Radu Eremia
Tudorel Toader şi Florin Iordache
Tudorel Toader şi Florin Iordache

Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a decis să ceară României ca până în 15 ianuarie 2018 să prezinte informaţii în legătură cu modificările la legile justiţiei, care „ar putea afecta lupta împotriva corupţiei şi independenţa sistemului judiciar".

UPDATE 16.45 Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) critică modul în care au fost adoptate propunerile de modificare a Legilor Justiţiei în Comisia Specială din Camera Deputaţilor. 
 
Secţia pentru procurori din CSM susţine că atât proiectul de modificare a Legilor Justiţiei transmis de Ministerul Justiţiei spre avizare la 23 august 2017, cât şi propunerile legislative ulterioare transmise spre avizare de către Camera Deputaţilor au conţinut o serie de propuneri cu potenţial ridicat de afectare a luptei împotriva corupţiei, a independenţei procurorilor şi a întregului sistem judiciar, vizând aspecte care nu au fost niciodată anterior supuse vreunei dezbateri publice sau analizei Consiliului Superior al Magistraturii.
 
„Toate aceste propuneri «surpriză» au fost lipsite de orice notă de fundamentare, nu au fost realizate studii de impact şi nici nu au fost explicate de către iniţiatori cauzele care ar genera nevoia unor astfel de modificări. În egală măsură, nu a existat nicio explicaţie clară şi argumentată cu privire la urgenţa adoptării unor astfel de măsuri legislative despre care nu  s-a făcut vorbire niciodată în spaţiul dezbaterilor publice”, arată Secţia pentru procurori din CSM. 
 
Potrivit sursei citate, aceste aspecte au fost doar o parte din motivele care au determinat CSM să avizeze negativ atât proiectul iniţial depus de Ministerul Justiţiei, cât şi propunerile legislative promovate ulterior în procedură parlamentară. Argumentele pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerile legislative iniţiate în procedura parlamentară au fost expuse pe larg în hotărârea Plenului Consiliului care a însoţit avizul. 
„Chiar dacă acestea sunt consultative, Secţia pentru procurori constată că în cadrul procedurii legislative ce se desfăşoară în regim de urgenţă nu este analizat şi luat în considerare niciunul din aceste argumente, deşi acestea au evidenţiat cauzele pentru care unele propuneri vor fi de natură a afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi independenţa procurorilor şi a întregului sistem judiciar”, mai arată CSM. 
 
Secţia pentru procurori arată că poziţia instituţională a Consiliului s-a conturat ca urmare a centralizării şi analizării tuturor opiniilor exprimate de adunările generale ale judecătorilor şi ale procurorilor de la toate instanţele şi parchetele din ţară, inclusiv a opiniilor transmise de asociaţiile profesionale ale magistraţilor. „În acelaşi timp, asociaţiile profesionale ale judecătorilor sau ale procurorilor care participă la procesul legislativ exprimă puncte de vedere ale unor părţi minoritare ale judecătorilor sau procurorilor şi nu beneficiază de reprezentativitate pentru întreg corpul profesional al magistraţilor”, arată CSM.
 
Ştirea iniţială: Comunicatul CE

GRECO a decis să efectueze evaluări urgente ad-hoc ale proiectelor de legi privind sistemul judiciar din România şi asupra a două proiecte de legi privind reorganizarea Curţii Supreme şi a Consiliului Naţional al Judecăţii din Polonia.

În ambele cazuri, GRECO va efectua evaluările în ianuarie şi/sau februarie 2018, în vederea adoptării rapoartelor de evaluare ad-hoc, în sesiunea plenară din martie.

În comunicatul Consiliului Europei se precizează că este pentru prima dată când GRECO utilizează articolul 34 din Regulamentul său de procedură, introdus recent pentru a permite o "procedură ad-hoc în circumstanţe excepţionale". 

Această regulă poate fi aplicată atunci când o reformă instituţională, o iniţiativă legislativă sau o modificare procedurală poate duce la ”încălcarea gravă” de către membru al Consiliului Europei a unui standard anticorupţie care a făcut obiectul unei runde de evaluare GRECO.


Grupul a cerut şefilor delegaţiilor din România şi Polonia să prezinte până la 15 ianuarie 2018 informaţii cu privire la aceste proiecte de legi, pentru pregătirea rapoartelor de evaluare ad-hoc.

În ceea ce priveşte România, comunicatul subliniază că au fost exprimate preocupări serioase de către mai multe instituţii şi actori din România şi din străinătate că modificările la legile justiţiei, adoptate în regim de urgenţă, ar putea pune în pericol eficienţa luptei împotriva corupţiei şi ar submina independenţa sistemului judiciar.

„În toată lumea civilizată există o îngrijorare“

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat luni că solicitarea venită din partea Grupului de state împotriva corupţiei (GRECO) este doar ultimul dintr-o serie de mesaje transmise majorităţii guvernamentale de la Bucureşti în legătură cu modificările aduse legilor justiţiei.

”După poziţia Departamentului de Stat, după poziţia Uniunii Europene iată că astăzi se anunţă că şi la nivelul Consiliului Europei, GRECO va lua în dezbatere situaţia din România şi din Polonia referitoare la justiţie. Nu poţi să te faci că nu vezi că la nivelul Uniunii Europene, la nivelul partenerului strategic SUA, în toată lumea civilizată există o îngrijorare din ce în ce mai mare privitoare la încălcarea independenţei Justiţiei şi la posibila punere între paranteze a legilor prin care se permite o luptă eficientă împotriva corupţiei”, a declarat Ludovic Orban.

El a făcut un apel către PSD şi ALDE să renunţe în această săptămână la dezbaterea modificărilor la legile Justiţiei.

”Le solicit din nou celor din majoritate, în semn de respect faţă de memoria Majestăţii Sale, să pună punct acestei atitudini inacceptabile, să nu mai forţeze dezbaterea şi adoptarea unor modificări legislative care creează o fractură în societatea românească, faţă de care există o opoziţie uriaşă în societate”, a mai spus Orban.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

53 Comentarii

, new_age
11.12.2017, 15:14:46

Problema lui Orban este ca in PNL multi sunt de acord cu aceste modificari dar nu sufla o vorba despre asta.

+10 (16 voturi)
Dacian Soros
11.12.2017, 15:16:04

F bine, vor citi legile si vor decide ca sunt bune si necesare, la fel ca legile din Franta de unde au fost copiate Dar inainte de toate, PSD trebuie sa treaca legile, nu trebuei sa dea GRECO aviz. Asa ca de fapt TeFeListii si-au dat cu stangu' dreptu', cand GRECO le va spune in fata ca au fost niste manipulatori mincinosi PSD sa faca bine sa treaca legile justitiei in saptamana asta, pt a fi publicate in MO in sapt urmatoare Singurii care tremura sunt securistii mafioti care vor infunda puscaria dupa manevrele facute in justitie, ca L Stanciu , condicerea CSM( viespile puse acolo de Iohannis), Tractoristul Lazar care a luat-o pe tarla cu #Rezist cu tot si numita Pauker Kovesi

-11 (27 voturi)
varanulantenist
11.12.2017, 16:33:52

Dacian Soros-Bai nea,ca esti pulbere stelara,se vede de pe Marte.Aceste parodii legislative facute pt analfabeti functional,asa cum esti si tu,NU vor trece.O sa crapi de inima.Trebuie sa intelegi ca lumea civilizata s-a prins de ceea ce vor bovinele de la guvernare,precum si votantii lor.Vor fi respinde de Presedinte,de CCR,deja Morar seful de facto al Curtii a fost informat si de Zegrean si de Basescu ca nu au voie sa treaca.Apoi,au foat contestate de tot ce inseamna democratii consolidate.Daca sunt atat de bune legile,si sa acceptam cu totii ca sunt,de ce dupa votul din Parlament,inainte de a merge la Presedinte pt promulgare,nu sunt trimise Comisiei de la Venetia,de ce? PS-Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional. A fost creată în 1990, după căderea Zidului Berlinului, într-un moment de nevoie urgentă de asistență constituțională în Europa Centrală și de Est. Numele oficial al comisiei este Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, dar, din cauza locul de întâlnire în Veneția, Italia, unde au loc patru sesiuni pe an, de obicei este denumit în continuare Comisia de la Veneția.Astept un raspuns.Competent,bineinteles.

+2 (16 voturi)
Dacian Soros
11.12.2017, 15:17:28

Aceste legi au fost copiuate dupoa legile franceze Cere GRECO francezilor niscai lamuriri? Cred ca nu Oricum se va dovedi(nici ca ar fi nevoie, dar ma rog...asa, pt tefelisti) ca aceste legi sunt corecte si f f f necesare Singurii importiva acestor legi sunt penalii din justitie

-11 (27 voturi)
M Costi
11.12.2017, 16:36:34

"...În ceea ce priveşte România, comunicatul subliniază că au fost exprimate preocupări serioase de către mai multe instituţii şi actori din România şi din străinătate..." !?! Nu ar fi fost corect sa ni se spuna cine sunt acele "...institutii si actori din Romania si din strainatate ..." ? (para la Inalta Poarta are traditii vechi in Romania ! ) Bine , cam ii stim pe "actorii" din Romania cu "preocupari serioase " ! Si...sigur , nu e vorba nici de Dem Radulescu , Jean Constantin sau Stela Popescu...

-2 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (53)

Modifică Setările