VIDEO Şedinţă cu scandal la Primăria Capitalei. Înfiinţarea celor zece firme propuse de PSD, aprobată de consilierii generali. Disputa se mută la tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea din Consiliul General al Capitalei a adoptat proiectele pentru înfiinţarea a zece societăţi comerciale controlate de municipalitate, în urma unei şedinţe cu scântei, unde nu au lipsit jignirile. USR şi PNL s-au opus înfiinţării celor zece societăţi comerciale şi au anunţat că vor ataca în contencios deciziile luate miercuri.

UPDATE PNL, prin vocea lui Ciprian Ciucu, a anunţat că va ataca deciziile de înfiinţare în contencios administrativ. De asemenea, consilierul USR Ana Maria Ciceala a precizat că se vor „vedea în instanţă cu Firea“, pe această problematică. 

UPDATE Consilierul general Ciprian Ciucu a declarat pentru „Adevărul“ că cele două partide ale Puterii, PSD şi ALDE, îşi stabileşte la această oră conduceriile din fiecare Consiliu de Administraţie al celor zece noi societăţi comerciale. Ulterior, se va trece la vot pe fiecare dintre acestea. De asemenea, Opoziţia susţine că pentru înfiinţarea unei noi societăţi e necesar votul „pentru“ a două treimi pentru că e o chestiune ce ţine de patrimoniu, în timp ce reprezentanţii PSD susţin că e necesar votul doar a 50% + 1 din consilieri. „Majoritatea pentru a înfiinţa societăţile comerciale e de 50% +1. Aşa arată legea. Opoziţia poate să spună ce vrea. Nu vedeţi că sunt disperaţi“, a declarat pentru „Adevărul“, viceprimarul Aurelian Bădulescu.

UPDATe Un consilier al Opoziţiei, de la USR, Raluca Teodor, i-a reproşat viceprimarului Bădulescu faptul că în şedinţa Consiliului General s-a ajuns la atacuri „grobiene“. „Îi cer domnului viceprimar Bădulescu să spună cu voce tare ceea ce mi-a spus acum câteva minute şi vă rog frumos să vă cereţi public scuze. (...) Este tolerabil să folosească asemenea cuvinte în şedinţa de Consiliu? Mi-a zis că am lucrat în baruri în Anglia şi că am fost prostituată. Asta a spus domnul viceprimar Bădulescu şi sunt foarte îngrijorată de nivelul intelectual şi de sănătate mentală al Consiliului. Acest comportament grobian se intensifică de la şedinţă la şedinţă“, a afirmat Raluca Teodor, consilier USR. 

„Fac apel la consilierii generali să-i respecte pe bucureşteni, să respecte votul acestora, să se ridice nivelul responsabilităţii pe care au primit-o, să înceteze să mai profereze tot felul de atacuri, ameninţări şi insulte, indiferent de partidul din care fac parte. Dacă se simt lezaţi de o manieră sau alta să apeleze la Justiţie şi nu ne transformaţi pe noi în poliţiştii dumneavoastră. Noi suntem aleşi locali. Dezbatem proiectele de zi. Nu mai sunt de acord şi vă spun că mă ridic şi plec, şi numai revin, cel puţin astăzi, dacă cineva mai intervine pe parcursul dezbaterilor cu alte subiecte. Vă rog frumos să încetaţi! Vă faceţi de râs cu toţii, indiferent din ce partid sunteţi“, a declarat Gabriela Firea, încercând să detensioneze situaţia din sala de şedinţă. 

Potrivit consilierei USR Ana Maria Ciceală, un consilier de la PSD, Petre Chirică, le-ar fi jignit şi le-ar fi agresat fizic, fără ca Poliţia Locală sau cei care conduceau şedinţa să intervină. 

UPDATE Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat, miercuri dimineaţă, că a fost împiedicat să intre în sala unde se ţine şedinţa Consiliului General, cu toate că are acest drept, precum şi pe acela de a lua cuvântul. Potrivit liderului USR, jandarmii i-au comunicat faptul că nu mai sunt locuri libere în sală.


Cele zece firme pe care majoritatea din Consiliul General vrea să le înfiinţeze se vor ocupa de activitati de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă, producerea, transportul şi distribuţia energiei electrice, consolidări, construcţia de drumuri şi poduri, gestionarea locurilor de parcare, managementul traficului, activităţi medicale, turism, administrarea spaţiilor verzi şi agrement. Acţionarul majoritar va fi Municipiul Bucureşti, prin Consiliul General al Municipiului Bucureşti (99,9%) şi SC Service Ciclop SA (0,1%), o altă companie a Municipiului Bucureşti. 

CGMB şi-a dat deja acordul de principiu pentru înfiinţarea acestor societăţi comercial, într-o şedinţă desfşurată la sfârşitul lunii februarie. 

Cum se poziţionează partidele 

Consilierul general liberal Ciprian Ciucu s-a pronunţat împotriva iniţiativei majorităţii PSD-ALDE.. „Ce vrea (n.r. - PSD) cu companiile astea? Nu este clar. Vrea să le dea la toate câte un capital de pornire de câte 25.000!!! Păi hai să facem un calcul simplu: 25.000 x 19 = 475.000! Deci toate, nu contează dacă este firmă de construcţii (cu necesar de capital pentru buldozere, macarale, muncitori etc.) sau firmă de managementul voluntarilor (e nevoie doar de câteva birouri), toate au 25.000 Euro, capital de pornire (minim prevăzut de lege pentru SA-uri). I-am întrebat care este viziunea lor cu aceste companii, dacă au planuri de afaceri, că investitorii se uită la planuri de afaceri. Nema! Cică planurile de afaceri le vor face cei pe care-i vor pune ei directori. Deci ei vor companii şi pace! Nu este clar pentru ce vrea să dea cei 475.000 în afară de salarii pentru oamenii lor, PSD/ALDE şi, probabil, PMP“, a scris pe Facebook Ciprian Ciuc, consilier al PNL. 

Pe de altă parte, argumentul celor care deţin majoritatea în Consiliul General este că prin înfiinţarea acestor societăţi ar putea fi rezolvate mai multe probleme din administraţie. „Cei care votează împotriva înfiinţării acestor societăţi votează împotriva căderii tarifelor pentru populaţie, împotriva eficientizării şi rentabilizării actului administrativ, împotriva ordinii şi disciplinei administrative, vor să menţină corupţia şi birocraţia care se află în acest moment în administraţii”, a declarat primarul general Gabriela Firea, în şedinţa în care au consilierii şi-au dat acordul de principiu asupra înfiinţării acestor firme. 

Plângerea USR 

Împotriva înfiinţării acestor societăţi comerciale s-a pronunţat şi USR. „USR se opune deciziei Gabrielei Firea de a înfiinţa o primărie a Capitalei paralelă, care nu dă socoteală nimănui, administrată de indivizi numiţi politic şi care ar scoate complet de sub controlul cetăţenesc cheltuirea banilor publici. USR a făcut plângere prealabilă pentru trecerea ilegală prin consiliu a hotărârilor de «înfiinţare de principiu» a societăţilor comerciale care ar sparge primăria“, a anunţat USR într-un comunicat de presă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite