Consultări la Cotroceni. Ziua 2. Oprea susţine varianta alegerilor anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit astăzi, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanţii UNPR, penultimul partid consultat din această primă rundă. Delegaţia UNPR, condusă de Gabriel Oprea, a stat doar zece minute, fiind cea mai scurtă întrevedere. După întâlnire, Oprea a spus că renunţă la scaunul său din Guvernul interimar şi că va susţine orice formulă sprijinită de preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis: Preşedintele ne-a informat că va urma o perioadă de reflexie şi urmează o rundă de noi discuţii. Asumarea responsabilităţilor cu oameni care să constituie o formulă guvernamentală şi care să se bazeze pe o majoritate cu un profil care să nu poată fi atacat.

Astăzi discutăm de o rundă de convorbiri cu preşeidntele pentru degajarea unei soluţii de viitor. Domnul preşeidnte Dragnea m-a sunat să mă informeze despe conţinutul discuţiilor cu preşedintele. În aceatsă fază a discuţiilor, am făcut numai o observaţie, şi anume că, din păcate, celelalte partuide au aruncat responsabilitatea la preşeidnte Prima obligaţie era a partidelor mari să facă o propunere preşedintelui.

Daniel Constantin: L-am asigurat că vom susţine Guvernul chiar dacă este demisionar. Susţinem premierul interimar în această perioadă dificilă. Am prezentat punctul de vedere al nostru privind abordarea care trebuie avută. Alegerile anticipate reprezintă un instrument constituţional a unei crize politice pe care, din punctul nostru de vedere, noi nu o traversăm. Cred că aceste partide trebuie să vină cu o soluţie. Fiecare partid are punctul de vedere, dar înainte de consultări nu am avut un punct comun. Nu am avut un punct comun pentru preşedinte.

UPDATE ora 12.30 Delegaţia ALDE, formată doar din Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, a ajuns la Cotroceni.

„În probleme de securitate naţionala UNPR îl sprijină pe preşedinte. I-am transmis întreaga disponiblitate în desmnarea primului ministru, a viitorului Guvern. Susţinem alegerile anticipate. Susţinem orice formulă sprijinită de preşedinte. A fost prima şi ultima şedinţă de Guvern la care am participat. La conducerea ministerului se află acum Ilie Botoş“, a anunţat Gabriel Oprea, după întâlnmirea de la Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, la Cotroceni, în cadrul consultărilor pentru formarea noului Guvern, delegaţia UNPR, condusă de Gabriel Oprea, fără să adreseze un mesaj în debutul întâlnirii, aşa cum a făcut până acum la toate celelalte întâlniri, care au avut loc joi. Din delegaţia UNPR au făcut parte liderul Gabriel Oprea, senatorul Haralambie Vochiţoiu, secretarul general Neculai Onţanu, secretarul general adjunct Ion Toma şi Simona Man. Ultimul partid care va fi primit la Cotroceni este ALDE, condus de cei doi copreşedinţi Călin Popescu Tăriceanu şi daniel Constantin.

PSD şi PNL, frica de guvernare

Liderii principalelor partide parlamentare au ieşit joi de la consultările care s-au desfăşurat la Cotroceni fără niciun rezultat, situaţie creată de faptul că partidele s-au ferit să facă o propunere clară, care să rezolve criza politică generată de căderea Guvernului. Singura concluzie care poate fi trasă după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis este că niciunul din partidele mari, PSD şi PNL, nu-şi doreşte să-şi asume guvernarea, în condiţiile în care mesajele celor din stradă sunt îndreptate împotriva întregii clasei politice.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, partid care a intrat primul în Palatul Cotroceni, s-a arătat, în mod surprinzător, deschis către toate variantele posibile, inclusiv cea a alegerilor anticipate, pe care o respingea categoric cu o zi înainte. Întâlnirea dintre Iohannis şi delegaţia PSD a durat doar câteva minute, după care Liviu Dragnea a spus că prezenţa la guvernare nu mai este atât  important pentru PSD în condiţiile date. „Important este să participăm la un proiect de reconstrucţie. Suntem deschişi la orice variantă care poate răspunde la solicitările profunde din societate şi care poate atinge aceste obiective majore ale naţiunii noastre. Nu excludem varianta alegerilor anticipate, a spus preşedintele PSD, la finalul discuţiei cu preşedintele Klaus Iohannis. Cu o zi în urmă, Liviu Dragnea spunea că majoritatea parlamntară este în continuare una solidă, deci PSD va da viitorul premier.

Următorul partid consultat de preşedintele Klaus Iohannis a fost PNL, care i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis găsirea unei soluţii de a declanşa dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate. Liberalii au fost reprezentanţi de doar trei persoane: cei doi copreşedinţi, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, precum şi de preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, adus special de la Ploieşti. Delegaţiile celorlalte partide au fost formate din cinci membri, număr agreat şi de Admnistraţia Prezidenţială.

Predoiu mai aşteaptă

Mircea Ionescu Quintus a spus, cu subiect şi predicat, că prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu este o variantă pentru un Guvern viitor şi nu pentru cel care se conturează zilele acestea. „ Cătălin Predoiu rămâne o variantă pentru Guvernul pe care îl va face partidul nostru pentru un mandat de cel puţin patru ani. Nu poţi să astupi nişte greşeli care s-au făcut până acum, şi s-au făcut destule, nici nu poţi să îţi faci un program", a precizat Quintus. Practic, Quintus i-a dat de gol pe liberali de faptul că fug de preluarea guvernarii înainte de alegerile parlamentare. Liberalii se tem că se vor eroda la guvernare, iar alegerile locale şi parlamentare programate pentru anul viitor vor fi un eşec pentru ei.  

Partidele parlamentare se vor întoarce săptămâna viitoare la Palatul Cotroceni pentru o nouă rundă de negocieri. „Klaus Iohannis pare că trage de timp cu toate consultările pe care le ţine. Lumea e deja în stradă. Preşedintele a spus că a fost nevoie să moară oameni ca să plece Victor Ponta. E perfect adevărat, dar la fel de adevărat e şi faptul că a fost nevoie să moară oameni ca să avem o zdruncinare a clasei politice şi băgarea în seamă a societăţii civile. Şi aici are şi el vina lui. Preşedintele are datoria să scurteze durata protestelor prin înţelegerea lor rapidă, nu să tragă de timp pentru că astfel se inflamează situaţia şi nu vom mai putea anticipa în niciun fel rezultatul final“, a comentat analistul politic Dan Ionescu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite